nlc.hu
Otthon

Kádfelújítás trükk TikTok

Így legyen vadonatúj kádad, anélkül, hogy újat vennél!

Meguntad az egyszerű fehér kádad, vagy éppen egy klasszikusan elegáns darabra vágysz a rikító retró színek helyett? Ezzel a hackkel nem kell megterhelned a pénztárcádat.

Egy dolgot gyorsan sietünk leszögezni: ha a meglévő kádat méreteivel van gondod, mint Cameron Diaznak a Holiday-ben, abban most nem fogunk tudni segíteni. De ha az rendben van, minden mást viszont kicserélnél rajta, mert

  • leharcolt,
  • nem tetszik a színe,
  • csak úgy újra vágysz,

akkor olvass tovább! A kádcsere alapvetően több százezer forintba fájna, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyibe kerülne az egész beszerelése. Úgyhogy ahelyett, hogy a régi, megunt kádat kidobnád, és újat vennél helyette, érdemes inkább a ráncfelvarrásra szavazni. Felfrissíteni sokkal pénztárcabarátabb dolog, és hidd el, a végén (újra) alig várod majd, hogy órákig habfürdőzz. Már ha hallgatsz a TikTokot felszántó hackre, Dani Dazey osztott meg az oldalon. A nő az 1959-ben gyártott kádját alakította át: narancsszínűre festette.

The Holiday

Jelenet a Holiday c. filmből. (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Az újrafestés tehát a megoldás kulcsa, amiben az a jó, hogy nemcsak a kád érződik majd vadonatújnak, de a fürdőszobád dizájnját is feldobhatod az új árnyalatban pompázó darabbal. Dani a feladathoz profi segítségét vette igénybe, de ha elég bátor vagy, magad is megcsinálhatod.

Így fogj hozzá

Szóval Dani ugyan szakemberre bízta a kád felfrissítését, de azért a videójában elmondta, mik a pontos lépések. Szükséged lesz védőpapírra, marószerre (a posztban hidrogén-fluoridot alkalmaznak, de ez nagyon veszélyes anyag, csak a profik használhatják), alapozó- és színes festékre. Nulladik lépésként takarítsd ki alaposan a kádat, és ha van valamilyen sérülése, akkor most érdemes azon javítani.

@danidazey

Making our vintage sunken bathtub ORANGE 🧡 Reglazing is an amazing way to refresh and add color to your bathroom, but can also be done poorly so you have to be careful. Ask any questions you have below #reglazing #reglazingoftub #colorfulbath #orangebathroom #sunkentub

♬ original sound – Dani Dazey from Trixie Motel

Ezután készítsd elő a területet. Ragaszd fel a védőpapírt a kád környékére jó vastagon, hogy még véletlenül se legyen festékes a padló vagy a fal. Ekkor jöhet a felület lemarása: a vegyszer smirgliként fog viselkedni, és felérdesíti a kád belsejét és falát, hogy jobban hozzátapadjon a festék. Majd következik az alapozóréteg, ezt festékszóróval vagy ecsettel is felviheted. Végül jöhet a kívánt szín! Várd meg, amíg teljesen megszárad, csak ezután távolítsd el a védőpapírt.

És hogy ez így mennyibe fog kerülni? Dani elmondása szerint 450 dollárt fizetett a munkáért: a szakember díja 400, a festék 50 dollár volt, vagyis kb. 150 ezer forintra jön ki a végeredmény. Ha viszont DIY-ban csinálnád meg a projektet, akkor még ennél is kevesebbet kell rászánnod, hiszen csak a szükséges anyagokat kell megvenned. Szóval így akár 200 dollárt, vagyis kevesebb, mint 70 ezer forintot kell költened a vadiúj kádadra.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top