nlc.hu
Kert 2013 alrovat
A pazarlás nálunk nem divat

A pazarlás nálunk nem divat

Minden évben tonnaszámra végzik a ruhák a szeméttelepeken. Ám ezeknek a textileknek és ruháknak a 95 százaléka újrahasznosítható lenne. Ezért mostantól üzleteinkben összegyűjtjük a kidobásra ítélt ruhákat. Márkától, minőségtől és állapottól függetlenül.

A pazarlás nálunk nem divatNe dobd ki az elnyűtt, sérült vagy reménytelenül divatjamúlt ruháidat, és ne hagyd, hogy felhalmozódjanak a ruhásszekrény mélyén! Hozd inkább hozzánk, mert ezzel csökkented a divatvilág pazarlását.

Kiselejtezett ruháidat add le a részt vevő H&M-üzletekben! Minden egyes szatyor ruháért kapsz egy kupont, amely következő vásárlásod alkalmával árengedményre jogosít.

Ruháidat a szállítmányozási rendszerünket igénybe véve eljuttatjuk a legközelebbi feldolgozóüzembe, ahol szétválogatják és osztályozzák őket. A cél a pazarlás nullára való leszorítása. Azok a darabok, amelyek túl elnyűttek vagy sérültek ahhoz, hogy használt ruhaként lehessen hasznosítani őket, újrafeldolgozásra kerülnek: nyersanyag vagy új termék válik belőlük.

Újrahordani. A még hordható állapotú ruhákat az egész világon használt termékként kezelik.
Újrahasználni. A ruhaviselésre alkalmatlan anyagokból más árukat, például háztartási törlőkendőket készítenek.
Újrahasznosítani. Azok a textíliák, amelyek az átalakításra is alkalmatlanok, szálakra bontva új esélyt kapnak, vagy például az autóipar használja fel őket a rezgéscsillapító és szigetelő anyagok gyártásához.
Energia. Amikor sem az újrahordás, sem az újrahasználat, sem az újrahasznosítás nem jöhet szóba, az anyagok az energiatermelésben hasznosulnak.

A pazarlás nálunk nem divat

Miért kezdeményezte ezt a H&M?
Szeretnénk csökkenteni a divatvilág környezetszennyezését, hogy minél kevesebb ruhaanyag végezze a szeméttelepeken.

Bármelyik H&M-üzletben leadhatom a ruháimat?
A kezdeti időszakban csak a kijelölt üzletek gyűjtik a használt ruhákat. A www.hm.com/adivatorok oldalon az Üzletkereső menüpontban találhatod meg a részt vevő boltokat.

Csak H&M-ruhákat fogadnak el?
Természetesen nem. Minden ruhafajta, minden márka, bármilyen állapotban leadható.

Mit vihetek be?
A kezdeményezést először ruhadarabokra indítjuk.

Maximum mennyi ruhát adhatok le?
Minden vásárló két bevásárlószatyornyi ruhát hozhat be mindennap.

Mivel jutalmaznak meg engem ezért?
Kedvezményre jogosító kupont kapsz minden szatyor ruha után.

Tényleg olyan sokat segíthet egy régi póló?
Egy pamutpóló gyártása során 1,5-3,6 kg szén-dioxid keletkezik. Az újrahasznosítási folyamat során ez az érték körülbelül 85-90 százalékkal csökkenthető.

A H&M részesül valamilyen haszonban az átadott ruhák után?
Nem. Az ebből származó bevételünket a vásárlóink megjutalmazására fordítjuk, helyi jótékonysági szervezeteknek adományozzuk – Magyarországon az UNICEF-nek –, valamint innovatív újrahasznosítási eljárásokat finanszírozunk belőle.

További részletek: hm.com/adivatorok

A kezdeményezés 2013. február 21-én indult, és 2013. december 31-ig tart, a jelenleg részt vevő üzletek:

  • Budapest, Vörösmarty tér
  • Budapest, Arena Plaza
  • Budapest, Westend
  • Győr, Árkád
  • Pécs, Árkád
  • Szeged, Szeged Plaza

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top