nlc.hu
Meghitt percek

Izlandi karácsonyi könyves hagyomány

Az izlandi karácsonyi szokás, amit le akarsz majd utánozni

Izlandon minden évben ugyanúgy töltik a karácsonyt, forró csokit isznak és olvasnak. A hagyománynak neve is van: Jolabokaflod.

Képzeld csak el: szenteste van, és miután karácsonyra egy vadonatúj könyvet kaptál, bekuckózol a kanapéra vagy a kandalló elé egy bögre forró csokival, és az egész estét olvasással töltöd. Elég ideálisnak hangzik, igaz? Nos, az izlandiak pontosan így ünneplik a karácsonyt minden évben. Ezt a hagyományt Jolabokaflodnak hívják, amit nagyjából karácsonyi könyvfolyamnak lehetne fordítani.

A Jolabokaflod a második világháború után kezdődött, mert a papír azon kevés dolgok közé tartozott Izlandon, amit nem korlátoztak fejadagokra. Emiatt az izlandiak könyveket kezdtek ajándékozni, hiszen máshoz alig lehetett hozzájutni. Így az egész nemzet hamar könyvmolytársadalommá vált. A Bifröst Egyetem 2013-as tanulmánya szerint az izlandiak 50 százaléka több mint 8 könyvet olvas el évente, 93 százalékuk pedig kiolvas legalább egyet.

izlandi karácsonyi könyves hagyomány

Fotó: Anastasiia Krivenok/Getty Images

„A könyves ajándékok nagyon mélyen beleitták magukat a karácsonyi ünnepi hagyományokba a családoknál” – magyarázta Kristjan B. Jonasson, az Izlandi Kiadói Szövetség elnöke. „24-én szoktuk megajándékozni egymást, az emberek pedig az estét olvasással töltik. Sok szempontból ez tartja fent az izlandi könyvkiadást” – tette hozzá.

1944 óta az izlandi könyvkereskedők november közepén minden háztartásba kiküldenek egy szórólapot arról, mikor tartják a Reykjavíki Könyvvásárt. Az emberek ezt az alkalmat ragadják meg arra, hogy könyvet vásároljanak karácsonyra a családtagjaiknak és barátaiknak. Szenteste pedig, miután kinyitották a csomagokat, mindenki fog egy bögre forró csokoládét, és az újonnan szerzett könyveikbe merülnek.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top