Trend
Szponzorált tartalom

Hódít a kézi ruhagőzölő, mely helyettesítheti a vasalót a reggeli készülődésnél

Kézi gőzölőkészüléket vásárolnék, mit kell tudnom róla? Leteszteltem a Philips Steam&Go GC362/80 modelljét – ez a gyűrődés-eltávolítás egy könnyű és gyors módja.

Bátran kijelenthetjük, hogy a házimunkák rangsorában nem szerepel előkelő helyen a vasalás. Szeretjük halogatni vagy akár ki is hagyni a feladatot a „most úgyis a gyűrött a divat”, vagy „útközben majd kirúgja magát az anyag” gondolatokkal. Bevallom, nekem sem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé a ruhák kisimítása, viszont slamposan sem szeretek megjelenni, így évek óta az a bevált gyakorlatom, hogy csak azt a ruhadarabot vasalom ki, amit éppen viselni fogok. Ritkán, például utazás előtt nagyobb mennyiséget is kivasalok egyszerre, ilyenkor sorozatnézéssel vagy podcast-hallgatással teszem kellemesebbé a feladatra szánt időt. Szerencsére ma már csupa olyan vasaló közül válogathatunk, amelyek játszva megbirkóznak a gyűrődésekkel, épp ezért fokozott kíváncsisággal vártam a gőzölőkészülék megérkezését, amelyben az új generációs vasaláskönnyítő szupererőt reméltem felfedezni.

Rögtön le is leplezem a teszt eredményét, a mindennapok megkönnyítésére a vasaló helyett kiváló alternatíva lehet ez a gőzölőkészülék. Szépen, csöpögésmentesen dolgozik és gyorsan kisimítja a gyűrődéseket. Nézzük meg kicsit részletesebben is, hogy mit tapasztaltam a használata során.

A hagyományos vasalón kívül eddig még mást nem használtam. Az első benyomásom a gőzölőről igazán pozitív volt, elegáns kivitelezésű, nem túl nagy eszköz, éppen ezért nem is nehéz, egy kézzel kényelmesen tartható, irányítható. Külön örültem annak, hogy a csatlakozó kábel 2,5 méter hosszú, így nem kell bajlódni hosszabbítóval. A fej kellően széles, így nagy felületet tud egyszerre kezelésbe venni.

A készülék egy rövid, de alapos felhasználói útmutatóval érkezik – 15 nyelven, köztük magyarul is –, amelyben a gyártó részletesen elmagyarázza, hogyan kell üzembe helyezni a készüléket, és mire kell figyelni a használat során. Elolvasva az instrukciókat nagyon egyszerűen és villámgyorsan el lehet kezdeni a munkát a gőzölővel, csak fel kell tölteni vízzel a tartályt, csatlakoztatni az áramforráshoz a készüléket, a nyél alján lévő gombbal bekapcsolni, megvárni, amíg kialszik a jelzőfény – nagyjából 30 mp alatt felmelegszik a víz –, és innentől kezdhetjük a vasalást. A gőz folyamatos és egyenletes áramoltatásához a nyél és a fej találkozásában található gombot állandóan lenyomva kell tartani, ez nem annyira kényelmes, viszont biztonságos. A gyártó elővigyázatosságból egy hőálló kesztyűt is csomagolt a dobozba, ez meglehetősen hasznosnak bizonyul, hiszen a forró vízgőz szinte elkerülhetetlenül megégetheti a kezünket. Én pontosan így jártam, az első használat során a ruha szélét tartó kezemhez közel került a készülék feje és megcsapott a gőz, ekkor azonnal elengedtem a gőzvezérlő gombot, így nem lett baj a figyelmetlenségemből, de nyomban felvettem a kesztyűt és ezután mindig viseltem. Maga a készülék nem melegszik, a ruhát tartó kéz védelmére szolgál a kesztyű.

Óriási előnye ennek az eszköznek, hogy csapvízzel történő használatra tervezték, így nem kell hazacipelni a desztillált vizet a drogériákból, nem mellesleg ezáltal csökkenthetjük a műanyag hulladékunk mennyiségét. Külön töltőedényt a gyártó nem csomagolt a készülék mellé, de a víztartály kivehető, így az akár a csaptelep alá tartva vagy bármilyen otthoni kancsóval könnyen megtölthető.

Leginkább pólót és inget vasalok, így ezzel is kezdtem a próbatételt. Kedvenc pöttyös ingemet (100 százalék viszkóz anyagú) tettem vállfára és gőzöltem végig a Philips készülékével. Az eredmény szinte magáért beszél, körülbelül másfél perc alatt láthatóan csökkent a gyűrődések száma, a gombok között is simává vált az anyag.

Fotó: nlc

 

Arra senki se gondoljon, hogy így, gőzölés közben nem keletkezhetnek ráncok, ha nem húzzuk ki az anyag szélét, bizony gyűrődhet az anyag, viszont amilyen gyorsan megjelennek ezek az apró redők, olyan gyorsan el is tüntethetők, ha szépen megfeszül az anyag. Erre egyébként is figyelni kell, ha kifogástalan megjelenést szeretnénk. A tökéletes, egyenletesen sima végeredményhez azért tovább használtam a gőzölőt, ennek ellenére az anyag nem lett nedves, így akár azonnal felvehettem volna az inget. A makacsabb gyűrődések eltüntetésére érdemes többször átmenni a teljes felületen és közben az anyagra nyomni a gőzfejet. A gyártó úgy jellemzi a készüléket, hogy minden vasalható textíliához optimális hőmérsékletű a fej és a gőzkibocsátás, így nem kell attól tartani, hogy kiégeti az anyagot.

A következő versenyző a legutóbb vásárolt 100 százalék pamut pólóm lett, amelyen a hajtogatás bizony nyomott hagyott. Vállfára akasztottam, fölé tartottam a gőzölőt és szinte pillanatok alatt teljesen simává vált az anyag.

Fotó: nlc

Tavaszi szövetkabátomat télire eltettem pihenni a szekrénybe, és bizony az eltelt hónapokban állott szaga lett. A gyártó azt ígéri, hogy a gőzölő a kellemetlen odor ellen is hatékony, így egyértelmű volt, hogy itt is bevetem a készüléket. A kabát külső anyaga 70 százalék poliészter és 30 százalék gyapjú, bélése 100 százalék poliészter, tehát kismértékben kényes darabról van szó. Az ilyen vastagabb szövetekhez a dobozban található egy kiegészítő kefefej, ami abban segít, hogy a gőz a szövetrostok közé jusson. Ahogy elindult a gőz, máris megéreztem a jellegzetes porszagot, amit minden régen hordott ruha magába szív. Nem sajnálva az időt, alaposan, többször is, négy víztartálynyi gőzzel óvatosan átkeféltem a kabátot, ettől teljesen felfrissült és elillant minden áporodott szagfoszlány. Senki se ijedjen meg, amikor használat közben egyszer csak elkezd „hörögni” a gép, ez a hang jelzi, ha újra kell tölteni a víztartályt.

 

A ruhadaraboknál meggyőzött a készülék, így nem maradt más hátra, mint az utolsó kísérlet: a sötétítő függöny simává tétele, már felfüggesztett állapotban.

Mindig is bosszantott a sötétítő függöny vasalása. Próbáltam már vizesen vasalni, majd felakasztani, aztán szárazon vasalni és utána felakasztani, sőt, a vizesen felakasztott, majd levett és kivasalt verzióval sem tudtam teljesen simává varázsolni a sötétítőt. A vasalódeszka méretéből adódóan a függöny egyik fele mindig lelóg, így valamilyen szinten visszagyűrődik, ördögi kör, ha vissza-visszatérünk a már átvasalt területekre, és mindez persze rengeteg időt visz el. Most viszont könnyű dolgom volt, a vizesen feltett függönyt száradás után átgőzöltem, és nem győztem örülni a villámgyors és nagyszerű eredménynek. Nincs már meg a függöny címkéje, de az biztos, hogy nagy százalékban pamutot tartalmaz, ez minden bizonnyal segítette a hatékonyságot.

Mindent összefoglalva, ha gyors és hatékony gőzölőt keresünk, ez a Philips Steam&Go készülék alkalmas lehet a feladatra. Kompakt méretének apró hátulütője, hogy a víztartályt gyakran kell utántölteni. Valamint eleinte többször kicsúszott a víztartály a helyéről, de ez egy kis odafigyelést követően már nem okozott gondot. Összefoglalva az előnyei közé sorolnám, hogy

  • nagyon egyszerűen, akár vasalódeszka nélkül is használható,
  • függőlegesen és vízszintesen is gőzölhetünk,
  • a víztartály kivehető és könnyű feltölteni,
  • használat közben nem csepeg a víz és nem hagy foltot a gőz az anyagon,
  • kis helyen is elfér, utazáshoz is kiváló,
  • elpusztítja a bacikat, fertőtlenít és szagtalanít,
  • hosszú a kábel,
  • külön kefe jár a vastagabb szövetekhez,
  • a biztonságunk érdekében hőálló tárolózsákot és kesztyűt is kapunk.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top