A többször használatos kulacsok, palackok használata környezetkímélő megoldás, azonban tény, hogy ha nem tisztítjuk őket megfelelően, akkor könnyedén elszaporodhatnak bennük a baktériumok, penészgombák. Még ha csak vizet tároltunk is bennük, akkor sem elég csupán kiöblíteni őket, ennél alaposabb tisztításra van szükség.
Általános tisztítás
Ezt a tisztítást minden használat után célszerű elvégezni a kulacson.
- A palackot alaposan öblítsd le meleg vízzel, hogy eltávolítsd belőle a maradék folyadékot, lerakódásokat!
- Mosd el külön-külön is a palack összes alkatrészét (testét, fedelét és szájrészét) forró, mosogatószeres vízzel.A belső és a szájrész tisztításához használj üvegmosó kefét!
- Öblítsd le forró vízzel, hogy eltávolítsd belőle a tisztítószer maradványait!
- Hagyd teljesen megszáradni a levegőn, mielőtt újra összeszerelnéd!
Mélytisztítás
Ha a palackot nem használtad már egy ideje, vagy éppen ellenkezőleg, folyamatos használatban van, akkor néhány naponta érdemes elvégezni rajta egy mélytisztítást is.
- Töltsd fel az üveget forró vízzel és egy evőkanál szódabikarbónával! Hagyd ázni legalább egy órán, de még jobb, ha egy éjszakán át!
- Áztatás után üvegmosó kefével súrold át a palack belsejét, különös figyelmet fordítva a nehezen elérhető helyekre! Használj fogkefét a szájrész vagy más, nehezebben elérhető részek megtisztításához!
- Öblítsd ki alaposan az üveget!
- Hagyd teljesen megszáradni a levegőn, mielőtt újra összeszerelnéd!