Otthon

Újíts: pénztárcakímélő tippek a lakberendezőtől

Unod a lakásod, de felújításra nem futja? Meglévő berendezésedből garantáltan többet is kihozhatsz. Íme, 10 pénztárcakímélő tipp!

A januári évkezdés ad egyfajta lendületet, amit vétek lenne nem kihasználni. Sokan ezt talán pont lakásfelújításra fordítanák, mi csak bátorítani tudjuk őket! Az ötletelésben ezúttal Szabó Gabi lakberendező segít.

Újíts: pénztárcakímélő tippek a lakberendezőtől

1. Adj az első benyomásra!

Nem csak vendégeid számára lehet fontos, hogy mit éreznek, mit gondolnak abban a pillanatban, amikor átlépik lakásod küszöbét – talán neked sem mindegy, hova érkezel haza. Az elhanyagolt bejárat, a sötét és rendetlen előszoba több mint lehangoló. Törekedj arra, hogy otthonod már akkor hívogató legyen, amikor ajtaja még ki sem nyílt. Tedd rendbe az előteret és rendszeresen ellenőrizd a lábtörlőt. Sokat dob az összképen, ha jobbra és balra növényeket helyezel el és egy szélcsengő is hívogató lehet. Stílusunkhoz igazítva mázas kerámiából, fából vagy acéllemezből házszámot vagy ajtószámot készíthetünk – extrovertáltak akár fénycsőből is tervezhetnek ilyet.

2. Rendezd át a nappalit!

Teljesen megváltoztathatja a lakásbelső hangulatát, ha a leggyakrabban használt helyiségben egészen más koncepció szerint rendezed el bútorokat. Az áttologatással többnyire új helyre kerülnek a képek, a dísztárgyak és más kiegészítők is, így végső soron ez nem kis munka. Ha a helyiség mérete engedi, a legnagyobb bútort, a kanapét fordítsd be a térbe (ha szép kivitelű a háta), jól mutat, ha mögé konzolasztalt teszel. A megújulás erejével hat az is, ha egy díszes tükröt teszel szokatlan helyre.
Kimozdítja a megszokásból a teret, ha hagyományos dohányzóasztalodat kirakod a szőnyeg közepéről és kisebb lerakóasztalokkal helyettesíted. A kanapé oldalához is tehetsz egyet. Asztalként használhatsz ülőkét, farönköt, dobozt. Az itt-ott elhelyezett kisebb hangulatlámpák teszik otthonossá a nappalit igazán. Építhetsz a szimmetriára is: szélesebb komódra rögtön két lámpát is tehetsz.

3. Képeket az üres falakra!

Újíts a lakásodon az új évben!Keretezz be fotókat, ha nincs kéznél megfelelő, külön e célból készíthetsz új felvételeket is. A lényeg: legyen közöd a témához. Válassz különböző méretű és formájú kereteket, ezek csoportosan jobban mutatnak a falon. Kiállítótermek, múzeumok shopjában találsz művészeti témájú reprodukciókat, de igényesebb papíráruüzletekben is rábukkanhatsz metszetreprókra, régi képeslapokra, divatfotókra. Szétvághatsz tavalyi vagy régebben lejárt naptárt is. A képnek teret tudsz adni, ha paszpartut vágsz köré, amit egy illeszkedő vagy a fotót kiemelő színű kartonból készíthetsz. Ezzel együtt keretezz! Ma már internetes oldalakon is találsz szinte minden témában kitűnő fotókat. Ha szerencséd van, kis méretben ingyenesen letölthetők. Ha van nyomtatód, magad is printelhetsz, de a fénymásolókban is tudnak segíteni. Ha szeretsz barkácsolni, a keretet is el tudod készíteni pipalécből színre festve, mintákkal tarkítva vagy foltosan. A sarkoknál 45 fokban kell bevágni, úgy szép.

4. Tagolhatod a falakat!

A meglévő falfelületre ragassz vízszintesen futó tapétabordűrt. Kisterű lakásban 1 m-es magasságban, nagyobb belmagasság esetén 2,5-3 m-en célszerű fölragasztani a mintát. A vízszintes tagolás megoldható polisztirol léccel is, mely különböző formájú profillal kapható. Fesd a falszínnek egy sötétebb árnyalatára vagy a térben használt színek egyikére. Kettőt is elhelyezhetsz egymás fölött, a közüket pedig sablonnal magad festheted vagy mintázhatod.

5. Frissíts a színeken!

Újíts a lakásodon az új évben!Az üde, friss árnyalatok feldobják a belső terek hangulatát. Érdemes egy vezérszínt választani, és ehhez igazítani mindent. A színekkel, árnyalatokkal bánj mértékkel, de ha jól eltalálod az arányokat, a várt hatás nem marad el. Nem kell egy egész szobát citromsárgára festened, éppen elég egy falszakaszt, egy ajtókeretet, vagy akár a padló egy részét. A szín vezeti a szemet, gondolkodj így. Egy unalmas szeglet, egy kéménypillér, egy kép körüli falfelület mind kiemelhető. Szerezz be a vezérszínnel megegyező árnyalatú kiegészítőket: vázát, asztalterítőt, csészéket, vagy ami éppen eszedbe jut. Mire végzel, rá sem ismersz a saját lakásodra!

6. Elő a párnákkal!

Az egyik leggyorsabb és leglátványosabb hatást díszpárnákkal érheted el. Áthúzhatod a már meglévő régiket, még jobb, ha ezek mellé egy-két újat is beszerzel. Varrj csavart zsinórt vagy bojtokat a párnahuzatok élére, sarkaira. Ugyanezeket a függöny elkötésénél is használhatod, de az aljára és felső szélére is varrhatsz egy sor felfűzött bojtot. Kombináld a hengeres párnát a téglalap alakúval vagy körpárnával, az apró mintákat a nagyobb léptékűekkel, legyél bátor ebben. Méretesebb, jól megtömött, formára szabott párnákat a földre is dobhatsz, ha baráti társaságot vársz. Az étkezőszékeket felöltöztetheted, színes, lábakat takaró szoknyát varrhatsz rájuk, ha romantikus alkat vagy, nagy masni is köthető a háttámla mögé. Az új formák, színek, minták megteszik hatásukat, méghozzá úgy, hogy az akció talán nem rengeti meg a havi költségvetésedet sem.

7. Újítsd fel a régi bútorokat!

Nem kell ahhoz képzett asztalosnak lenned, hogy nagyszüleidtől örökölt öreg és kopott polcodat, komódodat, szekrényedet rendbe tedd. Egy kis átcsiszolás és olajos kezelés, esetleg átlakkozás csodákat tud művelni! Nem érdemes ecsettel pepecselni, hiszen fújható festékkel egységesebb felület nyerhető. Kopott lerakóasztalodra savmart üveglapot tehetsz, négyzetesre kört akár. Keretes szekrényed betéteire nádszövetet szabhatsz, ezzel a bútornak merőben más hatása lesz.

8. Lehelj életet az otthonodba!

Újíts a lakásodon az új évben!Könnyen frissíthetsz lakásod avítt hangulatán, ha valamilyen formában becsempészed oda a természetet. Vásárolj cserepes növényeket, alakíts ki élősarkot. A növényekhez ízléssel választott kaspó tovább emeli szépségüket. Több utat is követhetsz: különböző magas növényeket helyezhetsz egymás mellé, elé, csoportban vagy egyforma növényeket azonos formájú kaspókban rendezetten egy vonalban sorolhatsz a polcon, az ablakban. Szerezz be néhány vázát, s időnként tegyél bele vágott virágot. A padlóra állíts nagyobb kaspót, frissen rügyező ágakkal. Az üres sarkokat így töltsd fel energiával. Szintén naturális hangulatot teremt, ha bekeretezett préselt virágokkal díszíted a falakat.

9. Csoportosíts!

Féltve őrzött emléktárgyaidat ne szórd szét a lakásban mindenfelé. Sokkal jobban érvényesülnek a kis ereklyék, ha fajtánként összeválogatva, és szem előtt lévő helyre pakolod őket. Akkor mutat jól, ha magasabb, alacsonyabb, gömbölydedebb és hosszúkásabb tárgyak jó arányban vannak együtt. Kipróbálhatod azt is, hogy színenként csoportosítasz.

10. Figyelj a szezonra!

Mindig jól hat a lélekre, ha a tér, amiben éppen vagyunk, valamilyen módon tükrözi az éppen aktuális évszakot. Télen bevethetünk egy almával és körtével megrakott gyümölcsöstálat, míg tavasszal és nyáron érdemes friss virágcsokrot választani. Szezonális dekoráció számára legjobb valamilyen központi hely – például az ebédlőasztal, a dohányzóasztal vagy egy átjáró. Az ajtóra nem csak karácsonykor lehet koszorút függeszteni: az évszak aktuális növényei, bogyói közt akad mindig olyan, amivel több héten keresztül örömet okozhatunk magunknak és a hozzánk érkezőknek. Borkedvelők parafadugóból, nagy utazók kagylókból, természetkedvelők szárított termésekből, kökényből, somból, tobozból gyönyörű koszorúkat készíthetnek. Képzeljünk el egy ilyen falat az étkezőben is – csak fantázia kérdése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top