nlc.hu
Otthon

Ezeket a kérdéseket tedd fel az esküvő előtt

Egy pszichológus szerint ezeket a kérdéseket kell feltennünk magunknak a házasság előtt

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mikor is leszünk biztosak abban, ha a párunkkal szeretnénk leélni az életünket. Egy pszichológus szerint vannak olyan kérdések, amiket muszáj feltennünk magunknak még a nagy nap előtt.

Ha szerelemről van szó, akkor nagyon nehéz választ adni arra a kérdésre, hogy mi alapján választjuk ki a párunkat, de talán még ennél is bonyolultabb, hogy hogyan választjuk ki azt, akivel az egész életünket le szeretnénk élni. Egyes elméletek szerint a hosszú távú párválasztásunkat nagyban befolyásolja, hogy a másik fél mennyire hasonlít ránk. Az úgynevezett homogámiára nincs egyértelmű magyarázat, azonban már több elmélet is született róla. 

Luella Jonk párterapeuta elmondása szerint a legnagyobb megdöbbenés számára az volt, amikor az egyik páciense arra a kérdésre, hogy mi alapján választotta ki párját, a következőt felelte: „Mindketten szerettünk bulizni.” A párterapeuta a Psychology Today oldalán kifejtette, hogy úgy érzi, miszerint manapság több időt és energiát fektetünk egy jó autó, egy ház, vagy pusztán egy kutyafajta kiválasztásával. Ezzel szemben jóval kevesebbet foglalkozunk a kapcsolatteremtéssel. A szakember szerint azonban mindenképpen fontos még a házasság előtt feltenni magunknak pár kérdést, amely az élethosszig tartó partnerség kialakításának szilárd alapjaként szolgál. 

Egy házaspár a tengerparton

Ezeket a kérdéseket kell feltennünk a házasság előtt (Fotó: Getty Images)

A házasság előtt a következő kérdéseket fontos feltennünk magunkban: 

1. Mik az alapvető értékeim? 

Kétségtelen, hogy talán ez legfontosabb kérdés mind közül, hiszen azokhoz a normákhoz kapcsolódik, amelyeket önmagunkkal szemben támasztunk fel. Az értékeinkkel kapcsolatos elvárásokat pedig akaratlanul is kivetíthetjük a párunkra. A különböző értékrenddel rendelkező párok között azonban hamar nézeteltérés és konfliktus alakulhat ki. 

2. Egy kapcsolatban mit jelent számomra az egyensúly?

Egy kapcsolatban rendkívül fontos az időbeosztás kérdése. Hogyan tudunk igazodni egymáshoz, illetve hogyan tudjuk megkönnyíteni egymás életét akkor, ha a másik éppen nehéz időszakon megy keresztül? Milyen arányban oszlanak meg a házimunkával kapcsolatos feladatok a munka mellett? 

3. Hogyan érzem magam a párommal egy konfliktushelyzetben? 

Sajnos egyik párkapcsolat esetében sem elkerülhetőek a konfliktushelyzetek, éppen ezért fontos őket elemezni is. Vannak-e bizonyos szabályok a veszekedéseket illetően? (Például a hangunk felemelésére) Mennyire tudok megnyílni előtte? Inkább elfojtom magamban az érzéseimet csak azért, hogy elkerüljem a konfliktust, vagy bármit meg tudok osztani a párommal? 

4. Mit jelent számomra az intimitás?

Az intimitás, illetve az egészséges szexuális élet fogalma mindenki számára mást és más jelent, éppen ezért fontos, hogy a párkapcsolatban a vágyaink és igényeink találkozzanak. Fontos végiggondolni, hogy mi az, amitől szeretve érezzük magunkat. Ez lehet egy csók, egy érintés, vagy szimplán a kedves gesztusok gyakorisága is. 

5. Mi az oka annak, hogy egymásra találtunk és még mindig együtt vagyunk? 

A szakember szerint fontos időt szánni arra, hogy a partnerünkkel együtt leírjuk az okát annak, hogy miért vagyunk együtt, mit szeretünk másikban. Azt mondja, hogy a papírokat ezután hasonlítsuk össze. Ennek célja, hogy megértsük és átlássuk közös céljainkat és a kapcsolatunk alapjait. 

6. Mit jelent számomra az érzelmi függetlenség?

Fontos megértenünk, hogy számunkra mit jelent a boldogság. A boldogsághoz szükségünk van arra, hogy legyen mellettünk valaki? A párunktól várjuk ezt az érzést, vagy olyan típusú emberek vagyunk, akik belülről is meg tudják találni a boldogságot?

7. Mit jelent számomra az anyagi függetlenség?

Az anyagi függetlenség ebben az esetben azt jelenti, hogy mennyire érezzük komfortosan magunkat akkor, ha teljes mértékben a párunk kezében van a családdal kapcsolatos összes pénzügyi döntés. Abban az esetben, ha nem érezzük jól magunkat ebben a helyzetben, a döntéshozatal mely részében szeretnénk részt venni? Közös, vagy külön kasszát szeretnénk? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top