Vannak olyan élelmiszerek, amelyekből gyakran fogyasztva sokat tehetünk immunrendszerünk támogatásáért, a vérzsírszint csökkentéséért. És természetesen vannak olyan bevált módszerek is, amelyekkel sokáig lehetünk fittek és egészségesek!
Tipp! Fő a változatosság: minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből állítsd össze az étrended. Ne ragaszkodj a megszokotthoz.
Fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget!
A legtöbben sajnos még mindig nem fogyasztanak elegendő zöldséget és gyümölcsöt, holott jelentős ásványianyag- és vitaminforrások. Próbálj meg naponta legalább öt adag gyümölcsöt-zöldséget enni! Az elegendő mennyiségű rostbevitel nélkülözhetetlen, hiszen kiegyensúlyozottá teszi az anyagcserét.
A növényi élelmiszerek legfőbb erénye az antioxidánstartalmuk, ezek ugyanis megkötik a szervezetre káros szabadgyököket. Nyersen, vagy csak minimálisan hőkezelve, gyümölcsturmixnak, smoothie-ban a legjobbak!
Tipp: Olívaolaj! Tápláló, nátriumban, polifenolokban és E-vitaminban gazdag. Kiváló antioxidánsforrás, csökkenti a koleszterinszintet is.
Főszabály: étkezz rendszeresen!
Egyes étkezések, különösen a reggeli kihagyása éhségérzethez, később, a nap folyamán túlevéshez vezethet. Tartsd be a főétkezéseket, közöttük pedig legfeljebb olajos magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket, tápláló, teljes kiőrlésű kekszeket nassolj. Ne feledkezz meg a napi ajánlott folyadékbevitelről sem, ami 2-2,5 liter!
Tartsd észben! A zöldségek közül a cékla és a sütőtök rengeteg béta-karotint, a kel, a brokkoli, a spárga, a lila káposzta sok kalciumot, káliumot és E-, B-, K-vitamint, a zöldbab pedig nagy mennyiségű B-vitamint tartalmaz.
Ne felejtsd el a teljes kiőrlésű gabonákat
A magas rosttartalmú élelmiszerek mellett fogyassz még teljes értékű gabonákat is. Ezeket olyan eljárással készítik, hogy megmarad bennük az értékes anyagok nagy része: vitaminok, ásványi anyagok, élelmi rostok, flavonoidok. A gabonamagvakban és a teljes kiőrlésű lisztekben jelentős mennyiségű B1-, B2-, B6-, E-vitamin, kalcium, magnézium és cink is van.
Tudtad? A tojásnak komoly tápértéke van, de magas a koleszterintartalma is, emiatt egy ideje nem ajánlják, hogy sokat fogyasszunk belőle. A legújabb kutatások szerint azonban nincs igazán összefüggés a tojásfogyasztás és a koleszterinszint növekedése között.
Még néhány hasznos tipp az egészséges táplálkozáshoz:
- Édesburgonya: magas az A-vitamin-tartalma, és tele van antioxidánsokkal. Azonban sült krumplinak nem ajánlatos fogyasztani, mert sok zsírt és kalóriát szívhat magában a sütés során. Ne is főzzük meg, inkább pároljuk.
- Bab: A babban rengeteg fehérje és rost van, ezért nagyon jó tápanyagforrás. Kivéve, ha konzerv formában veszed. A konzervdobozokban sok a BPA, ami beleoldódhat a bennük található ételbe.
- Aszalt gyümölcs: Viszonylag egészséges nassolnivalónak tűnik, de sok aszalt gyümölcs hozzáadott cukrot is tartalmaz. Ezért nézd meg az összetevők listáját!
- Brokkoli: A brokkoli minden tápanyagát elvesztheti, ha főzés közben felforraljuk. Inkább gőzöld, vagy edd nyersen. Onnan tudhatod, hogy friss a brokkoli, hogy fényes zöld a szára.
Az Iberogast vény nélkül kapható gyógyszer.
Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. L.HU.MKT.CC.11.10.2019.2098
A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg a kezelőorvosát, gyógyszerészét!
(Nyitó kép: iStock)