nlc.hu
Iskolakezdés

Veszélyben a Rákospalotai Meixner Általános Iskola

A fennmaradásáért küzd a Rákospalotai Meixner Általános Iskola: adományokat remélnek

A Rákospalotai Meixner Általános Iskola saját Facebook-oldalán indított adománygyűjtő kampányt, miután kiderült, hogy a sokszorosára emelkedő rezsiköltséget nem tudják kigazdálkodni. 

A szülőknek sem volt könnyű a tanévkezdés, hiszen emelkedett a tandíj is. Az Eduline azt írja, hogy néhány hét alatt sokaktól érkezett kisebb-nagyobb felajánlás, de a szülők és a gyerekek is összefogtak. Volt olyan osztály, ahol közösen adták össze az egyik diák – a költségek emelkedése miatt 80 ezer forintra nőtt – tandíját.

Magyar Közlöny: 20 fokra fűthetik fel az általános iskolákat

Fotó: Unsplash

  • A Meixner-iskolát 2000-ben alapította az ismert magyar gyógypedagógus, Meixner Ildikó. Az állami iskolákhoz képest kis létszámú, nagyjából 25 fős osztályokban integrált oktatás zajlik, a harmonikus fejlődésű és a sajátos nevelési igényű, például beszédproblémákkal küzdő vagy éppen diszlexiás gyerekek együtt tanulnak. 
  • Idén augusztusban veszélybe került az iskola működése, a 7 millió forintos energiaköltségük ugyanis évi 50 millió forintra ugrik, amit az iskola a diákok tanulmányi hozzájárulásából már nem tud fedezni – így két héttel az iskolakezdés előtt az sem volt biztos, hogy elindul náluk a tanév. Ezért indították el a gyűjtőkampányt. Molnár Rita, az intézmény igazgatója szerint próbáltak segítséget kérni a kormánytól, vagy legalább megtudni, hogy számíthatnak-e bármilyen támogatásra a jövőben, választ azonban eddig még nem kaptak.
  • Augusztusra elkerülhetetlenné vált a fix összegű, havi 80 ezer forintos tandíj bevezetése, korábban hozzájárulási összeget kértek, minimum 40 ezer forintot.
  • A környéken nincs hasonló iskola, vagyis a különböző tanulási vagy beszédproblémákkal küzdő gyerekeknek az állami közoktatásban kellene megtalálniuk a helyüket. A tandíjemelés viszont sok családnak komoly problémát jelent.

A rezsiemelkedés rengeteg iskolát sodor lehetetlen helyzetbe, sok oktatási intézményt arra kényszerít, hogy a jelenléti oktatásról online oktatásra álljon át, ugyanis kénytelenek ilyen módon spórolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top