nlc.hu
Életmód

Veszélyben az örvényesi Balaton-part!

Veszélyben az örvényesi Balaton-part: hotelt építenének a hatalmas természeti területre

Háborítatlan, 79 négyzetméteres természeti területre építenének hotelt.

Nagyon kevés olyan óriási, egybefüggő zöldterület van már a Balaton partján, mint Örvényesen, ahol 79 ezer négyzetméteren burjánzik a természet, legelészik az őz, csúszkál a sikló. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, védett terület, így az állatok elvannak békében, a nádasban is zajlik rendesen az élet – írja a 444.hu. Csakhogy – ahogy az Magyarországon mostanában lenni szokott – ide is hotelt terveznek. A helyzeten nem sokat javít, hogy az ötletgazdák a beruházást “szanatóriumként” emlegetik, holott nem lenne rá jogosultságuk. Érdekes párhuzam, hogy szanatóriumként emlegetik a balatonfüredi társasházat is, amely 820 millió uniós forrásból épült.

A Tihanyi-félsziget mellett található település alig több mint 150 állandó lakossal. Március 14-én soron kívüli ülést tartott a képviselő-testület, ahol kiderült, hogy a hatalmas zöldterületen a Sport-Üdülőfalu Kft. kezdene nagyívű építkezésbe. Ennek érdekében rendeletet is módosítanának. A tervek szerint hotel épülne a területen, az épületkomplexumot szanatóriumként emlegetik. Lesz mélygarázs, szálloda, wellnesz-központ, de még Öko-tó is. 

A hely így néz ki most:

A helyieket különösen felháborítja, hogy az út kiszélesítése során mások telkéből vennének el területet.

Május elején lakossági tájékoztatót tartottak, melyen részt vett a telektulajdonos cég képviseletében Somorjai Imre. A fórumon több mint száz helybéli és nyaralótulajdonos vett részt, a hangulat alapján meglehetősen feldúltan érkeztek az eseményre, és azóta sem nyugodtak meg, ugyanis már petíciót is indítottak a beruházás ellen. Somorjai szerint kevés a település bevétele, ezért kellene “fejleszteni”.

Örvényes

Ilyen gyönyörű most a természet Örvényesnél: Fotó: youtube/444.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top