Otthon

Geometrikus formák gipszképekbe zárva

Még gyerekkoromból vannak halvány emlékképeim arról, milyen sokféle formát, mintát lehet kihozni a gipszből. Viszont amikor Deák László otthonában megláttam az általa készített, modern köntösbe bujtatott gipszképeket, egyszerre beleszerettem a mutatós darabokba. Hogy mi is ez az egyedi, csak kevesek által használt technika? Mennyi idő alatt készül el, és egyáltalán hogyan? Miközben az alkotó megmutatta remekműveit, erről is beszélgettünk!

Bevallom, még sehol nem találkoztam olyan képekkel, amilyenek Deák László gipszképei. Nappalijában egymás után sorakoznak a szebbnél szebb darabok, nehéz őket nem észrevenni. Persze én is kapásából elkezdtem tapogatni a falon lévő csodákat, és a szekrény polcáról is sorra kerültek elő a különböző mintájú, formájú képek.

Geometrikus formák gipszképekbe vésve

“A gipszképek egyediségét az adja, hogy különböző dőlésszögben van megkaparva a minta. Így, ha különböző szögből éri a fény, mindig mást mutat a kép” – magyarázza Laci.

Geometrikus formák gipszképekbe zárva

A hivatalos nevén mélydomborműnek nevezett alkotások általában A/2-es méretben, 8-10 óra alatt készülnek el. A kisebbeknek 3-4 óra is elég, viszont a modellgipsz 2-3 hét alatt szárad ki teljesen. “Van egy sablon öntőformám, ebbe különböző vastagságú műanyag lapokat helyezek. Ez adja meg az alapkoncepciót. Aztán különböző vésők segítségével gyakorlatilag gravírozom ezeket a mintákat” – meséli Laci.

Geometrikus formák gipszképekbe zárva

A gipszképeket spotfénnyel, LED-világítással vagy anyagában is lehet színezni, ennek köszönhetően ismét új oldalukat mutatják meg a mélydomborművek.

Geometrikus formák gipszképekbe zárva

Kevesen készítenek Laci munkáihoz hasonló gipszképeket, ezért is örültem, hogy megajándékozott egy gyönyörűséggel. Rám bízta, választhattam, ami cseppet sem volt egyszerű feladat, de végül sikerült döntenem, így egy egyedi, stílusos darab már az én nappalimat is ékesíti.

Deák László gipszképeiről készült képgalériánkat, itt megnézheted: 

Megnézem
Összes kép (1)

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top