Szabadidő

Madagaszkár

A New York-i Állatkert négy elbûvölõ lakója, Marty, a zebra, Melman, a zsiráf, Glória, a víziló és Alex, az oroszlán a fõszereplõje a DreamWorks animációjának, mely távol Afrikától, a Nagy Almában veszi kezdetét.





Marty, a nyughatatlan párosujjú patás az állatélet útjának felén egyre komolyabb késztetést érez arra, hogy tiszteletét tegye ősei földjén, az anyaországban; ebbéli szándékában néhány szakadár pingvin is inspirálja, akik úgy döntenek, elég volt a rabságból, irány a sarkvidék.

Útra kel hát az identitástudat-zavarban szenvedő zebrafiú (nem tudja eldönteni, hogy a fekete vagy fehér rasszhoz tartozik-e) – barátai pedig, féltve az életét, követik őt. Aggodalmuk nem alaptalan: ládákba csomagolva eszmélnek mindannyian, Afrika partjainak közelében.





A mozi a „mihez kezd a vadonban az az állat, aki rabságban nőtt fel” problémakörét járja körül – a teljes körű kiszolgáláshoz szokott társaság nem igazán tud mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy éhsége csillapításaként vadásznia kellene, ráadásul egymásra. Helyzetüket a helyi lemúrok és fosszák között dúló háború sem könnyíti meg: a „bennszülöttek”, felismerve Alex erejét, mindent megtesznek azért, hogy a saját oldalukra állítsák az oroszlánt.

A Madagaszkár szórakoztató animációs film – mi tagadás, helyenként egészen frenetikus a humor, amelyet felvonultat; a Tűzszekerek zenéjére egymás felé futó Alex és Marty látványa, vagy a sarkkörre megérkező csalódott pingvinek arca sokáig elkíséri azt, aki látta őket.





Némi kritikai megjegyzéssel azonban illetnem kell filmet – hiába a zseniálisan megalkotott négy főszereplő, egy-két mellékfigura, így a New York-i öreg néni, vagy az állandóan rappelő lemúr király Madagaszkáron, fájdalmasan közhelyszerűre sikeredett.

És, mi tagadás, a film befejezése is kissé szedett-vedett. Az egyre éhesebb Alex, aki kétségbeesetten próbálja elfojtani magában az ösztöneit, melyek húsevő és csúcsragadozó lévén arra sarkallják, hogy barátaiból lakmározzon, hosszan „rágódik” azon, hogy mit tegyen. A megoldás azonban még mesék esetében is nehezen hihető és kissé kínos; az alkotók aránytalanul sok időt szenteltek a kételyek bemutatásának és túl keveset azok kifuttatásának, így a film az utolsó percekben olybá tűnik, mintha összecsapták volna.





Nézd meg a film előzetesét! »
Mindezek ellenére, nem rossz film a Madagaszkár – gyermeklelkű felnőttek és felnőttlelkű gyermekek egyaránt élvezni fogják. Úgyhogy: ha hív a vadon szava, ne álljunk neki ellent!

Rozi étvágya a film alatt:














A film hivatalos honlapja »

Hallgass bele a film zenéjébe! Klikk ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top