TOP5 divattrend a Milánói Divathétről

Dzsungelminták és bőrruhák arattak a Milánói Divathéten. Itt a legjobb öt divattrend.

New York és London után Milánóban is bemutatták a jövő évi, tavaszi–nyári kollekciókat, amelyek színültig voltak déli temperamentummal, trópusi színkavalkáddal és olasz eleganciával. A dzsungelmintákat a tervezők egyhangúlag beszavazták a jövő évi trendek közé, de azoknak sem fog főni a fejük, akik inkább a bőrruhák vadságából és letisztultságából eredő kettősséget kedvelik.

Földszínek

A divathetet nagyrészt a barnás–okkeres színek határozták meg, amelyek egyaránt passzoltak a nomád stílusú és minimalista, nagyvárosi szettekhez. Előbbire remek példákat láthattunk a Missoni és az Etro kollekciójában, míg utóbbiak a letisztult stílus nagykövetei, a Boss és a Sportmax kifutóján vonultak végig. Az első, már Karl Lagerfeld nélkül készült Fendi ready-to-wear kollekcióban a földszíneket szafaristílusban dolgozták fel, az eredmény pedig igencsak elnyerte a divatkritikusok tetszését.

Megnézem
Összes kép (12)

Trópusi hangulat

A sivatagok barnái mellett a trópusi esőerdők színes virágai, zöldellő levelei voltak azok, melyek számos kollekcióban megjelentek. A témában a Versace-show szólt a legnagyobbat, a legtöbbet azonban a Dolce&Gabbana tervezőpárosa hozta ki a mintákból. Hozzájuk hasonló élénkséggel találkozhattunk a Missoni vagy a Marni bemutatóján is, míg a Prada és az Anteprima megmutatta: elég egy-egy méretes levéldísz a ruhára, hogy az különlegessé váljon. Giorgio Armani a maga sötétre hangolt, elegáns kollekciójába művészi tökéletességgel dolgozta bele a pálmaleveles mintákat.

Megnézem
Összes kép (17)

Sortok

A New York-i Divathét után Milánóban is hódítottak az elegáns, rövidnadrágos szettek, így ha idén nyárra betáraztál a csini nacikból, jó hír, hogy a jövő évre nézve is zöld utat adtak a trendre a dizájnerek – bár, ha jobban belegondolunk, ehhez talán ez engedélyükre sincs semmi szükség. Kedvenceink a Fendi és az Etro bézközpontú sortos szettjei voltak, míg a Sportmaxnál izgalmas alternatívát jelentett a puha bőrből készült változat, amelynek replikái reményeink szerint fast fashion szinten is elérhetők lesznek.

Megnézem
Összes kép (8)

Bőr

A (mű)bőrruhák divatja jövő tavasszal tovább folytatódik, alapanyagként pedig a vajpuha, már-már lenge anyagtípusok lesznek a népszerűek, amelyekből könnyed szoknyák, ruhák is készülhetnek. A Tod’s és a Prada mutatta be minderre a legszebb példákat, míg a Marni és a Brognano tervezői (is) emlékeztettek rá mindenkit, nem csak fekete és barna színekben érdemes gondolkodni. Mellettük még az Aigner megemlítendő, bemutatóján láthattuk, miként tudja feldobni néhány, látványos bőr kiegészítő (például egy öv vagy válldísz), a legegyszerűbb szetteket is.

Megnézem
Összes kép (12)

Bőnadrágok

Folytatódik a paperbag nadrágok és úgy általában a magas derekú, bő szárú nacik diadalmenete. Alberta Ferretinél számos, mutatós példát láthattunk rá, miért érdemes átgondolni, hogy komfortzónánkból kilépve ne slim nadrágba bújjunk, de a divathét egészére érvényes volt, hogy nadrágos szettek esetén (szinte kivétel nélkül) bő vagy legalább lengén egyenes nadrágszárakat terveztek. A stílus ráadásul a homokszínek trendjéhez is remekül illik, így egy bézs, bő szárú nadrág tökéletes divatbefektetés lesz a jövő tavaszra és nyárra.

Megnézem
Összes kép (8)
Milánói Divathét 2020 tavasz-nyár Dolce&Gabbana

Milánói Divathét 2020 tavasz-nyár – Dolce&Gabbana (Fotó: Estrop/Getty Images)