Készüljünk fel egy igazi szénhidrátbombára, ez itt nem a diéta ideje! Az osztatlan sikert viszont garantáljuk, amit ezzel a húsvéti kaláccsal aratunk, miután a húsvéti, reggelihez kínáljuk. Olajos magvakkal megszórva még ütősebb lehet a végeredmény, hiszen így nemcsak krémes, de roppanós textúra is kerül a tésztára. A diós húsvéti kalács igencsak népszerűbb nálunk is csakúgy, mint a gyümölccsel töltött, különleges ízvilágú meggyes-kókuszos húsvéti kalács.
Fonott húsvéti kalácsok
A jeruzsálemi kalács nemcsak ízre, de kinézetre is különleges, hiszen elkészítése során szó szerint viszünk bele egy csavart, mely első ránézésre tűnik csak bonyolultnak. A fonott húsvéti kalácsnak számtalan verziója létezik, csavarjuk hát mi is bátran a tésztát! A csokoládét pedig kenjük rá bőven, hiszen a csokoládés húsvéti kalácsnál kevés menőbb dolog van.
A húsvéti kalács hozzávalói:
- 55 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 ek. élesztőpor
- 1 tk. só
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás
- 1,2 dl hideg víz
- 15 dkg puha vaj
Csokoládés töltelékhez:
- 15 dkg csokoládé
- 12 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 tk. só
- 10 dkg mogyoró
Cukorsziruphoz:
- 25 dkg cukor
- 1,5 dl víz
A húsvéti kalács elkészítése:
- A tészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük, és a robotgép dagasztókarjával elkezdjük összeállítani: liszt, élesztőpor, só, cukor, 3 tojás, a hideg víz, a reszelt citrom héja, majd végül a puha vaj kerül bele.
- Alaposan kidolgozzuk, majd lefedve hagyjuk megkelni legalább egy éjszakán át.
- A töltelékhez megolvasztjuk a csokoládét a vajjal, lehetőleg vízgőz felett, ez a legkíméletesebb módszer. Majd kikeverjük a cukros kakaóporral és a csipet sóval.
- Egy éjszaka, vagy jó pár óra múlva, mikor a tészta már megkelt, két részre osztjuk és egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. A hossza akkor legyen, mint a kenyérsütőforma, amibe kisütjük majd.
- A kinyújtott tésztát megkenjük a csokoládés masszával és megszórjuk a durvára vágott mogyoróval.
- Hosszában, mintha kakaós csigát készítenénk feltekerjük, jó szorosan, majd ugyanígy hosszában, egy határozott mozdulattal és éles késsel, kettévágjuk a feltekert tésztát. A szétnyílt részekkel felfelé fordítva a két félrészt összefonjuk, az egészet áthelyezzük a sütőformába.
- További 1 órát kelesztjük, majd 190 fokos sütőben, 30 perc alatt készre sütjük.
- A langyosra hűlt kalácsot a cukorsziruppal alaposan meglocsoljuk, így nem szárad ki majd olyan könnyen.