nlc.hu
Otthon
Betörőcsalogató hibák az otthonod biztonságában

Ilyen lakást könnyű kirabolni a profi betörő szerint

Van néhány hiba, amibe szinte mindannyian beleesünk, amikor az otthonunk biztonságáról van szó. Hogy ne könnyítsd meg a betörők dolgát, ezeket kerüld!

Jenny Radcliffe az 1980-as években megtanulta, hogyan kell betörni bármilyen házba. A tudását Liverpool üresen álló ingatlanjain fejlesztette, azonban mindig csak a behatolás volt a cél – soha, sehonnan nem vitt el semmit. „Volt egy óriási, gyönyörű ház a sarkon. Azon próbálgattuk magunkat, hogy be tudunk-e törni. Nem azért, hogy kiraboljuk, hanem csak körbe akartunk nézni” – mondta a ma már hivatásos betörőként dolgozó Radcliffe.

A nő élete ugyanis teljesen máshogy is kinézhetett volna: ha nem találkozik egy kocsmában egy focistával, akár még bűnözővé is válhatott volna. Az történt ugyanis, hogy a focista „megkért minket, hogy teszteljük le a házára újonnan installált biztonsági rendszert. Simán bejutottam úgy, hogy szóba elegyedtem a takarítóval.” Ha azonban nem a személyzettel barátkozott össze, akkor egy kávé és egy mappa is elég volt a kezébe, hogy bejusson különböző helyekre.

A hatalmát azonban jóra használja. Manapság Jennyt külön azért bérlik fel, hogy betörjön egy-egy lakásba. Mégpedig pont a tulajdonosok, akik a focistához hasonlóan szeretnék megtudni, hogy mik az otthonuk biztonsági rendszerének gyengepontjai. A profi betörő most megosztotta, hogy mi az a top 3 hiba, amit elkövetünk és ezzel növeljük a házunk kirablásának esélyeit.

Influenszerkedés

Lehet, hogy egész évben szinte soha nem posztolsz a közösségi médiára, de amint kiteszed a lábad a lakásból, és nyaralni mész, főállású influenszer leszel. Ismerős? Radcliffe szerint ezt sürgősen abba kellene hagynunk. „Amikor vakációzunk, arról mindent megosztunk a social médiában. Lehet, hogy nem tennél ki egy táblát a bejárati ajtóra, hogy »ebben a házban most nincs senki«, de a posztok pontosan ennek a digitális megfelelői” – figyelmeztet.

Money Heist

Jelenet A nagy pénzrablásból (Fotó: Netflix)

Ez a betörőknek persze jó, mert most már nem kell a kocsmában hallgatózniuk információkra vadászva. Minden, amit megosztasz akár csak egy Facebook-csoportban is, egy pillanat alatt előnnyé válik egy bűnöző kezében. Hiszen gondolj bele: ha mondjuk szerelőt keresel, mert elromlott az ablak zárja, az nemcsak a szakember, de a betörő számára is kecsegtető lehetőségnek hangzik. Minél több részletet osztasz meg magadról a közösségi médiában, annál jobb célpontja lehet az otthonod egy esetleges betörésnek.

Legyél a saját biztonsági főnököd

Sajnos az nem elég, ha van egy szuper, kamerával felszerelt csengőd, vagy hasonló készüléked. Ezek az eszközök ugyanis gyengepontnak számítanak. „Az információkat nyomon követik és megosztják a szolgáltatók, és minden csatlakoztatott eszköz feltörhető, és ez aggodalomra ad okot” –  mondta Jenny.  Éppen ezért nem szabad egyetlen ilyen eszközben bízni, hiszen nem helyettesítik a riasztót, az egyéb óvintézkedéseket és a józan paraszti ésszel való gondolkodást. „Ne feledd, a betörők utálják, ha lassítja őket valami, zajt csapnak vagy megláthatják őket.”

Ne segíts nekik!

Nyilván nem akarsz expliciten segíteni a betörőknek, de az a helyzet, hogy vannak dolgok, amikről hajlamosak vagyunk könnyelműen megfeledkezni. „Láttam olyan házakat, ahol kint hagyták a létrát, vagy nem csukták le a felszereléssel teli garázs ajtaját” – magyarázta Radcliffe, aki egyébként maga is arra biztatja a klienseit, hogy ők is próbáljanak betörni a saját házukba. „Ellenőrizni kell, hogy milyen stratégiai nyílások vannak a lakásban. Ilyen lehet egy rosszul záródó ajtó vagy ablak. Ezeket a gyengepontokat kell kiaknázni és megszűntetni.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top