nlc.hu
Otthon

A Nagytétényi Duna-part Budapest új természetvédelmi területe

Új természetvédelmi területtel gazdagodott Budapest

A Nagytétényi Duna-part, Budapest legújabb természetvédelmi területe számos természeti kincset rejt.
A Nagytétényi Duna-part

Budapesten a Duna partvidéke ma már a legtöbb helyen kiépített, kövezett vagy betonfalak közé szorított, ám vannak olyan részei a folyónak, ahol még gazdag és különleges élővilág maradt meg. Ilyen a Nagytétényi Duna-part, amely Budapest legújabb természetvédelmi területe – tudatta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon.

Az oltalom alá került 53,5 hektáros terület 2022 júniusa óta a Főkert fenntartásában van, és számos természeti értéket rejt. A főváros ezen részén található a leghosszabb összefüggő ártéri galériaerdő, amely mintegy 4,5 kilométer hosszan kíséri legnagyobb folyónkat. Másrészt az itteni erdőkben találhatjuk a főváros legnagyobb törzskerületű fekete nyárfáit és a megfigyelési adatok alapján kimondható, hogy a védett kis színjátszólepke, valamint a pézsmacincér legnagyobb budapesti állománya is ezen a területen él.

Növényvilága is nagyon értékes, kora tavasszal tömegesen kezd nyílni a dunavölgyi csillagvirág, majd áprilisban a füzesek és nyarasok árnyékában nyári tőzikék kezdenek virítani. Májusban őket követi a nyíltabb élőhelyeket kedvelő réti iszalag, amelynek itt található a legnépesebb fővárosi populációja. A közelmúltban pedig a Palotai-sziget után itt is előkerült a védett szálkás pajzsika.

Madárvilága a Duna jelenléte miatt igen gazdag, a vízhez kötődő fajokkal együtt az itt előforduló madarak fajszáma a 150-et közelíti. A terület legnagyobb emlőstani értéke a hód, melynek több családja is él a területen.

Sajnos az illegális hulladéklerakás ezen a területen is nagy gondot okoz, és veszélyezteti az élővilágot. A szemét felszámolását már elkezdték, több mint 100 köbméter hulladékot eltávolítottak, így a terület legértékesebb részei ma már szemétmentesnek mondhatók.

A Nagytétényi Duna-part természeti kincseiről több információt a Főkert oldalán olvashatsz. 

(Kiemelt kép: Főkert)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top