Életmód

Sorra épülnek a kedvességfalak, szállj be, és segíts te is!

Az, ami neked nem kell, másnak még jól jöhet – főleg most, hogy egyre hidegebbek a napok.

Az első kedvességfalat Iránban építették 2015 karácsonya előtt, hogy segítséget nyújtanak azoknak a rászorulóknak, akik nem tudnak új ruhákat venni a hideg beálltával. Nem kell semmilyen bonyolult építményre gondolni: elég hozzá egy kis szeglet az utcán, ahol el lehet rendezgetni a feleslegessé vált, megunt, kinőtt vagy kihízott, de még szép állapotban lévő kabátokat, cipőket, sálakat és sapkákat, hogy aztán azok, akik nem tudnak újat vásárolni, elvehessék. Nincs szükség másra, csak pár falra szerelt akasztóra vagy egy régi ruhafogasra, és egy kis cipős szekrényre, ahol el lehet helyezni az adományokat.

Nem kell hozzá sok, csak egy állvány, vagy kerítés, de jobb híján egy doboz is megteszi. (Fotó: iStock)

Az elmúlt években egyre több országban – főleg Svédországban és Olaszországban – vált bevett szokássá a jótékonyságnak ez a formája, miután az Instagramon és a Twitteren egyre gyakrabban bukkantak fel kedvességfalak a #WallOfKindness hashtaggel. Az elsőt Irán északi részén, Mashad városában hozták létre, a világhírt azonban a Teheránban épített kedvességfalak hozták meg ennek a kezdeményezésnek, ott ugyanis a mai napig folyamatosan nő a szegénységben és az utcán élők száma.

„Ha már nincs rá szükséged, itt hagyhatod. Ha szükséged van rá, elveheted.”

– ez a kedvességfalakra írt szöveg két mondatban foglalja össze a kezdeményezés lényegét. Azokban a városokban, ahol nagyobb hely áll rendelkezésre a jótékonykodásra, a téli ruházat mellett más hasznos dolgok is felbukkannak, amikre szükségük lehet a szorult helyzetben lévőknek. A segítőkész adományozók a nőkre és a gyerekekre is gondolnak, egyes országokban a gyerekek is kiteszik azokat a játékaikat, amiket már nem használnak. Sőt, Magyarországon is volt már ilyen, nem is olyan nehéz kialakítani egy kedvességfalat.

A kedvességfal tökéletes példa arra, hogy ha a kreativitás találkozik a jószívűséggel, nagyszerű dolgokat hozhatunk létre, s a falak, ahelyett hogy elszigetelnék egymástól az embereket, sokkal inkább közelebb hozzák őket egymáshoz. A segítségnyújtás jó érzéssel tölti el azt, aki megosztja a nehéz helyzetben élőkkel azt, amire már nincs szüksége,

a rászorulóknak pedig nagy örömet okoz, ha egy szépen elrendezett kedvességfalon találnak rá azokra a dolgokra, amiknek nagy hasznát veszik, és nem a kukák mellől kell begyűjteniük.

A legújabb kedvességfalat Bolognában hozták létre idén szeptemberben. Ebben az olasz városban igen meleg a nyár, télen azonban meglehetősen fogvacogtató az idő, az itt élők pedig azt szeretnék, hogy senkinek se kelljen fáznia, csak azért, mert anyagi gondokkal küzd. A helyiek kérvényt nyújtottak be a városvezetéshez, hogy Bologna több pontján is létesíthessenek kedvességfalakat, a városatyák pedig igent mondtak a szívmelengető kezdeményezésre.

Arra, hogy az itt élők szívükön viselik a rászorulók sorsát, már korábban is volt példa: az elmúlt években sálakat kötöttek a fákra és a villanyoszlopokra, hogy azok, akik fáznak, elvehessék, most azonban ennél is nagyobb lépésre szánták el magukat a kedvességfalak létrehozásával. S hogy Bolognában a kicsiknek is nagy szíve van, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az egyik bölcsőde kerítését kezdték kedvességfalnak használni, hogy rajta és előtte elhelyezhessék a kinőtt babaruhákat, a használt, de szép állapotú mesekönyveket, plüssfigurákat és játékokat, így a kevésbé szerencsés helyzetű gyerekek is kedvükre válogathatnak az itt elhelyezett kincsek között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top