nlc.hu
Kincskeresők

Régi bútorok felújítása

Használt bútort szeretnél átalakítani? – Így szerezheted be a legjobb darabot

Új bútor helyett magad újítanál fel egy régit? Biztos, hogy anyagilag jobban jársz, és a végeredmény még szebb, jobb is lehet. Pár dologra azért érdemes figyelni az alapdarabod kiválasztásánál.

Csodálatos dolog, amikor egy régi tárgy megújul. Jóval szívmelengetőbb, mint bemenni egy hatalmas bútorboltba, és kiválasztani a tök egyforma darabok közül az ezrediket. Arról nem beszélve, hogy attól még, mert használt valami, még lehet épp olyan hibátlan (vagy legalábbis hibátlanul működő), mint az eredeti.

Egy jó bútornak hosszú az időtartama, persze ezek is elfáradnak egyszer. Vannak gyenge pontjaik, mint a huzat, a csapolások, a mozgó részek… úgyhogy ha használt bútort veszünk, kétszer olyan figyelmesnek kell lennünk, mint ha egyszerűen kinéznénk egy újat a kirakatból (ma már inkább a neten).

Az igazi vadászok azonban egy idő után már nem a makulátlan külsejű árukat keresik a hirdetések közt sem, hanem inkább az afféle „középutasakat”. A még nem annyira lerobbantakat, hogy az már zavarja a használatot, de nem is annyira tökéleteseket, hogy ne lehessen velük kicsit kreatívkodni.

Nagy divat lett ugyanis a bútorátalakítás, felújítás, átfestés. Érthető, hiszen a legtöbben nem tudnánk elkészíteni mondjuk, egy széket, viszont újjávarázsolni nem egy ördöngősség.

Használt bútort szeretnél átalakítani? – Így szerezheted be a legjobb darabot

És higgyétek el, egészen más érzés egy olyan fotelben pihenni nap mint nap, amiben kicsit mi is benne vagyunk, amit a saját képünkre (lakásunkra) formáltunk.

Az egész nem is a dörzspapírok, lakkok, festékek világában kezdődik, hanem a vásárlással

Ahhoz, hogy eredményesek legyünk a felújításban, először is jól kell körülnéznünk az online piactéren. Ami jó hír: bútorból van bőven az összes hirdetési felületen. Érthető, hiszen egy otthon működéséhez sok bútordarabra van szükség, ám a költözésekkor sok minden feleslegessé válik. Aztán ott vannak a megörököltek, és persze az is előfordul, hogy valaki megvesz valamit újonnan, ám kiderül, hogy nem jól választott, viszont nincs cserelehetősége. Vevőként ez is jó találat, bár ilyenkor kevesebb terünk van az átalakításra.

Sokan kísérleteznek azzal is, hogy lomtalanításkor gyűjtögetnek, visznek haza dolgokat, aztán otthon találják ki, hogy mit is kezdenek velük. Ez azonban elég kockázatos. Nem is gondolnánk rá, de egy bútorban rengeteg élősködő lehet, ágyi poloskák, atkák és hasonló nem túl vonzó élőlények. Mindegy, hogy faanyagú, amit veszünk vagy szivacs, sokfélében meg tudnak telepedni. Úgyhogy az első a fertőtlenítés, bár szakemberek inkább azt javasolják, olyan tárgyat meg se vegyünk, amit udvaron, padláson, pincében tároltak hosszú időn át.

Még egy kockázata van ennek: ha fertőzött darab kerül a lakásunkba, az élősködők átterjedhetnek más bútorainkra. Gyakorlottak ezért egy ideig az udvaron tárolják új szerzeményeiket, és a szabadban bontják le.

Szintén fontos tényező lehet, ha „kutyás”, „macskás” lakásból viszünk haza valamit. Nem feltétlen gond, de azért legyünk résen…

Ettől függetlenül szuper darabokat lehet kifogni egy adás-vételi oldalon, ám ha biztosra akarunk menni, egy idő után szálljunk ki az online térből, és személyesen vegyük át a kiszemelt árut! Ott ellenőrizhetjük mindazt, ami egy jól beállított fotón nem látszik, például hogy nem lötyög-e a faszerkezet, nem imbolyog-e a bútorunk. Ha igen, annak helyrehozásához már asztalosmunka szükséges, nem biztos, hogy magunk elboldogulunk vele, és az sem, hogy megéri a befektetést. Pácolni, folyékony fával javítani nem mindenki tud, bár ezek is megtanulhatók.

Ha nagyon messzire kéne zarándokolni egy-egy szerzeményért, akkor bebiztosíthatjuk magunkat azzal, hogy részletesebb, nagyfelbontású fotót kérünk, amibe bele tudunk nagyítani. Ha az eladó szándékai komolyak, meg fogja tenni a kedvünkért.

Külön kategóriát képviselnek az antik bútorok. Ezeket elvileg csak speciális antikbútor-restaurátor tudja kezelni, sőt, az árban is érdemes tőlük tanácsot kérni. A neten több szakértői fórum is működik, ha bizonytalanok lennénk, de külföldi adásvételi oldalak is sokat segíthetnek. Ez már csak azért is lényeges, mert amint igazán régi egy bútor, a tulajdonosok hajlamosak túlárazni, bár sokszor még ők sem tudják, hogy hamisítványról van szó. Ilyenkor aztán lehet alkudozni…

Vannak azonban szerencsés vételek, sőt, sokan ingyen tesznek fel olyan tárgyakat, amikkel maguk már nem tudnak mit kezdeni. Ilyenkor úgy vannak vele, legalább valaki szétszedi, elszállítja helyettük.

Még egy dolog, amire figyeljünk: a kocsink raktere. Többekkel megtörtént, hogy lelkesen elindultak egy átvételre, de vissza kellett fordulniuk, mert a bútorok mégsem fértek be az autóba… márpedig szállítani többnyire észszerűbb, mint postázni. (Ha esetleg te küldenél valamit, tudd, hogy a csomagolás legtöbbször nagyobb macera…)

Ha viszont így vagy úgy, de megvan a kiszemelt darab, indulhat a csiszolás, festés – a barkácsáruházakban ma már jó áron lehet kapni ehhez való termékeket, a Youtube-on pedig hasznos oktatóvideókat is találunk kifejezetten azoknak, akiknek a szenvedélye régiből valami újszerűt varázsolni. Olyat, ami igazán passzol hozzájuk.

Hasonló tippeket találsz ITT, a Jófogás.hu-n!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top