nlc.hu
Nyári emlékek

Így kezeld a kisebb sérüléseket

GrillszezON: így kezeld a kisebb sérüléseket

Szabadtéri sütés-főzés közben gyakorlatilag elkerülhetetlenek a különféle kisebb-nagyobb sérülések, főleg, amikor a forró grillrács felett rendezgetjük a különféle húsokat-zöldségeket. (x)

A sérülések helyes kezelése  

Nem mindegy, hogy kezeljük le a sérülést, érdemes tisztában lenni a helyes sebkezelés módjával. Ha kisebb sérüléssel van dolgunk – tehát nem nagyméretű, szétnyílt, veszélyes helyen található sebről, törésről –, mi magunk is elláthatjuk. 

Égések  

A családi nyaralások mellett a nyár másik kedvelt programja a sütögetés-főzögetés kint a szabadban barátokkal, családtagokkal. Elég egy óvatlan pillanat a grillezés, bográcsozás alkalmával, és máris megvan a baj, például égési sérülések formájában.  Ilyenkor a legfontosabb teendő az azonnali hűtés. Ez mérsékeli a szövetkárosodást és a fájdalmat is enyhíti.  

Grillszezon és helyen sebkezelés

Fotó: Getty Images

Zúzódások 

Zúzódás, horzsolás esetében is szükség lehet fertőtlenítésre, de ilyen esetben – az egyébként igencsak gyakori nyári sérülésekben – nem erre lesz a legnagyobb szükség. A zúzódás ugyanis erőteljesebb külső fizikai behatásra jelentkezik, és az egyik jellegzetessége, hogy a bőr nem sérül. Általában erősebb ütés (elesés, ütközés) után lép fel ilyen sérülés, amikor a hajszálerek megpattannak, és a bőr alatti kötőszövet vérzik be. Mivel a vér onnan távozni nem tud, hiszen a bőr maga kívülről nem sérült, az érintett terület megduzzad, kékes-lilás elszíneződés jelentkezik, és érintésre érzékennyé, fájdalmassá válik. Ezek a sérülések igen „látványosak”, de általában nem komolyak. Egy alapos tisztogatás ilyenkor sem árt, és a legjobb, amit tehetünk, ha a sérült testrészt hűtjük. Jeges vagy hideg vizes borogatás nagyszerűen megfelel a célnak.  

Ha a zúzódás nyomán kialakult duzzanat és folt egy hét alatt sem csökken és a fájdalom sem hagy alább, akkor elképzelhető, hogy komolyabb a baj. Ilyenkor mielőbb nézessük meg orvossal a sérülést. Ha a zúzódás a fejen van, ne várjuk meg az egy hetet sem, hanem azonnal menjünk szakemberhez, mert bár külsőre nem látszik veszélyesnek, de lehet, hogy agyrázkódás, más belső sérülés is társult a zúzódáshoz. 

Horzsolás kezelése 

A horzsolásos sérülések is a könnyebb „sebesülések” közé tartoznak, de ellentétben a zúzódással, ilyenkor kiserken a vér is. A horzsolás során a bőr hámrétege felületesen sérül. Ebben az esetben már nagyobb hasznát vesszük az elsősegélytáskában található jódnak vagy más fertőtlenítőszernek, de első lépésként ne ezt, hanem tiszta vizet használjunk. A sérült bőrfelületről távolítsuk el a ruhát, majd mossuk le alaposan tiszta vízzel, és ha szükséges, csipesszel távolítsuk el a kisebb-nagyobb szennyeződéseket. Ezt követően hűtsük le a horzsolt részt (jéggel például), hogy csillapodjon a vérzés, ezzel a fájdalom is csökken, és kevésbé dagad majd fel a seb környéke.  Ezután fertőtlenítőszerrel és steril gézzel fertőtlenítsük a sérülést úgy, hogy a seb belseje felől kifelé haladjunk, és a fertőtlenített terület érjen túl a seben. Végül laza fedőkötést tegyünk rá, hogy további szennyeződés ne kerülhessen bele.  

Jegyezd meg! Pici horzsolások, apró sérülések és sebek esetén az emberek többsége a tapasztalatok szerint legfeljebb sebfertőtlenítőt használ. Ezen túlmenően azonban mindenkinek hasznára válnának a hámosító kenőcsök. Ezek ugyanis serkentik az új szövetek képződését. Vagyis várhatóan gyorsabban és szebben gyógyul a seb, mintha fertőtlenítés után további kezelés nélkül, magától hagynánk zajlani a folyamatot. Még így is hetekig eltarthat, hogy behegedjen egy sérülés – függ a méretétől, a bőr nedvességtartalmától (nem jó, ha seb kiszárad!), az életkortól és az egészségi állapottól. 

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült. 
CH-20220531-34 

 
(Nyitókép: Getty Images/Hinterhaus Productions)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top