A jó minőségű alapanyagok előnye, hogy nem kell körülöttük igazán nagy felhajtást csinálni, az eredmény mégis mennyei lesz. Igaz ez a mostani húsvéti menünk főételére és desszertjére is. Kevés ráfordított konyhai munkával csodálatos dolgokat tudunk a húsvéti asztalra varázsolni.
Ezúttal valami igazán mutatós húsvéti menüben gondolkodtunk, amit mindenki megemleget még karácsonykor is. Egy kiadós reggelit követő húsvéti menü persze már ne legyen nagyon megterhelő sem a gyomornak, sem a háziasszonynak, hiszen neki a megelőző napokban nem kevés süteményt kellett legyártania a húsvéti menühöz.
Villantós húsvéti menü
Fűszeres báránysteak lucernacsírával
Hozzávalók:
- 2 szelet bárány T-bone steak
- 1 ek szárított menta
- 1 ek oregánó
- 1 ek római kömény
- 1 ek tárkony
- 1 ág friss rozmaring
- fél citrom leve
- 5 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítés:
- A páchoz: az olajat és a citrom levét elkeverjük a szárított fűszerekkel, a rozmaringlevelekkel és a megroppantott fokhagymával.
- Alaposan bedörzsöljük vele a hússzeleteket mindkét oldalon, és lefedve egy éjszakát állni hagyjuk.
- Sütés előtt sózzuk meg, szedegessük le, ha túl sok a szárított fűszernövény, nehogy megégjen, majd serpenyőben oldalanként 5-5 perc alatt süssük meg.
- Lucernacsíraágyon tálaljuk.
Epres milleu feuille
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- olaj
- kristálycukor
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- friss eper
Elkészítés:
- A tepsibe terített sütőpapírt megkenjük vékonyan olajjal, ráterítjük a leveles tésztát, és ezt is megkenjük vékonyan olajjal, majd megszórjuk kristálycukorral. Leterítjük egy másik sütőpapírral és egy másik tepsivel. 200 fokos sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük.
- A krémhez keverjük ki a mascarponét a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejszínnel, majd töltsük habzsákba.
- A kihűlt tésztát vágjuk egyforma téglalapokra, és töltsük meg a mascarponés krémmel. A habzsák segítségével nyomkodjunk kisebb halmokat a ropogós tésztára.
- Erre kerül pár szelet eper, majd egy újabb tésztalap, krémmel és eperszeletekkel. Ezt addig ismételjük, amíg el nem érjük a kívánt magasságot.
Ezzel a sütivel pedig feltettük a húsvéti menünkre a koronát.