nlc.hu
Otthon

Nyári takarítás

Sütögetés a szabadban – pofonegyszerű módszer a grillrács tisztítására

Itt a nyár, a több óra a szabadban, és vele a több kosz a lakásban. Hogyan takarítsunk hatékonyan és egészségesen egyszerre? Ari Beatrix, a reNEW Technologies laboratóriumának munkatársa ad ehhez tippeket.

Végre a járványhelyzet és az időjárás is engedi, hogy több időt tölthessünk a szabadban. A szerencsésebbeknek ki sem kell lépniük az utcára, mert van kertjük, vagy legalább egy kis erkélyük Nő az életterünk, áramolhat be a jó levegő és a fény a lakásba – ezt a természetességet tartsuk szem előtt akkor is, amikor takarítunk! Ne borítsuk fel felesleges, az egészségünkre és a környezetre ártalmas vegyszerek használatával az egyensúlyt, hiszen számos természetes megoldás létezik.

Hogyan tisztítsuk a kerti bútorainkat?

A kerti bútorokat a szezon előtt és után érdemes egyszer alaposan letakarítani és használat közben is rendszeresen tisztítani. Ne alkalmazzunk erős, toxikus szereket, mert a bútorok lemosása közben az ártalmas anyagok gyorsan a kertünk földjébe kerülhetnek. A balkonnál is hasonló a helyzet; az eső ereszén keresztül a csatornába jutva a vizeinket szennyezzük.
A műanyag felületekre elég egy szappanos vizes oldat elkészítése, és ezt javasoljuk a rendszeres takarításhoz is. Ha makacs szennyeződésekkel kell szembenéznünk, és nem akarunk magunk készíteni egy házilag előállított elegyet, akkor érdemes egy, a környezetre nem ártalmas, könnyen lebomló ecet- és citromsav-alapú általános felülettisztítót használnunk. De házilag könnyen előállítható egy ecetes vizes oldat is, 1:5 arányú hígítással. Erős ecet használata nem ajánlott, mert károsíthatja a műanyag, fém- és márványfelületeket.

Fűfoltok eltávolítása – a megoldhatatlannak tűnő feladat

Füvön hemperegni ér! Ám a növényekben levő klorofill miatt gyakran még gépi mosással is nehéz eltávolítani a foltokat. A titok nyitja, ha nem engedjük megszáradni és beszívódni a foltot. A lehető leghamarabb töröljük le a nagyját, és kezeljük a fűfoltokat előmosó spray-vel, vagy áztassuk be 1 rész ecet-2 rész víz oldatba öt percen át! A ruhát enzimeket tartalmazó mosószeres mosással maximum 40 fokon mossuk ki, mert az enzimek magasabb hőfokon jellemzően lebomlanak!

Hurrá, itt a grillszezon! Bárcsak ne kellene annyit takarítani utána…

Egy nemszeretem-munka (Fotó: Profimedia)

Egy nemszeretem-munka (Fotó: Profimedia)

A szódabikarbóna nem csak a süteménynek tesz jót, hanem rengeteg időt megspórol a grillrács tisztításakor. Egyenlő arányban keverjük el vízzel, míg egy homogén pasztát nem kapunk! Ezt kenjük a rácsra, és várjunk, míg rászárad, majd töröljük le, vízzel öblítsük, és szárítsuk meg. Ennyi az egész!
Ez a házi készítésű szer használható a konyhai sütő élelmiszerbarát takarításához is. Távolítsuk el a nagyobb élelmiszermaradványokat, majd készítsünk egy 3:1 arányú pasztát szódabikarbónából és vízből! Ezzel kenjük be a sütő belső részeit ügyelve arra, hogy a fűtőszálakra ne kerüljön az elegyből! Makacs foltokra több pasztát is rakhatunk, majd hagyjuk állni egy éjszakán át! Másnap ugyanilyen arányú ecetes vízzel permetezzük be a sütőt, és mossuk le a foltokat!

Kevesebb port!

Tiszta udvar, rendes ház – nem hiába mondták már nagyanyáink is. A nyári időszakra jellemző, hogy több por halmozódik fel a lakásban, ezért haladjunk kívülről befelé! A kert és terasz felé nyíló ajtók előtt minden nap seperjünk, és ügyeljünk a lábtörlő tisztaságára is! Érdemes a kertbe vagy a teraszra külön cipőt, papucsot használnunk.

A pollenek kedvenc helyét, a reluxákat és a redőnyöket poroljuk és mossuk le vízzel rendszeresen, különösen, ha allergiától szenvedünk! Az ablakok tisztításához újságpapírt vagy használt, 100% pamutból készült rongyot használjunk! Kerüljük a mikroszálas kendőket, mert mikroműanyagot tartalmaznak, amelyek mosás közben bekerülnek a természetbe. A mikroműanyag begyűjtése a mai napig megoldatlan probléma, súlyosan károsítja az élővilágot és az emberi szervezetbe is bejut, például a vízfogyasztáson keresztül.

Játék a padlón, háziállat a lakásban

Általános szabály, hogy a gyakran használt területeket – mint például a konyhát, az étkezőt, nappalit, fürdőszobát – egy-háromnaponta seperni, porszívózni kell, és hetente legalább egyszer felmosni. Ha gyerekek vagy kisállatok vannak a lakásban, akkor gyakrabban tegyük meg ezt, de egyáltalán nem mindegy, hogy mivel!

A benzalkónium-klorid például számos háztartási tisztítószerben megtalálható mérgező vegyület, ami az állataink és a saját egészségünk számára is veszélyt jelent. Minden alkalommal olvassuk el a termék címkéjén az összetevőket, nézzünk utánuk, és úgy döntsünk, megvesszük-e az adott szert! A gyerekek bőrén keresztül a vegyszerek gyorsan felszívódnak, és a háziállatok is egészsége is veszélybe kerülhet, ha közvetlen kapcsolatba kerülnek vele. A macskák például átszaladnak a frissen tisztított padlón, és tappancsukkal felszedik a tisztítószert, ami tisztálkodásnál a szájukba kerül. A mérgezés tünetei akár 56 óra elteltével is jelentkezhetnek. A szájüregben, nyelőcsőben kialakulhatnak fekélyek, szaruhártya-gyulladás és a tappancsokon marás nyomai is előfordulhatnak. Rosszul hangzik, ugye?

Minden vegyszeres felmosás után feltétlenül töröljük át a padlót tiszta vízzel is, de ha biztosra akarunk menni, válasszunk kisállat- és gyerekbarát padlótisztító szereket! Ezek csak természetes alapanyagokat tartalmaznak, és lebomlásuk során nem képeznek toxikus vegyületeket!

Még több takarítás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top