nlc.hu
Sztárok
Ónodi Henrietta 50 éves lett

„Ha látom, büszke vagyok arra, hogy magyar lehetek” – Ónodi Henrietta 50 éves lett

Egy ország zárta a szívébe 1992-ben Ónodi Henriettát, aki elképesztő tehetségével egy arany- és egy ezüstéremmel tért haza a barcelonai olimpiáról – ma ünnepli 50. születésnapját.
  • „Valószínűleg ő a valaha volt legszebb tornász.”
  • „Nagyon régen volt, de még mindig nagyon büszke vagyok arra, hogy magyar lehetek, valahányszor csak látom. Szépség, a szó minden értelmében.”
  • „A legszebb torna, amit valaha láttam.”
  • „Több mint 40 éve nézek művészi tornát, és az egyik legnagyszerűbb talajgyakorlat, amit valaha láttam. Elképesztő. És istenem, gyönyörű volt!”
  • „Ónodi a többi lánynál jobb képességekkel rendelkezett, de a pontrendszer akkoriban nem igazán jutalmazta a plusz nehézséget. Gyönyörű lány volt, amit szintén figyelmen kívül hagytak. A torna legszebb mozdulatát, az ónodit a gerendán pedig róla nevezték el.”
  • „Hihetetlen! Ugyanúgy végig izgultam, mint 30 éve!”

Csak néhány külföldi, illetve magyar komment, amit Ónodi Henrietta Youtube-videói alatt találtunk, melyekben a 1992-es olimpiai gyakorlatai láthatók. Méghozzá ezek a szép szavak nem 30 évvel ezelőttiek, hanem mind mostanában íródtak.

Ónodi Henrietta és Lavinia Corina Milosovici

Az aranyérmes Ónodi Henrietta és a román Lavinia Corina Milosovici, a ’92-es barcelonai olimpián (Fotó: Profimedia)

Sikerekben gazdag karrier

Ónodi Henrietta ötéves korában kezdett tornázni, 1986-ban már a junior Európa-bajnokságra is kijutott, ahol negyedik helyezést ért el gerendán. Innentől nem volt megállás, 1988-ban mesterfokú magyar bajnok volt négy versenyszámban, 1989-ban az Eb-n felemáskorlátban aranyérmes lett, ezzel pedig történelmet írt: ő lett a magyar női tornasport első Európa-bajnoka.

A fent említett kommentek oka, hogy 1992-ben meghódította a barceloniai olimpiát, ahonnan egy arany- és egy ezüstéremmel tért vissza. Az aranyérmet ugrásban, 9,925 ponttal érdemelte ki. Mindezt úgy, hogy előtte 36 évig nem szerzett olimpiai aranyérmet magyar női tornász. Ezt követően az ikonikusnak nevezett talajgyakorlata jött, ahol mindössze 5 századponttal maradt le az első helyről. Bár vannak, akik a mai napig nem értenek egyet a bírók akkori győzelmével. 

Mindezért természetesen keményen megdolgozott. Tizenegy edzése volt hetente, naponta 6-8 óra, mindez iskola mellett. Nem volt igazi gyermekkora, ugyanis ennyi edzés mellett szabadidőről csak álmodozhatott. Kortársaival ellentétben már egészen fiatalon rengeteget utazhatott, világot látott, ami a szocialista rendszerben nagy szó volt. Az élet nem csak az utazási élményekkel kárpótolta, ugyanis a legjobb barátait is a sportnak köszönhette. 

A baráti társaságomban, akikkel ’92-ben még gondolatban sem voltunk, Ónodi Henrietta neve mégis ugyanúgy ismert, hiszen elképedve figyeljük az egykori gyönyörű, hibátlan mozdulatait. Mikor hazatért a barcelonai olimpiáról – akkor még csak 18 évesen –, azonnal a magyar hírességek toplistájának elejére került. Ebben a pillanatban értette meg igazán, milyen hatalmas eredményt ért el. Ám mindez kettős érzéseket váltott ki belőle. 

Az emberek nagy része nagyon kedves volt, rengetegen szurkoltak, ami nagyon jól esett. Úgy érzem, tisztességesen képviseltem a hazámat, az edzőimet és a családomat. Rosszakarók, irigyek mindig akadnak, de szerencsére a közvetlen környezetemre ez nem volt jellemző

– nyilatkozta korábban az nlc-nek

Korai visszavonulása

Ezt követően, bár a sporttal nem, de Magyarországgal leszámolt, és az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait. Hiába tervezte elhagyni a tornát, a ’96-os atlantai olimpián ismét a magyar csapat tagja volt, ám ekkor már „csak” a kilencedik helyen végzett. 1997-ben az Universiadén csillogtatta meg utoljára az elképesztő tehetségét, majd végleg bezárta a szekrénybe a tornadresszét. Pályafutását 38-szoros magyar bajnokként fejezte be. Édesapjával egy komoly sportközpontot szerettek volna létrehozni, ám a tervük fájdalmas eseményeket követően hiúsult meg. Édesapját, Ónodi Jánost 1996-ban, 42 évesen elvette tőle a hasnyálmirigyrák. Legutóbb 2019-ben járt Magyarországon, ugyanis kiállítást rendeztek a pályafutását megörökítő fotókból, és Békéscsaba halhatatlanjai közé választották. 

Ónodi Henrietta
Megnézem
Összes kép (5)

A magánéletében is hamar boldogságra lelt

A ’92-es olimpia nemcsak hírnevet hozott neki, hanem két évvel később megismerkedett a férjével, James Haley egykori öttusázóval, aki ma már orvosként tartja el családját. Három közös gyermekük született, Annabella 2006-ban, Sebastian 2007-ben és Christian 2010-ben jött a világra. Sportoló szülőkként nem erőltették, hogy élsportolók legyenek. Habár Ónodi már jó ideje nem sportol, a mai napig követi az eseményeket. 

Szeretem olvasni a sporthíreket és nagy rajongója vagyok azoknak a sportágaknak is, amik nem kapnak túl sok figyelmet a médiától. Kis Magyarországunk méretéhez képest nagyon sikeres a sportban, érdemes a nem »populáris« sportágakra is odafigyelni. Rengeteg világbajnoki és Európa-bajnoki érem születik úgy, hogy alig kap figyelmet a sajtótól

 – mondta korábban.

Ónodi Henrietta békéscsaba díszpolgára

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere díszpolgárrá avatja az Amerikában élő, békéscsabai származású Ónodi Henriáttát, az 1992-es barcelonai olimpia aranyérmes tornászát. (MTI Fotó: Lehoczky Péter)

Tény, Magyarország rengeteg nagyszerű sportolót nevelt ki, akiknek a nevét, ha a világ bármely területén kiejtjük, elismerően bólintanak. Ónodi Henrietta mégis magasan kiemelkedik. Nincs is jobb példa erre, mint a fent említett megjegyzések, melyek mind a mai napig őszintén törnek ki az egykori rajongóiból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top