nlc.hu
Otthon

Séfek pénztárcakímélő trükkjei

A séfek trükkjeivel rengeteget spórolhatsz a bevásárláson

Szeretnél kevesebbet költeni élelmiszerre, de mégsem igazán megy a spórolás? Profik árulták el, hogyan tudsz jobban gazdálkodni a vásárlás során.

A HuffPost elismert séfeket kért meg arra, osszák meg tippjeiket, praktikáikat azzal kapcsolatosan, miként spórolhatunk a leghatékonyabban a bevásárláson. Íme a trükkök!

Le az impulzusvárálással!

„Azok közé tartozom, akik szerettek az élelmiszerbolt minden folyosóján végigmenni – mondta Steve Konopelski, az Auguste Escoffier School of Culinary Arts szakácsoktatója. – Gyakran azonban azon kaptam magam, hogy olyan dolgokat vásárolok, amelyekre nincs szükségem.”

Az impulzusvásárlások visszaszorítása érdekében a szakember ma már az élelmiszerbolt elrendezése alapján írja meg a bevásárlólistáját és csak azokat a folyosókat látogatja meg, ahol azok a termékek találhatók, melyekre valóban szüksége van.

Fotózz!

Sébastien Canonne, az Equii élelmiszertechnológiai vállalat séfje és társalapítója, mielőtt vásárolni indulna, fotókat készít a hűtőszekrénye, a fagyasztószekrénye és kamrája belsejéről. Ezek a képek emlékeztetik arra, hogy mi van otthon és segítenek kiküszöbölni, hogy olyasmiből vásároljon, amiből még nem fogy ki.

Kerekíts felfelé!

Canonne másik tanácsa, hogy a bevásárlás során a telefonodon lévő számológép segítségével folyamatosan számold a kosaradba kerülő termékek árait. A legjobb pedig, ha a nem kerek összegbe kerülő dolgok árát felfelé kerekíted, így a végösszeget látva nem csupán elkerülheted a túlköltekezést, de még spórolhatsz is

Bevásárlás

Fotó: Getty Images

Válaszd a legjobb ár-érték arányú márkát!

Nate Weir, a Modern Market Eatery kulináris részlegének alelnöke szerint ahelyett, hogy egy, már ismert márkához ragaszkodnál egy-egy termék megvásárlásakor, érdemes nyitottnak lenni és akár más márkát választani, ha az ár-érték arányban kedvezőbb. 

Vásárolj nagyon korán vagy nagyon későn!

Jennifer McClintick, az Auguste Escoffier School of Culinary Arts séfoktatója vagy kora reggelre vagy estére ütemezi a bevásárlásait. Az üzletek ugyanis ilyenkor akciózzák azokat a termékeket, melyek hamarosan lejárnak vagy másnap már nem értékesíthetők – például húsok, péksütemények – így jóval kedvezőbb áron vásárolhatók meg.

Vásárolj a polcok hátuljáról!

Szintén McClintick tippje, hogy mindig a polc hátuljáról vásárolj, ugyanis a boltokban általában hátrébb helyezik el a frissebb, későbbi lejáratú termékeket.

Tégy úgy, mintha nem lenne hűtőd!

William Rosenberg, a New York-i Bstro 38 executive séfje a heti nagybevásárlás helyett úgy tesz, mintha nem lenne hűtője, és csak az aznapra való élelmiszereket vásárolja meg.

„Van egy mondás az étteremben: mindenért fizettünk, mindent felhasználtunk. Az egy napos vásárlás valóban segít abban, hogy pontosabban tisztában legyél azzal, hogy miből és mennyit használsz fel.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top