nlc.hu
Iskolakezdés

Csak szaktanár taníthatna szaktárgyat a magyar iskolákban

Jogellenes módon bánnak a magyar diákokkal – figyelmeztet a TASZ

Szülői összefogást javasol hatásos érdekérvényesítési módszerként az oktatás javítására a TASZ.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogi szakértője az Eduline-nak beszélt egy súlyos, egyre terjedő kormányzati mulasztásról az oktatás terén. „Jogszerűtlen, ha a gyerek nem kapja meg a megfelelő oktatást. De sajnos ez az egyik olyan terület, ahol nagyon nehéz bármit is számon kérni az államon.

Ez azért is abszurd, mert

az oktatásban való részvétel egy bizonyos életkorig kötelező. Magyarán szólva az állam kötelezi a szülőt, hogy iskolába járjon a gyerek, de nem biztosítja hozzá a megfelelő feltételeket” – nyilatkozta Zeller Judit. Még a jelenlegi, végletekig lebutított viszonyok szerint is jogellenes tudniillik, ha szakóraként van nyilvántartva egy olyan óra, amelyet nem szakos tanár, vagy képesítés nélküli tanár tart.

Nincs tanár, nincs jövő feliratú transzparens egy diák kezében a diáktüntetésen

Fotó: Facebook/Egységes Diákfront)

Amennyiben ilyen történik, akkor

elsősorban a tankerülettel szemben élhet panasszal szülő és diák. Lehetőség van az oktatási jogok biztosához fordulni, aki csak ajánlásokat fogalmazhat meg, aminek semmilyen kötelező ereje nincsen a tankerületekre nézve. Magyarországon alapvetően nincsen olyan bíráskodás, amely közvetlenül az Alaptörvény alapján történik, keresni kell egy jogot egy alacsonyabb szintű jogszabályban, amelyre lehet hivatkozni.

A TASZ szerint indítható ilyen esetben mulasztási per,

amely azt vizsgálja, hogy a tankerület mulasztott-e, hogy nem biztosítja a gyerekek számára a szaktanárt. A másik út pedig a polgári per, ahol a gyerek emberi méltósághoz, személyisége kibontakozásához való jogát peresítik. Utóbbi esetben az lehet a kiindulás, hogy sérül a diák joga, mivel az állam nem biztosítja számára a megfelelő oktatást. Zeller szerint a jogi útnál hatékonyabb lehet, ha a szülők összefognak és közösen jelzik a tankerületnek a hiányosságokat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top