Orbitális

Rágózz – hamarabb meggyógyulsz!

A fűben-fában orvosság van, de hogy a rágógumi is hasznos kiegészítője lehet a gyógyászatnak, arra nem sokan gondoltak volna. A tudomány mára felfedezte, hogy a rágózás nemcsak a fogak egészségét óvhatja, de a komolyabb sebészeti beavatkozások utáni felépülésben is jótékony hatású.

A rágózás illemszabályai

Egy vastagbélműtét után a lábadozás hetekig is eltarthat, mert a bélműködés újraindulása lassú folyamat, és a betegek sokáig nem táplálkozhatnak normálisan egy ilyen beavatkozást követően. Amellett, hogy ez nagyon kényelmetlen és megterhelő a pácienseknek, a kórházi ápolás elhúzódása jelentős pluszköltséggel is jár. Régóta kutatják ezért az orvosok, hogy a felépülés idejét hogyan lehetne csökkenteni, de átütő sikert eddig nem értek el. Az elmúlt években azonban egy új elmélet tört teret a szakmában, amit a doktorok és betegek egy része kétkedve fogadott, hiszen egy merőben szokatlan és egyáltalán nem professzionális eszköz bevetését javasolja a probléma kezelésére: a rágógumit.

Több rágó, kevesebb betegágy

Nem meglepő, hogy a legtöbb szakember nem tudta komolyan venni a dolgot, néhányan azonban elkezdtek foglalkozni az ötlettel. 2008 és 2011 között az ausztráliai Newcastle egyetemén 157 betegen folytattak „rágózós” vizsgálatokat, hogy kiderítsék, valóban hamarabb indul-e be a bélműködés a rágógumi hatására. Az eredmények szerint átlagosan 8 órával hamarabb történt ez meg azoknál, akik a műtét után rágóztak, ráadásul mindez semmilyen mellékhatással nem járt. A clevelandi University Hospitals Case Medical Center orvosa, dr. Conor Delaney szerint a rágózás hatására akár 20 órával hamarabb is elindulhat a rendes bélműködés, ami ugyan még mindig nem drámaian nagy javulás, de valóságos és jól alkalmazható segítség a betegek felépülésében, és más gyógyászati módszerekkel ötvözve már számottevően csökkenteni lehet a lábadozás idejét.

A gyomornak is jót tesz

De – mint kiderült – a rágógumit nem csak „bélgyógyászok” használhatják eredményesen. Mivel a rágás folyamata az agynak azt az üzenetet küldi, hogy táplálék érkezik a gyomorba, ezért az megnöveli a savtermelést, és előkészíti az emésztőszerveket a különféle anyagok befogadására, feldolgozására. Azoknál a betegeknél, akiknél egyébként a legyengült szervezetük miatt az emésztés, táplálék feldolgozás folyamata nehézkesebb, 15-20 perc rágógumizás után a gyomor hatékonyabban és gyorsabban szívja fel a bevitt táplálékot és gyógyszereket, amitől nő azok hatékonysága. Ráadásul a rágás által aktivizálódott emésztőhormonok hatására csökken a hányás, rossz közérzet és a gyomorfájdalmak esélye. 

Hasonlóan jó eredményeket hozott a rágógumizás a kismamáknál is, akik császármetszéssel szülték meg gyermeküket. A műtét utáni lábadozás, a gyomor és a belek működése náluk is hamarabb és hatékonyabban indult be a rágó hatására, mint korábban, így kevesebb időt kellett kórházi ágyban tölteniük.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top