nlc.hu
Otthon

Legbiztonságosabb országok nukleáris apokalipszis esetén

Ezek a legbiztonságosabb helyek a Földön, hogy túlélj egy nukleáris apokalipszist

A szakemberek szerint még legsúlyosabb apokalipszis esetén is lennének túlélő zónák a bolygón, és meg is nevezték ezeket a helyeket.
Nagyváros és vörös égbolt apokalipszis idején

A kutatók szerint Ausztrália és a Új-Zéland a legjobb hely a Földön ahhoz, hogy túléljünk egy nukleáris apokalipszist, és ahonnan később „újraindítható” az összeomlott emberi civilizáció – írja a Guardian a Risk Analysis című folyóiratban megjelent tanulmány nyomán.

A kutatás szerint Ausztrália és Új-Zéland, valamint Izland, a Salamon-szigetek és Vanuatu azok a szigetországok, amelyek a leginkább képesek elegendő élelmiszert termelni a lakosság számára egy olyan katasztrófa után, amelynek hatására „hirtelen lecsökken a napfény mennyisége” – ilyen lehet egy nukleáris háború, egy szupervulkán kitörése vagy egy aszteroida becsapódása.

A szakemberek szerint valószínűleg még a legsúlyosabb forgatókönyv esetén is lennének túlélő zónák a bolygón, az ott élőknek pedig a legnagyobb az esélyük arra, hogy elkerüljék az összeomlást, amely az iparosodás előtti időkig vetné vissza a társadalmat.

A szerzők 38 szigetországot hasonlítottak össze 13 tényező alapján, amelyek szerintük előre jelezhetik a posztapokaliptikus túlélés sikerét. Ilyen mutató például az élelmiszer-termelés, az energia-önellátás, a feldolgozóipar és a katasztrófa éghajlatra gyakorolt hatása. Az élen végzett Ausztrália és Új-Zéland egyaránt erőteljes mezőgazdasági termelőnek számít, továbbá távol vannak az északi félteke azon helyszíneitől, ahol valószínűsíthetők a nukleáris csapások.

Ausztrália viszonylag jó infrastruktúrája, hatalmas energiafeleslege, magas szintű egészségügyi ellátása és védelmi költségvetése mind hozzájárult ahhoz, hogy a lista élére kerüljön. Negatívum viszont, hogy az országot szoros katonai kapcsolat fűzi az Egyesült Királysághoz és az Egyesült Államokhoz, így nagyobb eséllyel válhat atomtámadás célpontjává.

Ezen a téren Új-Zéland helyzete előnyösebb, mivel régóta nukleáris fegyverektől mentes státuszban van. Emellett az ország minden pontja viszonylag közel van az óceánhoz, ami segíthet a szélsőséges hőmérséklet-csökkenés idején, hiszen az apokalipszis miatti sötétség hatására jelentősen lehűlhet a levegő.

Eközben egyre többen tényleg készülnek egy apokalipszisre, egy japán cég például otthon beépíthető bunkert árul nukleáris támadás ellen.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top