Szabadidő

Pest

Az a város, ami nem egyszerûen feltekint túloldali párjára, hanem keretbe is foglalja. Múltjuk szorosan összefonódik, mint ahogy jelenük és jövõjük is. Pest elbûvöl mindenkit. Hát nem?





Belváros

Bár a Kiskörút és a Duna által határolt Belváros a középkori Pest városának helyét foglalja el, hangulatában mégis a századforduló nagyvárosa.



Vörösmarty tér 





A Belváros bizonyosan a Vörösmarty téren kezdődik. Innen indul a Váci utca, a városrész főutcája. Ez a tér mindig eleven.

Itt szinte mindenki megfordul, és ha jó az idő, valószínűleg le is ül egy kávéra az egyik teraszon, vagy csak egy padra a téren, ha pedig hideg van, behúzódik valamelyik kávéház ablaka mögé.


Váci utca





Ez az utca lett először sétálóutca Budapesten, de már előtte is a város legfontosabb bevásárló központja volt. Ahogy a XIX. század derekán egyre inkább divatba jött az “úri osztály” körében a Váci utcán való déli, esti sétálás, úgy drágultak a boltok, s lassan már csak a legelegánsabbak engedhették meg maguknak, hogy itt helyiséget tartsanak. Azóta is drága boltok sorakoznak itt.






Szent István Bazilika


A főváros legnagyobb (8500 főt befogadni képes) temploma viszontagságos körülmények között épült fel. Az alig megkezdett földmunkákat az 1848-49-es szabadságharc állítja le, majd az 1851-ben megkezdett építést két tervezőépítész halála is késlelteti, és közben még a kupola is beomlik. A görögkereszt alaprajzú templomot végül 1905-ben szentelték fel. Az épületen impozáns kupola uralkodik, melynek pereméről egyedülálló, 360 fokos körpanorámában 65 méter magasságból gyönyörködhetnek a látogatók.






Szabadság tér


Amikor a Bazilika épült, ezen a helyen még hatalmas börtön állt a “rebellis magyarok” megfékezésére. Később kormányhivatalok, bankok és fényűző bérpaloták kaptak itt helyet. A Tőzsde-palota ma a Magyar Televízió székháza a tér egyik jelképes dísze.





A Magyar Nemzeti Bank épülete sokkal visszafogottabb, klasszikus elemekkel operál. Ennek szomszédságában, a Hold utcában látható a Postatakarékpénztár épülete, ami a magyar szecesszió egyik legszebb példája.


Parlament





A századfordulón épült meg és azonnal  Budapest és a dunai panoráma egyik meghatározó elemévé és legkedveltebb szimbólumává vált. Jellegzetesen eklektikus épület. A sok kis torony és a kőcsipke a város egyik legdekoratívabb épületévé teszi. A világ egyik legnagyobb parlamentként funkcionáló épülete.






Nagyvásárcsarnok


Budapest legnagyobb és legimpozánsabb fedett piaca a XIX. század végén épült, amikor a nyitott piacterek a növekvő város szükségleteit már nem tudták kielégíteni. Öt vásárcsarnok építésébe kezdtek ekkor Budapesten, nagyjából egy időben, melyek közül ez a legszebb és legérdekesebb.





Neogótikus stílusa a megelőző korokhoz tartozik, de korszerű vasszerkezete, logikus belső elrendezése, már a modern építészet funkcionalizmusát előlegezik. A csarnok teljes rekonstrukciója 1994-ben fejeződött be.


Magyar Állami Operaház





Budapest a világ egyik legszebb operaházával büszkélkedhet. A kor egyik legkiválóbb építésze, Ybl Miklós által alkotott palota lépcsőházát és nézőterét a kor legnagyobb magyar festőinek – Székely Bertalan, Than Mór, Lotz Károly– freskói díszítik. Első igazgatója Erkel Ferenc volt, de éveken át igazgatta Gustav Mahler, és saját operájának bemutatóját kétszer is rendezte itt Puccini.






Milleniumi Emlékmű – Hősök tere


A Hősök tere zárja az Andrássy utat közvetlenül a Városliget bejáratában. A monumentális forma méltó lezárása az elegáns Andrássy útnak és magasztos emléke a magyarok ezeréves európai történetének. Az emlékmű részei az egész magyar történelem szinte minden fontos részletét felidézik.





A tér közepén 36 méter magas kőoszlopon áll Gábriel arkangyal szobra, aki a legenda szerint megjelent államalapító Szent István királyunk álmában, és elhozta neki a koronát. A szoborcsoport eleganciáját és a tér ünnepélyességét fokozzák a tér két oldalán álló antik formájú múzeumépületek, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top