nlc.hu
Otthon

Vasalás vasaló nélkül

Vasalni vasaló nélkül is lehet! Mutatjuk, hogyan!

Gyűrött ruhák, de vasaló sehol? Ezek az egyszerű trükkök segítenek eltüntetni a ráncokat, még akkor is, ha nem tudunk vasalót szerezni.

A ruhák vasalása egyszerű módja a gyűrődések eltávolításának, de a praktikus eszköz használata nem mindig lehetséges. Szerencsére néhány kipróbált és bevált trükk segítségével vasaló nélkül is megszabadulhatunk a ráncoktól. Akár úgy utazunk, hogy nincs hozzáférésünk vasalóhoz, akár olyan anyaggal dolgozunk, amelyet nem lehet vasalni, ezek a tippek segíthetnek.

Vasalóasztal és vasaló a pusztában.

Ha a vasalás nem lehetséges, fontoljuk meg, hogy más eszközökhöz forduljunk – például gőzölőhöz, hajszárítóhoz vagy a szárítóhoz. Íme, így távolíthatjuk el a ráncokat vasaló nélkül.

1. Használjunk gőzölőt

A ruhagőzölők nagyszerű alternatívát jelentenek a vasaló helyett. A nehéz, nagyméretű ruhadaraboknál kevésbé hatékonyak, de a gyűrődéseket becsületesen eltávolítják. Ráadásul nincs szükség hozzá vasalódeszkára. Ha ez nem lenne elég, akkor a gőzölők kevésbé károsítják a ruhákat vagy égetik meg az ujjakat.

2. Használjunk hajszárítót

Ha utazás közben a szállodában van hajszárító, de vasaló nincs, akkor még így is eltávolíthatjuk a gyűrődéseket a kedvenc ruhánkból.

Akasszuk fel a ruhadarabot, és enyhén nedvesítsük be vízzel. Az is jó, hogyha betesszük pár percre a párás fürdőszobába. Irányítsuk a hajszárító hőjét a gyűrődésekre, miközben a kezünkkel kisimítjuk őket. Ha van, akkor használjuk a hajszárító fúvókáját, hogy jobban irányíthassuk a forró levegő áramlását.

Nagyon fontos! Tartsuk a hajszárítót legalább néhány centiméterre az anyagtól, hogy ne váljon tűzveszélyessé.

3. Dobjuk be a szárítógépbe

Kicsi a valószínűsége, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, ahol hamarabb akad szárítógép, mint vasaló. Ha ez mégis megtörténne, akkor ebben az esetben is jó tudni, hogy mi a teendő.

A leghatékonyabb megoldás az, ha betesszük a ráncos ruhadarabot alacsony vagy közepes hőfokon történő szárítási ciklusra, legfeljebb 15 percre. Amennyiben előbb finom vízpermettel benedvesítjük a ruhákat, esetleg egy kis nedves törölközőt vagy néhány jégkockát teszünk a szárítóba, az segít a simító gőzhatás kialakításában. Egyes modern szárítógépek még gőzbeállítással is rendelkeznek.

Ez azért fontos, mert nem áztatni szeretnénk a ruhát, hanem csak benedvesíteni. Mindig ellenőrizzük, hogy a ruhadarab bírja-e a szárítógépet. Hiszen egy összezsugorodott ruha rosszabb, mint egy gyűrött.

Ez a tipp nem minden anyag esetében működik, de a legtöbb pamut vagy pamutkeverék esetében megteszi a hatását. Ne felejtsük el kivenni a ruhadarabot, amint a ciklus véget ér – különben újabb gyűrődések jelennek meg.

Gyűrött türkiz anyag.

4. Akasszuk fel a párás fürdőszobában

Ez talán nem a legkörnyezetbarátabb módja a gyűrődések vasaló nélküli eltávolításának, de a célnak megfelel. A legjobb hatás érdekében a ruhadarabot a zuhanyzó közelében kell felakasztani, a helyiségnek pedig nagyon forrónak és párásnak kell lennie.

Azért nem környezettudatos praktika ez, mert előfordulhat, hogy akár 20 percig is folyatni kell a vizet. Éppen ezért próbáljuk meg a szokásos reggeli zuhanyozással egy időben alkalmazni ezt a módszert, hogy minimalizáljuk a vízpazarlást.

Ez a módszer kisebb gyűrődések eltávolítására alkalmas. Tehát ne várjunk csodákat, hogyha nagyon gyűrött ruhákat szeretnénk simává varázsolni.

5. Használjunk forró edényt

Legyünk kreatívak, és használjunk egy fémserpenyőt rögtönzött vasalóként. Lehet, hogy ez nem tünteti el olyan jól a ráncokat, de egy próbát megér, ha szorult helyzetben vagyunk. Kövessük az alábbi lépéseket a biztonságos és sikeres vasalás érdekében:

  1. Válasszunk egy vastag fémserpenyőt, amelynek alja makulátlanul tiszta.
  2. Melegítsünk fel egy kis vizet a serpenyőben.
  3. Amint a víz eléri a forráspontot, öntsük ki a vizet.
  4. Tegyünk egy törülközőt egy sima, kemény felületre.
  5. Amint kiöntöttük a vizet, az edény aljával nyomjuk a ruhadarabodat a törölköző tetejére.

A serpenyő gyorsan lehűl, ezért legyünk gyorsak, mindeközben nagyon óvatosak is. Hogy biztosan elkerüljük az égési sérüléseket, viseljünk védőkesztyűt. Ne használjuk ezt a módszert olyan szöveteken, amelyeket nem lehet vasalni.

6. Vásároljunk gyűrődésoldó spray-t

Vásároljunk ránctalanító sprayt a kényelmes gyűrődésmentesítéshez. Ideális, ha a poggyászunkba tesszük, ha éppen utazni indulunk. Így gyorsan használhatjuk, amikor reggel rohanásban vagyunk. Ezek a szövetpuhító termékek meglepően hatékonyak, és kellemes illatukkal gyakran felfrissítik a bőröndben heverő, áporodott ruhákat.

Egyszerűen fújjuk be a gyűrődéseket, kézzel húzzuk és simítsuk ki őket. Ezután akasszuk fel a ruhadarabot, vagy rázzuk meg néhányszor, hogy a gyűrődések eltűnjenek. Először mindig próbálja ki a spray-t egy nem látható szövetdarabon. Különösen azokon, amelyek hajlamosak a vízfoltosodásra, mint például a műselyem vagy a selyem.

7. Készítsünk saját ránctalanítót

Próbáljon meg egy otthoni ránctalanító oldatot kikeverni a szükséghelyzetben. Keverjünk össze egy-két csésze desztillált vagy forralt vizet egy teáskanál folyékony textilpuhítóval vagy hajbalzsammal. Egy teáskanálnyi 70 százalékos alkohol hozzáadása praktikus lehet, mivel segít az oldatnak hatékonyabban elpárologni a szövet felületéről.

Rázzuk fel jól az oldatot, próbáljuk ki a ruha egy nem feltűnő részén. Egy szórófejes flakon segítségével óvatosan permetezzük be a ruhadarabot.

Alternatívaként próbáljuk meg egy rész ecet és három rész víz keverékét. Ez azonban enyhén savanyú szagot hagyhat a ruhán.

(Forrás: Better Homes & Gardens, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top