nlc.hu
Utazás

Titokzatos kastély nőtt ki egy lengyel tóból

Titokzatos kastély nőtt ki egy tóból Lengyelországban

Senki sem tudja biztosan ki építi, sem azt, hogy milyen céllal.
Tiktokzatos kastély nőtt ki egy tóból Lengyelországban

Lengyelország nyugati részén, azon belül is a Notecka erdőben áll egy titokzatos kastély, ami immár 8. éve tartja izgalomban a lengyel közvéleményt. A Stobnica-kastély, melynek építéséhez 14 halszaporító tavat nyitottak össze és legalább 2,69 hektárnyi erdőt vágattak ki, a legfrissebb hírek szerint a 33 éves, építész végzettségű Dymitr Nowak és 29 éves öccse, a közgazdászként tevékenykedő Tymoteusz valóra vált álma: a milliárdos testvérpár ugyanis 2015-ben azt határozták el, hogy felépítik Lengyelország legnagyobb középkorinak tűnő várkastélyát.

A milliárdos testvérek a kastély megtervezésével és megépítésével az önmagát reneszánsz emberként jellemző, Waldemar Szeszulát bízták meg, aki nem okozott csalódást: az építész egy középkori toszkán várost álmodott meg, ami a valóságban is létező toszkán településre, San Gimignanóra hasonlít.

Az erősség központja egy 48 méter magas lakótorony, amelyet további három kisebb méretű, reneszánsz stílusjegyeket viselő, szögletes torony ölel körbe – írja cikkében az Index, ami kitér arra is, hogy a belső várat nyugat és észak felől palotaszárnyak veszik körbe. A külső várhoz felvonóhídon lehet kimenni, de a komplexumban van négy lovagterem, egy kápolna és 46 különböző formájú és méretű boltíves lakosztály is.

A várkastély létezéséből és épüléséből először 2018-ban lett botrány: ekkor derült ki, hogy a létesítményt egy EU Natura 2000 természetvédelmi terület kellős közepén építették fel, ami ritka madárfajok otthona. Az elmúlt 5 évben folyamatosan ment a jogi huzavona a kastély sorsáról, amit egy ponton úgy nézett ki, a milliárdos testvéreknek és édesapjuknak le kell majd bontatniuk.

2022. júniusában aztán váratlanul megszűnt az eljárás a testvérek ellen, és hiába fellebbezett az ügyészség, jelen állás szerint úgy áll a dolog, hogy a Stobnica-kastély 2025-re elkészülhet és a kivitelezők átadhatják a rendeltetésének. Akármi legyen is az.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top