nlc.hu
Otthon

Kellemetlen szagok a lakásban

Kellemetlen szag van a lakásodban? Ez lehet az oka!

Otthonodba lépve felfordul a gyomrod? Valami egészen kellemetlen szag lepi be a házat? Mutatjuk, hogy honnan eredhetnek a szagok!

Van valami kedves abban, ha olyan otthonba sétálunk, amelynek kellemes illata van. De mi van akkor, ha otthonunkban egyáltalán nincs friss illat? Rendszeresen takarítás és légfrissítő mellett is előfordulhat, hogy kellemetlen szagok terjengenek a lakótérben.

Nem tudjuk, honnan ered ez a furcsa, rejtélyes szag? Lehet, hogy ideje alaposan átgondolnunk életmódunk és rutinunk – lehet, hogy néhány rossz szokásunk járulhat hozzá a kellemetlen szaghoz. Az alábbiakban bemutatunk nyolc dolgot, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért lehet büdös az otthonunk.

Orrát ruhájával eltakaró nő.

Nem visszük ki elég gyakran a szemetet

Emlékszünk még, hogy mikor vittük ki utoljára a szemetet, főleg abból a nagy konyhai szemetesből? Ha nem, akkor valószínűleg ki kell vennünk. Az egyik legnagyobb bűnös a rothadó élelmiszer, ami gondot okozhat, ha nincs a megfelelő helyen tárolva.

Mielőtt új zsákot tennénk be, ideje lehet alaposan kitakarítani a szemeteskukát. Permetezzünk többcélú tisztítószert egy papírtörlőre, és töröljük át. Ne felejtsük el ellenőrizni az összes szemeteskukát, szemeteskosarat és pelenkázóvödröt (ha van). Az egyik trükk a szemetes szagának visszaszorítására az, hogy az alját néhány réteg újságpapírral béleljük ki.

Nem tartjuk tisztán a hűtőszekrény belsejét

Az egyik hely, amelyet gyakran elhanyagolunk, az a hűtőszekrényünk belseje. A kis kiömlések, az élelmiszer-tárolóedényekből kiszivárgott levek, vagy egyszerűen a lejárati időn túli élelmiszerek kellemetlen szagokat okozhatnak, ha nem foglalkozunk velük azonnal.

A hűtőszekrény megfelelő tisztításához a legjobb, ha eltávolítjuk az összes polcot, és forró, szappanos vízzel kimossuk. Ezután töröljük le a készülék belső falait ecet, szódabikarbóna és víz keverékével. Ezt évente legalább négyszer kell megtennünk. Hogyha valami kiömlik, fontos azonnal feltörölni!

Piszkos törülközők

Dohos szaga van a törölközőknek? A túlzott nedvesség penészgombát és baktériumokat okozhat. Tisztítsuk meg törölközőink minőségi mosószerrel és ecettel vagy szódabikarbónával. Hogy ez a jövőben ne forduljon elő, minden használat után terítsük ki őket, hogy megfelelően megszáradhassanak.

Ezenkívül a kis fürdőszobák jó táptalajt jelentenek a penészgombának. Ha van ablak, próbáljuk meg nyitva tartani, amikor éppen nem zuhanyozunk, és ne felejtsük el bekapcsolni a ventilátort, ha van.

Büdös cipőket halmozunk fel

Egy macska beledugja az orrát egy cipőbe.

A szagos láb sajnos sokunk életének problémája, és ez általában azt jelenti, hogy a cipőnket is szennyezik a rossz szagú molekulák. Ha azonban egy csomó elkezd felhalmozódni a bejárat mellett, az egy láthatatlan „bűzfelhőt” hozhat létre. Fontoljuk meg, hogy zárt szekrénybe vagy kosárba helyezzük őket, hogy legalább a szagot visszatartsuk. A probléma gyökeréhez valószínűleg alapos tisztítással juthatunk el.

Nem porszívózunk eleget

Ha otthonunknak nem feltétlenül van rossz szaga, de azért frissnek nem nevezhető, akkor lehet, hogy mélytisztítást kell végeznünk, amely porszívózással és portörléssel jár. A por baktériumok, elhalt hámsejtek, pollen, szennyeződés és más, a légkörben lévő anyagok keveréke, amely enyhe, állott szagot okozhat.

Nem tisztítjuk a szőnyeget

Semmi nem áraszt olyan rossz szagot, mint egy piszkos szőnyeg, főleg, ha kisállatot is tartunk. Ha a porszívózás önmagában nem válik be, próbáljunk meg szőnyegbiztos szagtalanítót szórni a szőnyegre, hagyjuk állni tizenöt percig, majd porszívózzuk fel.

Ha mosható szőnyegeink vannak, érdemes gyakran tisztítani őket a gyártó utasításait követve. Másrészt, ha faltól falig szőnyegünk van, érdemes egy professzionális szolgáltatást igénybe venni a mélytisztításhoz.

Nem dobjuk ki az elhalt virágokat

Elhalt rózsák vázában.

Ki nem szeret friss, gyönyörű virágokat kapni? A növényekkel ellentétben a frissen vágott virágok élettartama nem hosszú – az elhalt virágok kellemetlen szagot bocsáthatnak ki. Legközelebb ne felejtsük el használni a mellékelt virágeledelt, és naponta cseréljük ki a vizet, hogy tovább életben maradhassanak. Amikor azt látjuk, hogy a csokor kezd elfonnyadni, dobjuk ki vagy komposztáljuk, mielőtt a bűz eluralkodik.

Nem törődünk a növényekkel

Az egyik jele annak, hogy nem vagyunk a legtehetségesebb növénygondozók, ha a növényeinknek szaga van. A túlöntözés okozta gyökérrothadástól otthonunknak mindenféle illata lesz, de biztos nem olyan, mint egy egészséges, zöldellő kert. Előfordulhat, hogy ki kell ürítenünk a cserepet, és el kell végeznünk néhány átültetést.

Nem fürdetjük meg kedvencünk

Bármennyire is szeretjük szőrös barátainkat, természetes szaguk általában kellemetlen. Néha a házunknak olyan szaga van, mint a kutyánknak vagy a macskánknak. Ha nem emlékszünk rá, hogy kedvencünk mikor fürdött utoljára, ideje időpontot egyeztetnünk a kutyakozmetikussal, vagy magunknak megfürösztenünk.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top