Otthon

Az egész világ egy lakásban

Vegyes hangulatú és nagyon otthonos Jaksity Kata lakása – melynek kialakítását az utazások mellett három férfi egyénisége is inspirálta.

Az egész világ egy lakásban
 

Barátságos kertvárosi övezetben áll a ház, ahol Jaksity Kata családjával berendezkedett. Bár a telep épületeinek külső megjelenésében felfedezhető egyfajta közös koncepció, mégis inkább azt mondhatni, hogy az utcában a házak csak picit hasonlítanak egymásra, és csak távolról. Közelebbről nézve mindegyik más és más, ám a laza összeszedettség mégis ad a környéknek egyfajta lakhatóság-érzetet. Még bolyongani is kellemes erre, ide hazaérkezni nyilván még ennél is jobb.

A stílus vegyes, de nagyon szerethető

Katáék háza kívülről leginkább mediterrán stílusjegyeket hordoz: a meleg-sárga falakat részben terméskő berakás egészíti ki, a kovácsoltvas teraszkorlát csak tovább erősíti a hatást. A csöpp előkerten áthaladva azt várnánk, hogy a bejárati ajtón túl klasszikus mediterrán enteriőrben teljesedik ki az otthon, de nem: sokkal izgalmasabb terek és hangulatok fogadják az ide látogatót.„Először azt gondoltam, bent is tartom magam ahhoz, amit kívül elkezdtünk. Menet közben azonban rá kellett jönnöm, hogy a toszkán bútorok a mi lendületes személyiségünkhöz képest kissé nehézkesek, s ha minden stíluselemhez ragaszkodom, nem fogjuk jól érezni magunkat a saját otthonunkban

Gyűjti az emléktárgyakat
Kata számos dokumentumfilmet forgatott Ázsiában és Afrikában, ahol nyomorban élő asszonyok és gyerekek sorsán próbál segélyszervezetek segítségével könnyíteni. „Nehéz utak ezek, de a hangulatuk mindig magával ragad, s a humanitárius feladatok ellátása mellett általában igyekszem beszerezni valami helyi ereklyét. Itthon aztán a képek, faragványok, dísztárgyak nap mint nap arra emlékeztetnek, hogy még nagyon sok a teendő a világban. Kedvencem egyébként egy ghánai festőművész képe.”

– eleveníti fel több év távlatából a berendezkedés egyik legnagyobb dilemmáját Jaksity Kata. S bár a műsorvezető házassága azóta zátonyra futott, férje el is költözött otthonról, halkan megjegyzi, hogy ebben a kérdésben speciel tökéletesen egyetértett vele Ákos is. – Azt gondoltuk, hogy a várható összhatást valamiképpen oldani kell. Feltétlenül különlegeset szerettünk volna, de például a minimál szóba se jöhetett, azt mindketten túl egyszerűnek, hidegnek, ridegnek tartjuk. Ákos praktikus férfi, és tökéletesen megbízott az ízlésemben, így végül rám hagyta a kérdés megoldását. Egy hirtelen ötlet nyomán indonéz és indiai bútorokat választottam, melyek hangulatukkal és anyagukkal a maguk módján egész jól illeszkednek a mediterrán stílusvilágba. Így lett érdekesen vegyes, mégis szerethető és otthonos a végeredmény.”

Az egész világ egy lakásban

 

 Indián stílusra vágyik
Ahogy peregnek az évek és alakul az ember, úgy változik meg az ideális otthonról alkotott elképzelése is. Kata máris a következő belső kialakításon töri a fejét. „Nem feltétlenül új helyen, hiszen nem biztos, hogy elköltözünk innen. Mióta külön élünk, megszűnt a házban az a feszültség, ami miatt korábban olykor elvágytunk innen. Ez a hely az otthonunk, s a gyerekek szeretnek itt. De valamit változtatnom kell, érzem. Talán majd ha letisztulnak a dolgok, némiképp felfrissítem, indián stílusúra hangolom a lakásbelsőt. Hogy miért? Az a világ számomra a tisztaság üzenetét hordozza. Nem is lenne szükség túl nagy átalakításra, a falakat meghagynám fehéren, de jellegzetes indián motívumokat festetnék azokra a felületekre, amelyek szinte kínálják magukat. A hidegburkolatot barátságos hajópadlóra cserélném és kivételesen beújítanék néhány karakteres szőnyeget.

 Nagy szekrényt ne!

A lakás alaphangulatát az étkező fölötti nyílt átriumos tér határozza meg. Ez a különleges tagolás nemcsak levegőssé és átláthatóvá, hanem egyben nagyvonalúvá is teszi a teret, melyben kivételesen jól érvényesülnek a már említett ázsiai bútorok. A házbelső egészében alkalmazott fehér falak pedig szinte kiemelik a házigazda lakberendezésről alkotott finom elgondolásait. „Nem vagyok szőnyegpárti és nem szeretem, ha a közösségi tereket böhöm nagy szekrények, pláne szekrénysor látványa nyomja agyon. A ruhákat, kabátokat, cipőket viszont csak el kell helyezni valahová, én ezt a kérdést két elkülönített gardróbbal oldottam meg. Az étkezővel egybeépített nappaliban csak funkcionális és kényelmes darabok kaptak helyet, illetve azok a szívemnek kedves kiegészítők, melyeket a világ legkülönbözőbb tájain szereztem be. Úgy érzem, bútoraim s a vegyes kiegészítők kellemesen összebarátkoztak egymással, de a függönyeimmel például mindig bajom volt. Hat éve, amikor ideköltöztünk, bordó alapon elefántmintás textíliát választottam. Passzol egyébként az ülőgarnitúrához, de most végképp úgy látom, megérett a cserére. Talán tavasszal le is vezényelem a dolgot. Mostani hangulatom alapján az új függöny nagy valószínűséggel mályvás-lilás árnyalatú lesz.”

 

 

Fotók: Kleb Attila
Fotók: Kleb Attila

Vagány gyerekszobák

A galériaszerű emeleti szinten nemcsak a felnőtt háló fér el, a gyerekbirodalom is ott kapott helyet. A gyerekszobákat épp az elmúlt hetekben újította fel a tapintatos műsorvezető, talán épp azért, hogy elterelje a figyelmet a családon belüli változásokról. „Ábel fiam tizenhárom éves, Bende nyolc, külön szobájuk van. Mindkét kuckó igen egyedi, s kimondottan az ő kívánságaik teljesültek az új külsővel. Ábel szobája a Hawaii-szigetek hangulatát idézi tengerparttal, falra festett buja növényzettel. A faliképek legjobb barátnőm, Nemes Nóri keze munkáját dicsérik, az árnyalatok kikeverésében viszont én is aktívan segítettem. A tökéletes hatás kedvéért internetről még valódi indákat és plafonra rögzíthető hálót is beszereztem. Már csak egy leselejtezett szörfdeszkára vadászunk, amit majd fölszerelünk a falra és akkor tényleg kész lesz. Beni zuga kedvenc rajfilmjének a világát idézi. Az Up! vicces figurái fel is bukkannak a sziklás háttérrel és vidám felhőkkel telefestett falakon. Az emeletes ágy nemcsak alvásra szolgál, hiszen alsó része bunker is egyben, ahová imád elvonulni, főleg ha átjön hozzá valamelyik barátja.”
Ezen persze nem csodálkozunk, hiszen melyik gyerek ne vágyna ilyen fantasztikus szobára! Ilyenkor szokás felszisszenni, hiszen a vagány berendezés azt sejteti, nem átlagos összegből valósult meg a két gyerkőc álma.
„A látszat csal, a kialakítás során nem a pénznek, hanem az ötleteknek volt igazán szerepük – állítja Kata. – Mindennek utánajárok, összevetem az árakat, és mindig a legolcsóbbat veszem meg. Nem egy esetben előfordult, hogy külföldi oldalról interneten rendeltem meg valamit, tizedannyiért, mintha bementem volna érte a boltba. Nagyon fontos a kitartás is. Nem szabad valamit csak azért megvenni, mert majdnem jó. Azt kell felhajtani, ami éppen tökéletes. Márpedig én nem törődöm bele a félmegoldásokba!”

 

Kukkants be Keleti Andi otthonába is! Katt ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top