Szabadidő

Ibiza

Az élet Ibizában nyáron olyan, mint egy állandó karnevál. Rengeteg ember mulat, táncol az utcán színes jelmezekben, ernyõkkel, legyezõkkel, maszkokban hajnalig, vagy inkább reggelig, bárok és klubbok tucatjai csábítják a partikra éhes fiatalokat. De ne szaladjunk olyan elõre!

A Spanyolországhoz tartozó Ibizát a zöldellő fák között megbúvó fehér sziklák miatt La Isla Blancának, azaz Fehér Szigetnek nevezik a helybéliek. És valóban: a sziklák fehérségét és a föld vörösét követik az épületek színei is. Bármerre indul az ember, falvakban, városokban mindenütt fehér házak, fehér templomok sorakoznak, és bárhol érjük el a tengert, a partot fehér sziklaszirtek szegélyezik, útközben pedig mindenütt rozsdás vörös a föld, mintha izzana – az átkötő szín aztán mindezt feloldja a szigetet elborító trópusi növényzet formájában.

A hatvanas években hippik özönlötték el a szigetet; ebből a kultikus jellegből mára csak a hippi-piacok maradtak meg emlékeztetőül a turisták számára, akik azóta is rendületlenül járnak ki – vagy járnak vissza –, elsősorban „pörögni”.
Ehhez a mozgalmassághoz minden körülmény adott: más szigetekhez képest is jóval exkluzívabb, extravagánsabb és bűnösebb itt minden, mintha egy világbirodalom elhagyatott maradványa lenne, ahol a látogatók szilárdan elhatározták: aludni márpedig nem fognak.

Világsztárok vásároltak itt maguknak villát (pl. Cala Carbóban), a kávézókban, borozókban kortárs képzőművészek alkotásai lógnak; műértők szerint egy-egy kocsma falán több millió fontnyi kincs lóg – de ez a rongyrázás is rendkívül lezserül kivitelezett.
A partikat elő-bulik előzik meg, majd ezek később afterpartikba torkollnak, hogy mindenki örülhessen és az elő és utó elnevezések értelmüket veszítsék: a legnevesebb DJ-k és a legfejlettebb hang-, fény- és látványtechnika garantálja a hangulatot és a pénztárcák kiürülését.


A naplementéért viszont nem kell fizetni: talán ennek is köszönhető, hogy elképesztő embertömeg gyűlik össze egy-egy öbölben, felháborítóan jókedvűen.

A legnagyobb klubokból (Eden, Privilege, Es Paradis, Amnezia vagy az Underground) egyet vagy kettőt érdemes kiválasztani, aztán fokozatosan kóstolgatni őket.
A főszezon egyébként július közepén kezdődik, így az előszezon jóval olcsóbb, csak nem San Antonióba kell menni, hanem (a gócpontoktól mindig) pár kilométerrel arrébb.

A taxi nem túl drága, de motor vagy bicikli bérelhető. (Aki kocsit szeretne bérelni, az rendelje meg előzőleg az interneten, mert hoppon maradhat.)
Végül és utolsósorban a megfelelő napvédő kellékek mellett (kendő és sapka), mindenki vigyen magával kamerát, mert ufókat fényképezni mára már smafu, aztán keresse fel Ibiza titokzatos sziklaszirtjét, az Es Vedrát, és várjon, és készítsen elő közben pót-elemeket. Az itteni hagyomány szerint ugyanis az Es Vedra ufók gigantikus akkumulátora, magnetikus energiák erőműve, a világ közepe; a kutatók szerint e szikla lehetett, ahonnan az elhajózó Odüsszeusz a szirének bűbájos énekét hallotta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top