Te is automatikusa pakolsz el a hűtőbe olyan élelmiszereket, amelyekről azt gondolod, hogy hidegen tartva tovább elállnak, vagy frissebbek maradnak? A szakértők szerint több olyan étel is van, amelyet sokkal jobban tennénk, ha inkább máshol tárolnánk. Igen, leginkább épp a konyhában, esetleg a kamrában.
1. Méz: kristályosodik és leragad
Sokak számára logikusnak tűnik, a mézet hűtőben tartani, ez azonban téves elképzelés. Hidegben a méz kristályosodik, kemény állagot vesz fel, később pedig már nagyon nehéz visszaalakítani folyékony formájába. Ha szobahőmérsékleten, száraz helyen tárolod, megőrizheted természetes textúráját.
2. Paradicsom: kásás és ízetlen lesz
Bár a hűtő segíthet meghosszabbítani egyes zöldségek életét, a paradicsom pont nem tartozik ezek közé! Ha a hidegben tartod, elveszti természetes édességét és lédússágát, sőt még kellemetlenül kásássá és szemcséssé is válhat. Hagyd inkább szobahőmérsékleten, és tartsd a pulton, hogy megmaradjon friss, telt íze.
3. Kávé: megköti a szagokat
Kávét semmiképpen nem érdemes hűtőben tárolni. Különleges tulajdonsága révén ugyanis képes magába szívni a hűtőben található ételek illatait és nedvességét. Ezt pedig a legkevésbé sem szeretnénk érezni a csészénkben egyik reggelünkön sem, ugye? A legjobb, ha száraz, légmentesen záródó dobozban tárolod a konyhapulton, így a kávé megőrzi aromáját és zamatát.
4. Kenyér: száraz és tömör lesz
Sokan tárolják a kenyeret hűtőben, pedig szerencsésebb ezt elkesülni. A hideg, száraz levegő miatt ugyanis a kenyér gyorsabban kiszárad, elveszíti puhaságát és sokkal tömörebb lesz annál, mint amit ízletesnek tartunk. Ha hosszabb ideig szeretnéd eltartani, tedd inkább a fagyasztóba, és szeletelj belőle, amikor szükséged van rá.
5. Avokádó: megáll az érés
Az avokádó a hűtőben való tárolás során lelassítja, vagy akár meg is állítja az érési folyamatot. Ha még kemény az avokádó, amikor megvásároltad, akkor otthon hagyd a konyhapulton érni, és csak akkor tedd hűtőbe, ha már érett, de még nem akarod azonnal elfogyasztani.
6. Burgonya: elveszíti az ízét
A burgonyát szintén rossz ötlet kifejezetten hidegben tárolni. Túlzottan a
lacsony hőmérsékleten a benne lévő keményítők gyorsan cukorrá alakulnak át, ettől pedig édes íze lesz, és meglehetősen átváltozik az állaga is. Tartsd száraz, hűvös helyen, de ne a hűtőben!