nlc.hu
Otthon

Laminált parketta és hajópadló ápolása

Így tisztítsd a laminált parkettát és a hajópadlót, hogy szép legyen!

Hajópadlód vagy laminált parkettád van otthon, és azt szeretnéd, ha nemcsak tiszta, de sokáig szép is maradna? Ezeket az ápolási tanácsokat fogadd meg!

Nemcsak a hajópadló, hanem a laminált parketta is több évtizedig szép maradhat, ha megfelelően ápolod.

Laminált padló ápolása

A laminált padló nagyon jó választás, ha allergiás vagy, ugyanis nem ad teret a mikroorganizmusoknak, és akkor is praktikus, ha kevesebbet költenél a lakásod padlózatára, de szeretnél szép és könnyen tisztítható felületet. De ahhoz, hogy szép maradjon, fontos betartanod néhány dolgot.

A laminált padló tisztítása valójában nagyon egyszerű feladat: csak fel kell porszívózni, majd enyhén nedves ruhával áttörölni. Arra azonban ügyelj, a porszívón a kefés vagy külön, a parkettára való fejet használd, és ne vízben tocsogó felmosóval takaríts, mert könnyen felpúposodhat a parketta.

A megelőzés miatt fontos, hogy amikor porszívózol, óvatosan helyezd arrébb a bútorokat, hiszen azok megkarcolhatják a parkettát. A legjobb, ha az asztal, a székek és a kanapé lábaira védőkorongot teszel, az irodai szék alá pedig székalátétet. Ha bármi kiloccsan a padlóra, ne várj vele, hanem azonnal töröld fel, hogy ne szívja magába az anyag, és ne színeződjön el.

Hajópadló, parketta tisztítása

A sok vizet sem a laminált parketta, sem a hajópadló nem szereti
(Fotó: Getty Images)

Ha mindezt betartod, sokáig szép lesz a parkettád, és nem igényel különleges tisztítószereket. Ha mégis használnál tisztítószert, válaszd a kifejezetten laminált padlóra valót, és arra külön ügyelj , hogy viaszt, olajat és fehérítőt tartalmazó szereket még véletlenül se használj! A házi praktikák közül az ecetes víz sem a laminált padló barátja! Ha pedig minden igyekezeted ellenére megsérült a laminált padló, használj javítóceruzát, amit direkt erre az esetre fejlesztettek ki.

Hajópadló ápolása

Habár a hajópadló látszólag nem olyan kényes, mint a laminált, a porszívózásnál itt is légy óvatos, és használd a kefés végét. Amin óriási hangsúly van, az a nedves tisztítás – pontosabban annak mellőzése. Ne akard a hajópadlót fertőtleníteni, mert a savas tisztítószerekkel tönkreteheted a legstrapabíróbb padlót is!

Helyette válassz kifejezetten fapadlóra való ápolót, és amikor felmosol, alaposan csavard ki a felmosófejet, szinte szárazra. Ha nem akarsz tisztítószerre költeni, vagy egyszerűen mellőznéd a vegyi anyagokat, a mosószappanos trükkön kívül ez is beválhat: a vízhez keverj 2 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál citromlevet, majd csavard ki alaposan a felmosófejet, és töröld át a hajópadlót.

Még több takarítási tipp!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top