nlc.hu
Otthon

Milyen gyakran kell cserélni a melltartót?

Ilyen gyakran és így kellene mosnod a melltartódat

Azt, hogy a bugyit naponta „illik” tisztára cserélni, mindenki tudja, de mi újság a melltartóval? Nem kell, hogy tovább gyötörjön a kétség, itt a válasz!

Mégis, hányszor lehet egymás után viselni a melltartót, hogy az még higiénikusnak számítson? A válasz nem teljesen egyértelmű, és több dologtól is függ. Egy azonban biztos: amikor mosásba megy a cicifix, mindenképpen kíméletesen kell bánnod vele, ha nem szeretnéd, hogy veszélybe kerüljön a szépsége és a rugalmassága.

Meglepett férfi melltartóval a kezében

Akik járatosak a témában, úgy vélik, hogy általánosságban azt mondhatjuk, hogy a melltartót 3-4 viselet után érdemes tisztára cserélni, műszálas darab vagy nagyobb meleg (amikor jobban izzadsz) esetén azonban ennél hamarabb is megérhet a cserére. 

Ha néha ennél tovább viseled, még nem kell magad rosszul érezned, 7 napnál tovább azonban semmiképp sem jó ötlet ugyanazt a melltartót csatasorba állítani. Más a helyzet a sportmelltartókkal, azokat ugyanis ennél jóval gyakrabban tanácsos kimosni, tekintve hogy egész más körülmények között viseled azokat, mint mondjuk egy randira felvett csipkés darabot.

Ahhoz, hogy ezeknek az ajánlásoknak eleget tudj tenni, fontos, hogy legyen több, a méretednek megfelelő melltartód, amiket így fennakadások nélkül váltogathatsz. 

Így kell mosni a melltartókat

  • Mielőtt nekilátnál, mindenképp vedd szemügyre a melltartóban lévő cimkét: eltérhet, hogy milyen hőfokon és milyen programon javasolják a mosást a fehérneműk előállítói.
  • Ha biztosra akarsz menni, mosd kézzel a melltartókat, ennél kíméletesebb megoldást nem igen találhatsz.
  • Ha ez nem győzött meg, és maradnál a mosógépnél, mindig kímélőprogramot válassz, és mosószerből, öblítőből is válaszd a kíméletesebb típusokat.
  • Tévedsz, ha azt gondolod, hogy a kimondottan melltartómosáshoz ajánlott mosózsákokra felesleges kiadni a pénzt! Ezek tényleg megvédik a fehérneműket (vagyis a melltartókkal együtt a bugyikat, harisnyákat is!) attól a strapától, aminek a mosógépben ki vannak téve.
Melltartók a mosógép dobjában

(Fotó: Getty Images – dblight)

Szárítógép? Nem jó ötlet!

Bár a szárítógép elképesztően praktikus találmány, ami az esős évszakokban vagy időhiány esetén könnyen kihúz a pácból mosás után, a fehérneműk szárítására nem a legjobb megoldás. A szárítógép dobjában túl magas hőmérsékletnek lehetnek kitéve az érzékenyebb melltartók és bugyik, amik ennek következtében gyorsan és sokat veszíthetnek a rugalmasságukból. Sőt, a színük is kárát láthatja a gépi szárításnak!

A szabad levegőn való szárítás sokkal kíméletesebb, napos időben pedig higiénikusabb is, a napsugárzás ugyanis hatékonyan száll szembe a kórokozókkal, amik sajnos nem feltétlenül távoznak maradéktalanul mosás során a ruhadarabokról. 

Hogy a lehető legjobban bánj a fehérneműiddel, száradás után mielőbb szedd be őket, ha ugyanis túl sokáig teszed ki őket direkt napsugárzásnak, az kifakíthatja a színüket!

Nyitókép: Getty Images – benstevens

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top