Otthon

Kávézacc a pannonhalmi levendulamezőn: nem csak téged, hanem a talajt is feltölti energiával (x)

A használt alumínium kávékapszulák minden része újrahasznosítható. A kávézacc tele van értékes tápanyagokkal, ezért kétszer is gondoljuk meg, mit teszünk a használt kávékapszulákkal. Az alumíniumcsomagolásuk végtelenszer újrahasznosítható, a kávézacc egy részéből pedig a Nespresso termőközeget gyártott, melyet a Pannonhalmi Főapátság levendulaföldjén hasznosítanak.

Kávézacc a pannonhalmi levendulamezőn: nem csak téged, hanem a talajt is feltölti energiával (x)
A kávékapszulák szelektív gyűjtése által pozitív hatást gyakorolhatunk a saját környezetünkre – erre szeretett volna rávilágítani a Nespresso is, ezért a Magyarországon visszagyűjtött kapszulákból újrahasznosított kávézacc alapú termesztőközeget fejlesztett. Az anyagot október elején saját kezűleg juttatták ki a Nespresso munkatársai és a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének dolgozói a levendulamezőre, az együttműködés eredményét pedig jövő nyáron, levendulavirágzáskor csodálhatják meg a látogatók.

Kávézacc a pannonhalmi levendulamezőn: nem csak téged, hanem a talajt is feltölti energiával (x)
A kezdeményezéssel a kapszulák még nagyobb arányú újrahasznosítására szeretnék ösztönözni a kávérajongókat, amelyben egyébként a hazai fogyasztók megelőzik a globális átlagot. A Nespresso adatai szerint itthon 43 százalékos a használt Nespresso kapszulák visszagyűjtési aránya, ami egyébként 11 százalékkal több a nemzetközi átlaghoz viszonyítva; de céljuk, hogy ezt az arányt folyamatosan tovább növeljék.

Kávézacc a pannonhalmi levendulamezőn: nem csak téged, hanem a talajt is feltölti energiával (x)
Egy csésze kávé, karbonsemlegesen

A Nespresso több mint három évtizede dolgozik azért, hogy minden területen fenntarthatóbbá tegye mindennapi működését. Ennek érdekében világszerte több mint 120 000 kávétermelővel működnek együtt szorosan, képzésekkel, befektetéssel segítik és arra ösztönzik őket, hogy fenntartható gyakorlatokat vezessenek be a farmokon és azok környékén. Termékeiket az ökodizájn jegyében tervezik, ezért a kávékapszulák, a kávégépek és a kávézási kiegészítők is egyre nagyobb arányban újrahasznosított alapanyagokból készülnek. (A teljes programjukról itt találhatsz részletes információkat.)

A Nespresso üzleti tevékenysége már 2017 óta karbonsemleges, és komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy 2022 végére minden csésze Nespresso kávé karbonsemleges legyen. Ehhez a lehető legkisebbre csökkenti a kávétermeléshez, a termékek tervezéséhez, gyártásához, szállításához és a cég teljes működéséhez kapcsolódó karbonkibocsátását, és a fennmaradó kibocsátást például erdőtelepítésekkel, illetve regeneratív (talajmegújító) mezőgazdasági rendszerek kiépítésének támogatásával ellensúlyozza.

A Nespresso Magyarországon is biztosítja azt a lehetőséget, hogy a használt kapszulákat a fogyasztók otthonából gyűjtik össze futárszolgálat segítségével, amikor kézbesítik a következő kávérendelést. Emellett a kapszulák a Boutique-okban és az átvételi pontokon, például a postahivatalokban is leadhatók.

Kövesd végig a Nespresso kapszulák újrahasznosításának útját a Boutique-októl kezdve egészen a Pannonhalmi Főapátság levendulaföldjéig!

Advertisement

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top