Gasztro

Padlizsánnal az élet…

Arról, hogy milyen az élet Lolával, sokat tudnak a Nők Lapja-olvasók, hiszen D. Tóth Kriszta rendszeresen beszámol kislánya életéről a saját rovatában. Most egy kicsit arról is hallhatunk, mi történik a konyhájukban.

Ez a finom padlizsános étel amolyan nyár végi kedvenc Krisztáéknál, ami nem kis szó, ugyanis az angoloknál sem vezeti a padlizsán a zöldségek népszerűségi listáját. (Kriszta férje, Alex angol, ha valaki nem tudná.)

– Ennél nagyobb szó, hogy az édesapám és a testvérem is megszerette, sőt, néha kifejezetten kérik tőlem. Az apukám remekül főz, papírja is van a tudásáról, klasszikus magyaros konyhát visz, olyat, amitől az angol rokonok megnyalják mind a tíz ujjukat, az apósom valósággal elgyöngül tőle. Az öcsém meg egy nagyétkű huszonéves… Nem mondom, először keresték a húst benne, de ma már nem hiányolják. Ez volt az egyik első felnőtt-étel, amelyet Lolának készítettem, hiszen csupa egészséges alapanyag van benne, és ő meg is ette, szerette is. Mára kicsit elege lett belőle, de ez gyerekeknél előfordul. Nem baj, idővel majd újra megeszi.

 

A receptet amúgy Kriszta a barátnőjétől, Oroszlán Szonjától kapta, aki Olaszországban tanulta, innen a „genovai parmezános padlizsán” elnevezés. Csak míg Szonja liszttel készítette, addig Kriszta liszt nélkül.

– A padlizsán kissé elhanyagolt zöldség, pedig sok lehetőség van benne. Egyáltalán, a zöldségekben is. Mi magyarok egy kicsit úgy állunk hozzá, hogy jó, akkor rántsuk ki. Pedig rengeteg más elkészítési mód is van. Mivel rendszeresen főzök, sok ehhez hasonló rakott ételt kell gyűjtenem vagy kitalálnom, a mi életstílusunk ugyanis ezt kívánja. Én összerakom délelőtt, Alex meg este csak beteszi a sütőbe.

Jó étvágyat kívánunk ehhez a több nemzet tesztelte ételhez!

Genovai parmezános padlizsán

Hozzávalók: 60 dkg padlizsán, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej hagyma, olívaolaj, oregánó, 6 dl hámozott darabolt paradicsom szósszal (konzerv), 15 dkg mozzarella sajt, 5 dkg parmezán sajt.

A padlizsánt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és besózzuk. 10 perc után a kicsapódó levet leitatjuk róla, megborsozzuk, és forró olajon mindkét felét elősütjük. Közben elkészítjük a paradicsomszószt. A hagymát és a fokhagymát nagyon finomra vágjuk, és egyszerre kevés olajon üvegesre pirítjuk. Sózzuk, ízesítjük szárított oregánóval, és ráöntjük a paradicsomot. Legalább 20 percig nagyon lassan főzzük. Ezután egy hőálló tál aljára a paradicsomszósz felét kiöntjük, rá a padlizsán felét, majd újabb réteg szósz és padlizsán következik. Tetejére tesszük a mozzarella sajtot és a reszelt parmezánt. 180 °C-os sütőben 30 perc alatt megsütjük.


További két csodálatos padlizsán-receptet (Tejszínes-mozzarellás padlizsán, mazsolás-padlizsános csirkemell
) találhatsz a Nők Lapja szeptember 24-én megjelenő, 39. számában!

 

Főzd ki a hétvégéd!- Indul a Sága receptversenye!

Szeretsz főzni, és szívesen eltöltenél Sárváron egy kellemes wellness-hétvégét? Mutasd meg tudásod a Sága receptversenyén!

Készítsd el kedvenc ételed bármilyen Sága termék felhasználásával,  és küldd el nekünk a receptjét! A legizgalmasabb receptek felkerülnek honlapunkra is, hogy bárki kipróbálhassa őket. Böngéssz receptjeink közt, és szavazz kedvenceidre a www.saga.hu/receptek oldalon! 

A tíz legnépszerűbb recept beküldőjét Sága ajándékcsomaggal jutalmazzuk.

A fődíj nyertesét maga Bereznay Tamás, a népszerű konyhafőnök választja ki. 

A recepteket feltöltheted a www.saga.hu honlapra, vagy elküldheti postán „Sága receptverseny” jeligével a SáGa Foods Zrt. címére: 9601 Sárvár, Pf. 76.
 
Beküldési határidő: 2008. október 17. 

A szerencsés nyertesek nevét és a recepteket november 5-étől keresd honlapunkon, ahol további részleteket is találsz a versenyről. 

…s végül hadd mutassunk neked egy recepet, mintegy gondolatébresztőnek:

Selyemsonkás-sajtos tortácska

Hozzávalók: 20 dkg Sága Selyemsonka, 2 dl tejszín, 3 tojás sárgája, 5 dkg Pannónia sajt, szerecsendió, zsemlemorzsa. A tésztához:20 dkg liszt, csipet só, 15 dkg vaj, 1 tojás sárgája

A lisztet és a sót egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat, és kézzel elmorzsoljuk. Beleöntjük a tojássárgáját, adunk hozzá egy kevés hideg vizet (kb. 2-3 evőkanálnyit), és addig kevergetjük, amíg a tészta kezd összeállni. Végül kézzel összegyúrjuk és golyót formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Utána enyhén lisztes felületen kör alakúra nyújtjuk, majd egy kerek tortaformába simítjuk.  A tejszínt, a tojással, a lereszelt sajttal és a szerecsendióval összekeverjük. A tésztába tesszük a Sága sonkaszeleteket, ráöntjük a sajtos tejszínes masszát és megszórjuk a tetejét kevés zsemlemorzsával. Előmelegített 140 fokos sütőben 1 óra 20 percig sütjük.

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

Jakupcsek Gabriella: A negyvenöt éves kismama »
D. Tóth Kriszta: Szülői… »
Az alkohol titka »
Informatikusból énekesnő lett »
London ízei »
Mit nem szeretnek bennünk a férfiak? »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top