nlc.hu
Otthon

Kegyetlenül megdrágult a málna, nem is lesz már olcsóbb

Elképesztően elszállt a magyar málna ára

Valószínűleg már nem is lehet majd olcsóbban kapni.

Egekben jár a málna ára, a gyenge terméshozam miatt a hazai termés a belföldi igényeket sem fedezi – írja a 24.hu. A lap információi szerint a málna kilónkénti ára várhatóan már nem is megy majd 3-4000 forint alá. 

„A klimatikus változások már nem igazán teszik lehetővé, hogy a hazánkban használt fajtákkal rentábilisen lehessen dolgozni, ugyanis a málna hidegebb éghajlatra való gyümölcs, nem szereti a nagyon meleg periódusokat, és egyre nehezebb munkást találni a betakarítási feladatok elvégzéséhez” – idézi a lap Hunyadi Istvánt, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetőjét.

Iszonyatosan elszállt a málna ára

A málna húzós ára miatt egyre kisebb adagokban árulják a népszerű gyümölcsöt (Fotó: Getty Images)

A borsos kilónkénti ár miatt a málnát főleg 250 és 125 grammos csomagokban árusítják, de még ezek is nagyon sokba kerülhetnek.

„Van egy lélektani határ, ami felett már nem lehet értékesíteni a terméket, de az biztosra vehető, hogy nem lesz olcsóbb és ebben az árkategóriában fog maradni” – tette hozzá Hunyadi.

A szakember szerint bár ugyan az elképzelhetetlen, hogy teljesen megszűnjön a hazai málnatermesztés, a belföldön termelt mennyiség tovább csökkenhet. Emiatt olyan országokból kell importálni a gyümölcsöt, mint Chile, Peru, Olaszország és Spanyolország. 

Szuper finom receptek, málnával:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top