Mindennapok

Uncsi a tél? Segítünk, hogy könnyebben kibírd

Ahogy a hideg hónapok alattomosan bekúsznak a küszöb alatt, aztán elmúlnak az ünnepek, a motivációnk és az életkedvünk általában ezzel párhuzamosan illan el. De nem kell, hogy ez idén is így legyen! Instant alkalmazható tippeket hoztunk, amelyekkel a hideg, szürke hónapokban is motivált maradhatsz.

Elmúlt karácsony, elmúlt szilveszter, lassan vissza kell zökkenni a dolgos hétköznapokba. Reggel amikor felkelsz még sötét van, kettőt pislantasz és már délután négy óra, megy le a nap. Semmihez nincs kedved, főleg kilépni a lakásból, sőt néha még az ágy elhagyása is óriási kihívás, de a család vagy épp a főnök ezt valószínűleg nem tolerálja. Úgyhogy összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amelyek nekünk segítenek, és amiket azonnal ki is tudsz próbálni, hogy motivált, sőt boldog maradj a téli hónapokban is.

Fogadd el, hogy tél van

Ne csinálj úgy, mint a Magyar Közút Zrt. és a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt., akik minden évben meglepődnek azon, hogy leesett az első hó, fagyosak az utak, és beáll a közlekedés. Te ennél felkészültebb lehetsz már, hiszen minden évben eljönnek a hideg, szürke, olykor latyakos napok, és hiába kívánod, hogy „Bárcsak márcuius lenne már…”, ezt a 3 hónapot nem fogod tudni barnamedve módjára átaludni. Egyszerűbb, ha tudatosítod magadban, hogy ez van – akkor is ha dühöngsz rajta, és akkor is ha megpróbálod előnyödre fordítani. És ha már lehet választani, nem jobb az utóbbi?

Alakíts ki reggeli rutint, amit élvezel

Érdemes mindjárt a napod kezdetét úgy alakítani, hogy legyen kedved kimászni az ágyból. Ha ehhez az kell, hogy fél órával előbb – a családot megelőzve – kelj fel, akkor célravezető a „vekkert” (nyilván a mobiltelefonról beszélünk) harminc perccel a szokásos kelési idő előttre állítani. Próbáld megállni az e-mail, az Instagram és a Facebook-fiókod megnyitását. Ha megteheted, akkor kapcsold ki a netet még előző este, hogy reggelre ne az értesítésekkel teli képernyő fogadjon. Főzz egy kávét, teát, készítsd el azt a pirítóst, és vedd elő az aktuális könyvet, magazint, amit épp olvasol. Akár egy üres papírlap is előkerülhet, amire irkálhatsz, rajzolgathatsz. Vagy csak bambulj kifelé az ablakon miközben a forró ital kívül-belül átmelegít. A lényeg, hogy próbálj kicsit kiszakadni a pörgésből, és élvezd a csendet.

reggeli rutin

(Forrás: Unsplash)

Tervezgesd a következő nyaralást

Az sem baj, ha nincs még pénzed a repülőjegyre, vagy arról sincs még elképzelésed, hogy merre is indulnál szívesen. Keress utazással foglalkozó magazinokat, Facebook-oldalakat és csoportokat. Tájékozódj a lehetőségekről, és amint találsz egy szimpatikus úticélt, már el is kezdhetsz álmodozni, vagy kidolgozni az útitervet. Gyűjts információt, nézegess képeket, vezess listát a dolgokról, amiket magaddal szeretnél majd vinni. Akár egy Pinterest táblát is létrehozhatsz, feltöltve motiváló képekkel, idézetekkel. Amikor rossz hangulatod van, csak lépj be, és emlékeztesd magad arra, hogy miért dolgozol, és milyen klassz kis élmény vár rád.

Vezess be új fitneszrutint

Mozogj akkor is, ha a bikiniszezon még nagyon távolinak tűnik. Valójában ha jobban belegondolsz ilyenkor még talán könnyebb dolgod is van, hiszen az esti kiülős fröccsözgetések ideje rég lejárt, és munka után sem a kávézók teraszán ücsörögsz a csajokkal. Mindenki igyekszik haza. Már nem jelenthet kifogást a szomszédban rendezett grillparty sem, úgyhogy munkából hazafelé nyugodtan útba lehet ejteni az edzőtermet vagy a jógastúdiót, nem fogsz lemaradni semmiről amíg edzel. Ráadásul az edzés közben felszabaduló endorfin (stresszcsökkentő boldogsághormon) hozzájárul a jó hangulatodhoz is. Ha nagyon nincs kedved kimozdulni, akkor csak indítsd el a kedvenc számod, tekerd fel a hangerőt, és táncolj, ugrálj a szobádban vagy akár az egész lakásban. Ha szerencséd van, talán a család többi tagja is csatlakozik, ha nem, akkor maximum nevetnek rajtad, de legalább mindenkinek jut egy kis endorfin. Win-win.

Fények, gyertyák, dekoráció – dobd fel a hangulatot

Igen-igen mi is igyekszünk a minimalizmus irányába elmozdulni, és próbálunk nem összevásárolni mindenféle kacatot, de ha egy illatos, szép mécses, vagy egy cuki fényfüzér téged is jobb kedvre derít, akkor hajrá, ne fogd vissza magad. Az illatok hangulatunkra gyakorolt hatása is vitathatatlan egyébként: az ylang-ylang és a levendula például a stresszoldó, nyugtató hatásáról híres, de igazából hibázni nem tudsz, keresd bátran a kedvedre való aromát.

Kuckózz be

Kényelmes fotel vagy egy eldugott sarok, pihe-puha takarók, tömött párnák, forró ital a kézbe (akár némi alkoholt is bele lehet csempészni, mondjuk egy rumos forrócsoki formájában) egy jó könyv, színező, vagy egy ezredszerre nézett, „aláröhögős” sorozat gyógyír tud lenni a leghosszabb, legstresszesebb munkanapra is.

Egy jó könyv, pár szép mécses és egy forró csoki. Mi többet kívánhatnánk? (Fotó: iStock)

Élj közösségi életet

Tartsd meg az egyensúlyt a bekuckózós, és a barátokkal, családdal töltött esték között. Bár sokszor jól tud esni az egyedüllét is, ne feledkezz meg róla, hogy az ember társas lény, ezt különösen tartsd szem előtt, ha hajlamos vagy a „téli depresszióra”. Könnyen bele lehet csúszni abba a hibába, hogy nincs kedved kimozdulni, nincs kedved emberek közé menni, ha pedig minden invitálást visszautasítasz, egy idő után eléred, hogy ne is hívjanak többet sehova. Márpedig ez a motiválatlanságodon mit sem fog segíteni. Nem muszáj mennetek valahova, akár át is hívhatod a barátaidat egy társasozós vagy sütisütős, esetleg filmnézős estére. A lényeg, hogy együtt legyetek.

Használd ki, hogy több időt töltesz otthon

Pakold ki azt a rumlis konyhaszekrényt, vagy szelektáld ki a ruhákat amik már évek óta nem voltak rajtad, és csak a helyet foglalják a szekrényedben. Itt az új év, szabadulj meg attól, amire már nincs szükséged, és kezdj el listát vezetni arról, hogy milyen dolgokat kell majd beszerezned a jövőben. A tervek szövögetése, listák vezetése nekünk mindig segít, hogy ne beszűkülten lássuk a világot, hanem inkább hosszú távon, perspektívában gondolkozzunk.

Adományozz

Ha már ilyen klasszul átválogattad a gardróbodat, és a ruhákon kívül egyéb, számodra szükségtelen tárgyak is egy kupacba gyűltek, akkor az egyik legjobb amit tehetsz velük az az adományozás, nemcsak karácsonykor lehet másoknak segíteni.Persze ez csak azokra a dolgokra vonatkozik, ami másnak még tényleg hasznos lehet, ami már szemét, az kerüljön a (szelektív) hulladékba. Ami pedig másnak még értéket jelenthet, azt add tovább a rászorulóknak. Ha tudod, vidd el személyesen a csomagodat. Átadni és látni, hogy örömet tudsz ezzel okozni, a te kedvedre is jó hatással lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top