Otthon

Nyaralás állatokkal

Végre eljött a nyaralás ideje! De mi lesz a kedvencekkel? Kire bízzuk õket? Vagy netán vigyük magunkkal a család szeme fényét? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel a gondos állattartókban a nyaralás tervezése közben.

Jöjjön vagy maradjon?

A nyaralás előtt álló családok jó részének jelentős dilemmát okoz, hogy a vakáció ideje alatt mi legyen a kedvencek sorsa. Otthon hagyjuk, netán magunkkal vigyük őket, s ha maradnak, ki viselje gondjukat? Általában több szempontot kell mérlegelnünk, mielőtt döntünk. Többek között figyelembe kell vennünk az állat életkorát, egészségi állapotát, az utazás módját, illetve az adott hely lehetőségeit, ahová utazni szeretnénk.
Hogy a nyaralás nekünk és kedvenceinknek egyaránt kellemes élmény maradjon, feltétlenül tisztában kell lennünk mindegyik lehetőség előnyeivel és hátrányaival a későbbi kalamajkák elkerülése érdekében.

Nagyon fontos például, hogy már a szállásfoglaláskor előre tisztázzuk le, hogy a szálláshelyen megoldható-e kedvencünk elhelyezése, nem jelent-e problémát a jelenléte. A szállodák, üdülők egy részében szívesen fogadják a vendégek állatait is, de vannak helyek, ahol egyáltalán nem nézik jó szemmel a lábatlankodó négylábúakat.

Ha itthon maradnak, amíg mi nyaralunk

Döntésünket alapvetően meghatározza, hogy milyen típusú nyaralást tervezünk, hogy külföldre utazunk vagy belföldön maradunk. Ha például külföldi városlátogatást vagy tengerparti nyaralást tervezünk, jobban tesszük, ha kis barátunkat nem tesszük ki a hosszú és unalmas utazással járó viszontagságoknak.

Ilyenkor más megoldás után kell néznünk: a legjobb talán az, ha megkérünk egy családtagot, rokont, barátot, esetleg egy szomszédot, hogy távollétünkben viselje gondját kedvencünknek. A legjobb az, ha olyasvalakit bízunk meg az állat gondozásával, akit már korábbról ismer az állat, akit szeret, elfogad. Beszéljük meg a gondozóval, hogy ha egy mód van rá, akkor legalább másnaponként nézzen rá kedvencünkre, és az etetés, itatás mellett foglalkozzon vele, szeretgesse is egy kicsit, távollétünk így kevésbé fogja megviselni kedvenceinket. Bár ez inkább a kutyusokra jellemző, a cicák ugyanis jól érzik magukat egyedül is, ha ellátják őket étellel, vízzel, tiszta alommal.


Mire figyeljünk?
Alaposan nézz körül a választott panzióban, mielőtt elhatároznád magad. A következőkre különösen figyelj oda:

1. A gondozó szakmai hozzáértése.

2. Csak olyan helyre vigyük, ahol kérik az oltási bizonyítványt.

3. Milyen benyomást keltenek az ott lakó állatok? (Ápoltak, vidámak vagy félősek.)

4. Tiszta-e a hely? Nem tudnak-e meglógni az állatok?

5. Figyelembe vesznek-e külön kívánságokat?

6. Elég idő jut-e egy-egy állatra?

Ha csak a panzió jöhet szóba

Jó barátok vagy megbízható szomszédok azonban sajnos nem mindig állnak rendelkezésünkre. Ebben az esetben  kezdjünk el állatpanzió után keresgélni. Sok állatpanzió van az országban, amely szakszerűen gondoskodik a rábízott házi kedvencekről, de még mielőtt választanánk, kérdezzük meg barátainkat, ismerőseinket arról, hogy tudnak-e megfelelő helyet ajánlani. Ha nincs ilyen, és egyéb módon választunk, feltétlenül nézzük meg a helyet, mielőtt beadjuk az állatot.

Ha lehet, a megállapodás előtt látogassunk el több szóba jöhető helyre, és ellenőrizzük a hozzáértést és a biztonságot. Győződjünk meg arról is, hogy tiszta és higiénikus körülmények közé kerül-e szemünk fénye. Ha kiválasztottuk a megfelelő helyet, írjunk egy átlátható listát az állattal kapcsolatos teendőkről.

Pontról pontra tájékoztassuk a gondozót kedvencünk szokásairól, hóbortjairól, és hagyjuk meg a szabadság alatti elérhetőségeinket (címet, telefonszámot). Írjuk le, hogy mit és mikor eszik, mivel játszik szívesen és milyen szokásai vannak. Ha kedvencünk valamilyen speciális étrendre, diétára szorul vagy állandó gyógyszert szed, azt is feltétlenül jelezzük. Lehetőleg készítsük össze az adott időszakra elegendő tápot, egyéb, gondozáshoz szükséges eszközt. Ha meg akarjuk könnyíteni az elválást kis barátunk számára, akkor vigyük el vele egy kedvenc játékát, vagy egy ruhadarabot, pokrócot, ami az otthon melegét biztosítja számára. Szükséghelyzetekre érdemes megadni állatorvosunk nevét, címét, telefonszámát is. A fentieket természetesen akkor is tegyük meg, ha kedvencünket egy ismerősünkre bízzuk.

Ha a panziót választod, a következő árakkal kalkulálhatsz:

• Kutya, cica napi ellátása: 1500–2500 Ft.

• Kisállatok (papagáj, vadászgörény, degu, csincsilla) napi ellátása: 500–1000 Ft.

Tipp: kutyapanzió.lap.hu »

Melyik állat utazik szívesen?

Egy dolgot leszögezhetünk: az állatok sem viselik egyformán a környezetváltozással járó idegen helyzeteket. A kutyák többsége például kifejezetten szeret autózni és élvezi az utazást, s legszívesebben mindig a gazdival vannak, jó útitársak. A cicákról ez már kevésbé mondható el, ők legjobban a már megszokott környezetükben érzik jól magukat. A kisállatokat szintén célszerűbb otthon hagyni vagy szakemberhez adni gondozásra, ugyanis a klímaváltozást, meleget meglehetősen rosszul tűrik.

Ha velünk jönnek


A legtöbb háziállatot csak engedéllyel szállíthatjuk külföldre, az egyes országokban pedig eltérőek az állattartási, állat-egészségügyi szabályok is – van, ahol csak pórázon sétáltathatjuk az állatot, másutt csak szájkosárral –, ezekről állatorvosunktól kaphatunk pontos tájékoztatást. Tőle tudhatjuk meg azt is, hogy milyen engedélyek, igazolások szükségesek ahhoz, hogy bevihessük az adott országba kedvencünket.

Oltások, igazolások, útlevél

Külföldre utazás előtt minden állatot – kutyát is, macskát is – be kell oltatni a megfelelő védőoltásokkal (nemzetközi oltási igazolványt kérjünk), és meg kell vizsgáltatni hatósági állatorvossal, aki igazolást ad az állat állapotáról, az általa kiadott bizonyítvány szükséges ugyanis ahhoz, hogy az állat átléphesse a határt. Kutyának, macskának, vadászgörénynek pl. kötelező az állatorvos által kiállított útlevél, s ennek egyik feltétele, hogy az állatot egyedi azonosítóval lássák el. Vannak országok, amelyek külön feltételeket szabnak az állat beutazásával kapcsolatban. Az elbírálás országoktól és állatoktól függ, érdeklődjünk a Külügyminisztérium ügyfélszolgálatán, de érdemes kikérni az állatorvos tanácsát is, hogy mit írnak elő ott, ahova készülünk. Utazás előtt keressük fel állatorvosunkat, és alaposan vizsgáltassuk meg kedvencünket.

Tippek:
• Nyaraláskor pórázon, lehetőleg szájkosárral sétáltassuk a kutyát.

• Az állat útlevele mindig legyen kéznél!

• Fiatal állatot ne vigyünk nyaralni, mert sok veszély fenyegeti a még gyenge immunrendszerét!

• Pihenőknél ne hagyjuk sokáig magára az állatot az autóban! Még lehúzott ablak mellett is hőgutát kaphat.

• Ha magunkkal visszük kedvencünket, tegyünk nyakába nyakörvet, amelyen egy kis tokba helyezett papíron szerepel az állat neve, a mi nevünk, otthoni címünk, telefonszámunk.

Állítsunk össze úti patikát, elsősegélycsomagot: hányás- és hasmenés-csillapító, utazási betegség elleni tabletta, kötszerek, fertőtlenítő legyen benne, de előtte kérjük ki az állatorvos tanácsát is. Írassunk fel gyógyszert arra az esetre, ha kedvencünk rosszul tűrné az autózást. Ha lehet, akkor pedig érdeklődjük meg előre, hogy hol van a nyaralóhelyen állatorvos.


Előkészületek, utazás

Ha úgy döntünk, hogy magunkkal visszük kedvencünket, elengedhetetlen, hogy az állatot gondosan felkészítsük a hosszú útra és a nyaralásra. Nem árt, ha utazás előtt hozzászoktatjuk egy picit az autózáshoz, hogy ne ez legyen az első alkalom, hogy kocsiba ül. Hosszabb utazásnál menet közben időről időre tartsunk egy rövidke kis pihenőt, amikor a kutya kiszállhat, szaladgálhat, elvégezheti a dolgát, és ilyenkor feltétlenül adjunk neki friss vizet is. A biztonság kedvéért tartsuk kedvencünket pórázon, nehogy az ismeretlen helyen elkóboroljon, vagy kiszaladjon az autók elé. Gondosan ügyeljünk arra, hogy 5-10 percnél tovább ne hagyjuk egyedül a parkoló autóban, s ilyenkor is mindig húzzuk le az ablakot, de csak annyira, hogy ne tudjon meglógni a kocsiból. Vigyük el saját megszokott tálkáját, plédjét és kedvenc játékát, és ha hozzászokott egyféle táphoz, vigyünk abból is megfelelő adagot.

Macskákkal kicsit másképp

A macskákkal való utazás már jóval macerásabb, lévén sokkal kényesebb jószágokról van szó. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a cicák nem valami nagy utazók: az utazásnál és a gazdi közelségénél általában többre értékelik, ha megszokott környezetükben maradhatnak, a környezetváltozás ugyanis általában stresszel jár számukra. Csak akkor érdemes cicával utazni, ha hosszabb ideig tartózkodunk valahol, és ott az otthonihoz hasonló, védett környezetet tudunk számukra biztosítani. Ha cicánkat magunkkal visszük, szerezzünk be számukra rögzíthető utazókosarat, amely jól szellőzik, könnyen szállítható. A hosszú út alatt 1-2 óránként vegyük ki a cicát a kosárból, és pórázon sétáltassuk meg egy kicsit, így a dolgát is elvégezheti, és megnyugodhat egy kicsit.

Hasznos linkek:

• Minden, amit az állatútlevélről tudni kell – Petpassport »

• Állatútlevél, mikrochip – Magyar Állatorvosi Kamara honlapja »

• Kérdések és válaszok az állatútlevéllel kapcsolatban »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top