Húsvét

Ismerd meg a tojáspatkolás művészetét!

Te is imádod a húsvéti tojásokat? El tudod képzelni, ahogy valaki megpatkolja a vékony tojáshéjat? Nézd csak meg, hogy csinálják!

A tojáspatkolást a szájhagyomány szerint a kovácsok találták ki, hogy bizonyítsák kézügyességüket. A patkolt tojásokat a szeretteiknek adták ajándékba. Egy másik hagyomány szerint az 1800-as években a kovácsinasokat úgy tesztelte a bizottság, hogy tojást adott nekik, akik meg tudták patkolni, azokat felszabadították.

Igazi remekművek ezek, a kis patkók önmagukban is nagyon látványosak a tojásokon, hát még, ha alakzatokat formálnak. A technikának jóval kevesebb képviselője van, mint a tojásírásnak vagy a tojáskarcolásnak, de az elkészült patkolt tojások nagyon népszerűek. A patkoláshoz a libatojás a legalkalmasabb.

Koszpek József világrekorder tojáspatkoló Rekordja: 1119 darab, kézzel készített patkó egy strucctojáson, ennek elkészítése 2000 órát vett igénybe.

Ismerd meg a tojáspatkolás művészetét

Így készül egy patkolt tojás:

via GIPHY

Precizitás, kézügyesség, sok türelem és lélekjelenlét szükséges hozzá:

via GIPHY

Szöget a patkóba, majd jöhet a kalapács:

via GIPHY

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top