nlc.hu
Mindennapok

Mi kell a kiegyensúlyozottsághoz?

10 dologra van szükséged, ha kiegyensúlyozott ember akarsz lenni

A kiegyensúlyozott ember gondoskodik önmagáról és szeretteiről, miközben rugalmasan állja a kihívásokat az életben. Magadra ismertél?

Egy új tanulmányban igyekeztek definiálni a pszichés kiegyensúlyozottság fogalmát, aminek a legfőbb jellemzője az, hogy az ember rugalmasan képes működni az életben, nem nyomja el saját magát vagy másokat, és egyenlő energiát juttat az élete különböző területeinek. A kiegyensúlyozott ember jól kezeli a mindennapi élet kihívásait, ezt a stabilitást pedig nem olyan könnyű elérni és fenntartani, főleg egy olyan folyamatosan változó világban, amiben élünk.

A kiegyensúlyozottsághoz 10 alappillérre van szükségünk a tanulmány szerint:

  1. Irányítás: én döntöm el, merre halad az életem.
  2. Nyitottság: az újdonságok iránti kiváncsiság.
  3. Hedonizmus: képes vagyok élvezni az életet.
  4. Eredményesség: a tőlem telhető legjobbat akarom nyújtani.
  5. Erő: hiszek magamban, hogy képes vagyok legyőzni az akadályokat.
  6. Biztonság: alapvető biztonságérzet minden helyzetben.
  7. Biztos társadalmi helyzet: követem a társadalmi szabályokat, tisztelem embertársaimat.
  8. Hagyomány: a kultúra vagy vallás tisztelete.
  9. Jószándék: gondoskodom a családomról, barátaimról és másokról.
  10. Nagy kép: törődöm azzal, mi lesz a bolygónkkal és a rajta élő emberekkel.
Ez kell a kiegyensúlyozottsághoz

10 alappillér a kiegyensúlyozottsághoz (Kép: Getty Images)

A tanulmány vezetője Anastasia Besika, a Zürichi Egyetem kutatója szerint mind a 10 alappillér fontos összetevője a pszichés kiegyensúlyozottságnak, csak a sorrend cserélődhet fel időről-időre attól függően, hogy épp milyenek az életkörülményeink. A kutatók azt találták, hogy a kiemelkedően kiegyensúlyozott embereknél az alappillérek megingathatatlanok, ezek mentén definiálják saját magukat, ám képesek pillanatok alatt átrendezni a pontok prioritását, ha egy helyzet úgy kívánja – azaz rendkívül rugalmasak. „Egy váratlan helyzet megkövetelheti, hogy félretegyünk egy olyan elvet, ami fontos számunkra, vagy újrakalibráljuk a céljainkat – mondta el Besika. – A most zajló járvány is remek példa erre. Mindenkinek meg kellett változtatnia a napi rutinját és új módokat kitalálni, hogy egészségesek maradjunk.”

A kiegyensúlyozottság egy másik fontos eleme a kutatók szerint, hogy mennyi időt fordítunk az önmagunkról való gondoskodásra és mások segítésére. Az eredmények alapján, azok az emberek, akik ugyanannyi időt törődnek saját magukkal, mint másokkal, sokkal nagyobb valószínűséggel érik el a pszichés kiegyensúlyozottságot, ezáltal pedig az általnos lelki jóllétet. Ha tehát jól szeretnénk érezni magunkat a bőrünkben, akkor a fenti 10 pontot kell szem előtt tartani és törekedni arra, hogy elég időt szánjunk az önmagunkról és másokról való gondoskodásra is.

Tanulj meditálni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top