nlc.hu
Otthon

Hajszárító használata a háztartásban

10 dolog, amire használhatod a hajszárítót

A hajszárítónak a konyhában, takarításkor, sőt manikűrözéskor is hasznát veheted. 10 funkció, amit talán még nem ismersz...

A hajszárító nagyságrendekkel sokoldalúbb masina, mint azt feltételeznéd róla. Íme 10 dolog, amiben megkönnyítheti az életedet a mindennapokban!

#1. Matricák, címkék, tapaszok lehúzása

Ha matricát, címkét, árcédulát vagy bármi hasonlót szeretnél eltávolítani valahonnan, anélkül, hogy papír egy része odatapadna, ragacs maradna utána, hajszárítóval melegítsd át a felületet! Ez felolvasztja a ragasztóanyagot, így pedig a cetlit könnyen és maradéktalanul le tudod húzni. A trükk sebtapasz leszedésekor is működik: ha fájdalommentesen akarsz megszabadulni a tapasztól, melegítsd át azt is hajszárítóval, mielőtt leszednéd!

#2. Zsírkréta, viasz eltávolítása

Ha lecsöppent a viasz, vagy a gyerek összefirkálta a falat zsírkrétával, hajszárító nélkül inkább neki se állj a takarításnak! Forró levegővel puhítsd fel az anyagot, majd – attól függően, hogy az milyen felületen van – papírtörlővel vagy nedves ronggyal töröld le!

#3. Portalanítás

Portalanításkor is jó hasznát veheted a hajszárítónak, különösen olyan tárgyak – például a számítógép billentyűzete, a szobanövények vagy épp csillárok – esetén, melyeket ronggyal nehézkes lenne áttörölgetni. Állítsd a masinát hideg levegős funkcióra és egyszerűen fújd le a port a szóban forgó tárgyakról, végül pedig porszívózz össze körülöttük!

#4. Olvasztás

Ha elfelejtetted idejében kivenni a mélyhűtőből a fagyasztott húst vagy zöldségeket, gyorsan megoldhatod a problémát egy hajszárító segítségével. Tedd egy tálra az ételt és fújd meleg levegővel, míg ki nem olvad. A masinát bevetheted ugyanígy akkor is, ha olvasztott vajra lenne szükséged.

Hajszárító

Sokoldalúbb, mint gondolnád (Illusztráció: Getty Images)

#5. Cipők kitágítása

Ha túl szűknek érzel egy lábbelit, húzz a lábadra egy vastag zoknit, vedd fel a cipőt, majd néhány percig fújd kívülről a hajszárítóval, hogy kitáguljon!

#6. Vasalás

Ha nincs a kezed ügyében vasaló, a hajszárítót is bevetheted helyette: a ruhát kissé nedvesítsd meg, fektesd sima felületre vagy akaszd fel egy vállfára és simítsd ki, amennyire csak lehet, majd szárítsd meg a hajszárítóval! Közben a gyűrődések is eltűnnek majd belőle.

#7. Körömlakk szárítása

Ha hagyományos – tehát nem fényre száradó – körömlakkot használsz, a száradási időt lerövidítheted, ha hajszárítóval fújod a frissen lakkozott körmeidet. Nem kell persze a legforróbb fokozatra állítani, bőven elég a közepes hőfok, ami még nem kellemetlen a kezeidnek.

#8. Párátlanítás

Ha fürdés közben bepárásodott a fürdőszobatükör, a bekapcsolt hajszárítóval pillanatok alatt párátlaníthatod, anélkül, hogy csíkok maradnának a felületén, ami szinte biztosan bekövetkezik akkor, ha a kezeddel vagy egy ronggyal törlöd le a párát. 

#9. Meleg ágy, meleg zokni

A hajszárítóval szinte bármit „előmelegíthetsz” magadnak: hideg esetéken például fújhatsz némi forró levegőt a paplan alá azelőtt, hogy ágyba bújnál, de a zoknidat is átmelegítheted kissé, mielőtt felhúznád, ezzel is növelve a hőérzetedet.

#10. Tortamáz készítése

Az otthon sütött tortákon egyenletesebben simíthatod el a mázat, ha kenés közben finoman fújod hajszárítóval. Mivel így lassabban köt meg a tortamáz, az esetleges hibákat is korrigálhatod.  

És végül egy tanács: a neten keringő sztorikkal ellentétben, nem, a hajszárítóval NEM lehet fogyni.

Még több házi praktika

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top