Otthon

Lakótelepi fürdõszoba

A mai anyagi körülmények között kevesen engedhetik meg maguknak az építkezés luxusát, ám a lakótelepi lakásban élõknek is igényük van a szép tisztálkodóhelyiségre. Milyen felújítása lehetséges az apró lakrésznek?




Át lehet csempézni az egészet sötétre a padlóburkolattal együtt, vagy világos falhoz sötét kádborítást rakni. De divatos egy magasságig sötét csempét alkalmazni, fölfelé világosat, díszítőcsíkokkal. Gyakori most a vöröses barna, a narancs, a zöld és kék árnyalatú csempe. Színben harmonizáló fugával felrakva, élelzárókkal lekerekítve ízléses felület alakítható ki. A felgyorsult élettempó miatt egyre kevesebb idő marad a fürdésre, így a kádat zuhanyzótálcára lehet kicserélni, amit ma már nem is kell beépíteni, a helyére lehet illeszteni. Íves, illetve szögletes kabint egyaránt be tudunk építeni. De helykihasználás miatt alkalmazható a sarokmosdó is.

De vajon meg tudjuk-e fogalmazni a mosdó funkcióját? Talán fel sem tűnt, eddig mennyire különböző is lehet az elvárt komfort. Lehet a mosdó csak kézmosó. Ekkor csak azt várjuk el, hogy kis helyen kényelmes, biztonságos kézmosási lehetőséget biztosítson. Ilyenek például a vécéhelyiségbe beépíthető kisméretű kézmosók. Ettől eltérő, ha már azt is elvárjuk, hogy a pipereszereknek is legyen helye. Ekkor már egy rakodófelület is kell kapcsolódjon hozzá, úgy, hogy a mosdási kényelem is megmaradjon. A harmadik funkció a mosdóban történő kézi mosás vagy hajmosás, mely megint másfajta kialakítást kíván.





Kérdés, hogy hova mit szeretnénk rakni. Ha szekrénybe rakjuk a kellékeket, cak egy szifontakarót kell elhelyeznünk a mosdó alatt. Választhatunk azonban olyan megoldást, amely multifunkcionális: ötvözi a szekrény és a szifontakaró szerepét.

Jogos igény a kényelem és a biztonság is, azaz a termékek forami kialakításának még kis helyiségekben is elő kell segítenie a gond- és balesetmentes használatot. A helyiség sajátos funkciójából adódóan pedig egyértelműen következik a higiénia, a jól tisztíthatóság igénye.

Ugyanígy meg kell fogalmazni saját magunk számára a kád, a zuhany funkcióját, illetve el kell dönteni a kád vagy zuhany, esetleg mindkettő örök dilemmáját. Máris három különböző funkciót fogalamztunk meg! Az első kérdés, mit szeret a család, tusolni vagy fürödni? Esetleg mindkettőt kedvelik, ám nincs elég hely? Kis alapterület esetén sem kell elzárkóznunk valamelyiktől, kényszerből. Ma már vannak olyan megfelelő méretű, formájú, sőt csúszásmentes kádak, melyek lehetővé teszik a zuhanyozást is, így egy termékkel két különböző funkciót biztosítanak. Persze, tudnunk kell azt is hogyha megcsúszunk fürdés vagy tusolás közben, annak nem a szaniter az oka, hanem a víz! A szaniterek kialakítása viszont csökkentheti a csúszásveszélyt! Fontos szempont a helykihasználás.






Mellékhelyiségek


Külön kell említenünk a mellékhelyiségekben használatos szanitereket, ezek funkcióját és korszerű változatait. Az illemhelyek szaniter világa is ijen széles skálán mozog. Ide tartoznak a különböző típusú, kialakítású piszoárok, bidék. Viszonylag új, és a lakótelepi lakásokban sem megoldhatlan a falra szerelt kialakítás. Ennek nagy előnye, hogy a szűk helyiségekben teret nyerünk, és hogy nem kell a padlóba rügzített szanitert kerülgetni takarítás közben. Javasolt a mellékhelyiségekbe a vécécsészén kívül házi piszoárt is elhelyezni, ez kisebb méretű mint közületi megfelelője, de higiénikus, víztakarékos megoldás. Ötletes kiegészítője a tető, amely esztétikusabbá teszi.





Gondoljunk a takarékossági szempontokra is! Hisz a háztartásaink ivóvízfogyasztásának csak 2%-át használjuk fel ivásra és 60%-a fürdés és vécéhasználat közben fogy el. Jelentős megtakararítást eredményez hát a víztakarékos vécétartályok beépítése. Ezek szabályozzák a felhasznált víz mennyiségét. Természetesen nem lehet ezt sem egy bizonyos határ alá csökkenteni, a tisztasági és higiéniai szempontoknak meg kell felelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top