nlc.hu
Otthon

Veszélyt jelző szagok

Ha ilyen szagokat érzel az otthonodban, bajt jelezhet

Ezeket a gyanús szagokat semmiképp ne hagyd figyelmen kívül, mert akár komoly veszélyt is jelezhetnek!

Az otthonodban keletkezhetnek olyan szagok, amelyeket nem csupán kellemetlenek, de akár valamilyen veszélyre is felhívhatják a figyelmet. Ha legyintesz rájuk, akár egészségkárosodást vagy épp súlyos anyagi károkat is elszenvedhetsz. Hogy pontosan mik ezek a szagok, azt szakértők segítségével gyűjtötte össze a Huffpost.

Füst

Ahol füst van, ott tűz is lehet. Ha füstszagot érzel, azonnal derítsd ki a forrását! A füstszag, különösen ha nem főzöl vagy égetsz semmit, jelezheti a falakban, a padláson, vagy épp a lakás környezetében fennálló rejtőző tűzveszélyt.

Záptojás

Mivel a földgáz szagtalan, ezért a közműszolgáltatók mesterségesen kénszerű vagy záptojásszagot adnak hozzá, hogy a bűz figyelmeztessen a gázszivárgásra. Ha tehát megmagyarázhatatlan záptojásszagot érzel az otthonodban, az komoly aggodalomra ad okot. A földgázszivárgás robbanáshoz vagy mérgezéshez vezethet. Ha ilyen szagot észlelsz, zárd el a gázt,  haladéktalanul menj szabad levegőre és azonnal hívd a gázszolgáltatót!

Csatornaszag

Ha csatornaszagot érzel a fürdőszobában vagy a konyhában, az a szifon vagy akár a szennyvízvezetékek dugulását is jelezheti. 

Vizeletszag

Az ammónia- vagy vizeletszag a WC alján lévő viaszgyűrű törésének jele lehet. A viaszgyűrű a vízzáró tömítés része, amely megakadályozza, hogy csatornagáz jusson ki a helyiségbe. Ilyenkor érdemes ellenőrizni, hogy a vécécsésze nem billeg-e, mert ha billeg, az a viaszgyűrű törésének biztos jele lehet.

Büdös szag

(Fotó: Getty Images)

Záptojásszagú víz

Ha mindig záptojásszagot érzel, amikor megereszted a vizet a zuhanyban, az annak a jele lehet, hogy a bojler kezd tönkremenni. A szagot ilyenkor az okozza, hogy vízmelegítő belsejében lévő fémek bomlásnak indultak. Az alkatrészeket ebben az esetben ki kell cseréltetni, máskülönben a bojler teljesen felmondhatja a szolgálatot.

Dohos vagy penészes szagok

A dohos vagy penészes szagok rendszerint penész jelenlétére utalnak, ami egészségügyi kockázatot jelenthet, különösen azok számára, akik allergiások vagy légzőszervi problémákkal küzdenek.

Égett szag

Az égett szag a konnektorok vagy a különféle készülékeid környékén elektromos hibára utalhat, mely a vezetékekben, a konnektorokban, vagy az adott berendezésben keletkeztek. A legrosszabb esetben ezek a hibák elektromos tűzhöz vezethetnek. Ha égett műanyag vagy bármilyen elektromos szagot érzel, amelynek nincs azonosítható forrása, kapcsold ki az áramot, és hívj villanyszerelőt!

Édes, szirupos szagok

A szokatlan, édes szag a hűtőszekrény vagy a légkondicionáló környékén, hűtőgáz-szivárgást jelezhet. Ez azonnali javítást igényel, hogy megakadályozd a készülék meghibásodását, és elkerüld a hűtőközeg esetleges terjedését. A légkondicionálók szűrőit minden szezonban meg kell tisztítani, a hűtőszekrények tekercseit pedig hathavonta ki kell porszívózni, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket, amelyek hozzájárulhatnak a kopáshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top