nlc.hu
Gasztro

Padlizsán legyező

A nyár legszebb étele padlizsánból

Bár egész évben kapható, most van az igazi szezonja a padlizsánnak, ezért érdemes annyit enni belőle, amennyit csak tudunk. Ha már unjuk a padlizsánkrémet, a ratatouille-t és a grillezett padlizsánszeleteket, akkor mutatunk valami mást!  

A padlizsánlegyezőt nevezhetjük szemfényvesztésnek, mert valójában csak csinosan tálalja azt, amit eddig is nagy valószínűséggel megtettünk az alakja miatt tojásgyümölcsnek nevezett zöldséggel, de miért ne élnénk ilyen trükkökkel?! Ha vendégek érkeznek, és nemcsak finom, hanem szép ételt is szeretnénk az asztalra tenni, akkor a padlizsán legyezőnél jobbat nem is készíthetünk. Bár sokan állítják, hogy a padlizsán faszénen sütve az igazi, azért a sütőben is nagyon finom!

Fontos, hogy a padlizsánon rajta hagyjuk a szárat, ez fogja ugyanis összefogni majd a zöldséget, miután felszeleteltük. Egy valóban éles, és a lehetőségek szerint viszonylag hosszú késsel, hosszában szeleteljük fel a padlizsánt, amilyen vékony szeletekre csak tudjuk.

Sózzuk be a szeleteket, és tíz percig hajuk lecsepegni egy szűrőben, miközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, így mosogatni is könnyebb lesz, és a padlizsánt is egyszerűen átemelhetjük majd a tányérra, miután megsült. Nyomkodjuk legyező formára a zöldséget, de vigyázzunk, nehogy elszakadjon. Minél frissebb a padlizsán, annál nehezebb dolgunk lesz. Mindegy, mennyire sikerült, kicsit locsoljuk meg olívaolajjal, és 10 percre toljuk a sütőbe. Ennyi idő alatt megpuhul annyira, hogy felülről megnyomva, egyesével szép, kinyitott legyezőformát készíthessünk belőle. Legyünk nagyon óvatosak, nehogy megégessük magunkat, ezért használjunk csipeszt a levelek felemeléséhez.

Innentől kezdve, tulajdonképpen azt halmozunk a padlizsán levelei közé, amit csak szeretnénk, a lényeg, hogy minél színesebb legyen. A paradicsom és mozzarella, vagy fetasajt örök kedvenc a mediterrán ízek kedvelőinek. Ha emellett döntünk, szórjuk meg kakukkfűvel, kenjük még át fokhagymás olajjal és miután megsült, tegyünk még rá bazsalikomleveleket is.

Készíthetjük húsos raguval, mint ezen a képen, ahol a paradicsom pirosságát gránátalmamagok pótolják, és a végén még tahinivel (szezámmagpaszta) is meglocsolták, a ropogósság kedvéért pedig fenyőmagot tettek rá.

Minél színesebb, annál finomabb! (A szerző felvétele)

Minél színesebb, annál finomabb! (A szerző felvétele)

Mi most túlléptünk egy kicsit a mediterrán vonalon, és mogyorószósszal, curryvel és sok chilivel igazi ázsiai vacsorát készítettünk a padlizsánból.

Hozzávalók a padlizsánon kívül:

  • 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • 1 ek olívaolaj
  • 6 db koktélparadicsom
  • 2 ek mogyoróvaj (nem édesített)
  • 1 kk halszósz
  • ¼ lime leve
  • 1 kk curry por
  • 1 kk barna cukor
  • ½ dl kókusztej
  • chiliolaj ízlés szerint
  • 1 marék földimogyoró
  • chili

 
Miután elősütöttük a padlizsánt, a zúzott fokhagymát elkeverjük az olívaolajjal és ezzel a péppel megkenjük a zöldséget. Megszórjuk a félbevágott koktélparadicsommal, és visszatoljuk 10 percre a sütőbe.
A mogyoróvajat elkeverjük a halszósszal, a lime levével, a curryvel, a cukorral és a kókusztejjel. Ráöntjük a padlizsánra, és még öt percig sütjük. Tálalásnál mogyoróval, chiliolajjal és chilivel díszítjük. Rizs illik mellé köretnek.

Ha valami kevésbé fűszeresre, vagy húsmentesre vágyunk, akkor a spenót-feta is egy remek páros, jó sok fokhagymával és kecskesajttal a tetején.

Indul a padlizsánszezon! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top