Életmód

10 dolog, amit a lelki jóllétedért tehetsz

Pszichoterapeutákat kérdeztek arról, milyen kisebb változtatások segíthetnek az új évben.

Nyilván nem lesz varázsütésre minden rózsásabb, de igenis vannak olyan lépések, amiket apránként beiktatva a mindennapjainkba kicsit kiegyensúlyozottabbakká válhatunk. A Huffington Post több pszichoterapeutával egyeztetve készített egy listát azokról a dolgokról, amiket megtehetünk a lelki jóllétünk érdekében.

1. Szabadulj meg egy szorongást okozó tényezőtől

Nyilván itt nem az orvosi értelemben vett szorongásról van szó, azért az más lapra tartozik. Hanem olyan dolgokról, amit nem mertél megtenni, mert valamiért féltél tőle. Lefutni egy maratont. Kiállni emberek elé beszélni. Fizetésemelést kérni. Tiszteletet parancsolni magadnak. A lista végtelen. Merj meglépni legalább egy rettegett dolgot.

2. Hozd rendbe az alvásodat

Friss édesanyák vagy beteget ápolók most ne figyeljenek, nyilván ez őket sajnos nem érinti. De mindenki más, aki filmezés, telefonnyomkodás vagy egy ezredik email megválaszolása miatt alszik kevesebbet: ne tedd! Ha nincs meg a rendszeres, optimális 7-8 óra közötti alvás, a teljes szervezeted szenvedni fog. Szakemberek szerint már az is jelentős gondokat okozhat, ha valaki rendszeresen 1-2 órával kevesebbet alszik a szükségesnél. Arról nem beszélve, hogy hosszú távon megbosszulja magát, mert az agyad sem fog majd a kialvatlanságtól és könnyebben elkaphatsz mindenféle vírust.

3. Napi 10 perc már számít

Tudjuk, hogy a mindfullness csak a lukak betömítése és nem a lukak keletkezésének a megszüntetése, de ha már a felgyorsult világban nincs más választásunk, legalább kezdjük vagy zárjuk a napot egy 10 perces nyújtással vagy meditálással. Hasonlóan működhet napi húsz perc olvasás vagy futás, bármi, ami kiszakít minden másból.

4. Sétálj le pár megállót

A hidegben is ki lehet bírni tíz percet az utcán, fontos lenne, hogy legalább ennyit sétáljunk egy nap. Ez lenne a minimum.

5. Túl sok kávé vagy gyorskaja

Nem megy a leszokás? Akkor minden második adagra mondj nemet! Kávéból, gyorskajából, bármilyen más rossz szokásból.

6. Kezdj el mozogni

Ez sem szorul magyarázatra. Valószínűleg milliomodjára mondják el, hogy a testmozgás endorfint szabadít fel, amitől jobb lesz a közérzetünk.

7. Fejezd be az önostorozást

Nem tartottad két napig a diétádat? Más, ha úgy gondolsz magadra emiatt, hogy lúzer vagy, mintha kicsit kedvesebben állnál hozzá, például, hogy igen, ezt elrontottad, de eddig nagyon jól ment, újra fel kell venni a fonalat. Már meg tudtad egyszer csinálni, most is menni fog.

Ugyanúgy, ahogy a negatív emberek beszólásai, a bántó gondolatok is mérgeznek. Bánj magaddal is kegyesen.

8. Vegyél vissza a Facebook- és Insta-görgetésből

Igen, arra a tök felesleges időtöltésre gondolunk, amikor akár fél óra-negyven percre úgy nézed a közösségi oldalakat, hogy igazából semmit nem keresel, nem olvasol, csak úgy görgeted. Gyakorolj ebben önkontrollt, mert teljesen elvesztegetett idő. 

9. Állíts fel magadnak határokat

Nem tudsz nemet mondani? Mindent bevállalsz és utána nyakig ülsz a slamasztikában? Rossz embernek érzed magad, ha nem teljesítesz minden kérést? Akkor lebegjen előtted két dolog! Először is az, hogy ha túlhajszolod magad, akkor már nem fogsz tudni minimálisan sem teljesíteni. Mert lebetegszel vagy teljesen kimerülsz. Másrészt pedig az, hogy a szabadidődben végképp végig kell gondolnod, hogy mit és miért kell (vagy kellene) megtenned. És szelektálj! Mert senki sem tud mindent megcsinálni.

10. Ha kell, ne szégyellj segítséget kérni

Még mindig stigma vagy gyengeség jele nálunk, ha valaki egy nehéz helyzetben pszichológus segítségét kéri. Nem mindenhol van ez így, számos országban ez legalább annyira természetes, mint évente elmenni nőgyógyászati szűrésre.
Ha érzed, hogy egyedül nem megy a helyzet megoldása, vagy elhatalmasodik rajtad, kérj bátran segítséget!

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top