nlc.hu
Otthon

Így tisztítsd meg egy perc alatt a konzervnyitód

Így tisztítsd meg egy perc alatt a konzervnyitód

Te hányszor törlöd le/tisztítod meg a konzervnyitót egy évben? Ha ez eddig kimaradt, akkor most ezzel a hatékony trükkel pótolhatod a hiányosságod!

A konyhai eszközök közül a konzervnyitót elég sokszor a kezünkbe vesszük, de valahogy sosem gondolunk arra, hogy néhanapján megtisztítsuk, pedig rengeteg szennyeződés tapadhat rá, ivódhat be a konyhai eszköz apró alkatrészeibe a paradicsomszósztól, a különféle húsos, zöldséges konzerveken át, bármi.

Apartment Therapy szerint ez a szennyeződésekkel teli nyitó remek környezetet teremthet a baktériumok számára, amik a konzervnyitóról könnyedén az ételbe juthatnak.

Konzervnyitó tisztítása

(Fotó: Getty Images)

A megoldás: zsírpapír

Az apróbb, a résekben megbúvó szennyeződéseket ronggyal vagy szivaccsal nem nagyon lehet hatékonyan tisztítani, zsírpapírral azonban megkönnyíthetjük a dolgunk – avat be az Apartment Therapy. Az oldal azt javasolja, hogy a konzervnyitó fogaskerekei között menjünk át zsírpapírral és állítólag meg fogunk lepődni, mennyi koszt távolíthatunk el ezzel az egyszerű mozdulattal.  Ezzel egyidejűleg nemcsak megtisztul, hanem könnyebben is fog működni a konzervnyitó.

Vegyük át lépésről – lépésre mit kell tenni:  

  1. Egy nagyjából 10 centi széles darabot használjunk a zsírpapírból.
  2. Hajtsuk félbe széltében és hosszában is.
  3. Tegyük a papír hosszabbik felét a konzervnyitó fogaskerekei közé, majd töröljük át mindkét oldalát is.
  4. Hajtsuk ismét félbe a zsírpapírt hosszában, aztán újra töröljük át a konzervnyitó mindkét oldalát.
  5. Ezt a folyamatot ismételjük meg addig, amíg az összes kosz, szennyeződés nem tűnik el a konzervnyitóról.

Csak az első alkalommal tűnik macerásnak a dolog, hiszen, ha nagyon koszos a konzervnyitó, akkor több zsírpapírra is szükség lehet, amíg teljesen meg nem tisztul.

Alapigazság: bár a konzervnyitó minden háztartásban alapeszköz, a konzerveket kétségkívül könnyebb kinyitni a tetejükön lévő nyitófül segítségével. Nagyon ritka az a konzerv, amin nincs már ilyen nyitófül. Ettől függetlenül, aki gyakran használja a konzervnyitót, annak érdemes és kell is tisztítani, mert igazi bacitenyészet lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top