Szabadidő

Match Point

<b>Woody Allen</b/> régi rajongói talán berzenkednek a film láttán: nem ezt és nem így várták a 70 éves mestertõl - kevés a nevetés, sok a dráma -, de aki életében egyszer már játszott hazárdjátékot sorsával, szeretni fogja a Match Point címû filmet.





Az élet egy (hazárd)játék. Sokan mondták már és mi is tudjuk, vagy legalábbis elhisszük. Woody Allen most azt mutatja meg nekünk, hogyan játssza ezt a játékot egy profi teniszedző, aki nem csak két nő között, hanem felemelkedés és bukás között egyensúlyoz.


Kínzó kérdések

Nem múlhat el úgy élet, hogy az ember valamikor ne töprengjen el azon, sorsa mennyire függ a szerencsétől; mi történik, ha olyan valakibe szeretünk bele, akibe nem kellene; a szenvedély, vagy a szerelem fontosabb; ki mit hajlandó kockáztatni és feláldozni a társadalmi felemelkedésért; kinek mi a legfontosabb és mi a szükséges áldozat; illetve meddig képes elmenni, hogy megvédje, ami az övé.






Chris Wilton (Jonathan Rhys Meyers) egy fiatal profi teniszedző, hiába szegény, mérhetetlen ambíció fűti. Chloe (Emily Mortimer) kiváltságos és gazdag lány, aki beleszeret jóképű fiúba, Chris így bekerül az angol társadalom felsőbb köreibe és ott meg is veti lábát. Nola (Scarlett Johansson), egy gyönyörű, hihetetlen erotikus kisugárzással rendelkező, fiatal amerikai lány, aki Londonban a színésznői pályával próbálkozik. Talán sohasem találkoznának Chris-szel, ha Nola nem éppen Tomnak (Matthew Goode), Chloe bátyjának, lenne a menyasszonya. De ilyen Chris szerencséje: találkoznak, és őt elkezdi mardosni a feneketlen gyomrú szenvedély. Hiába emelkednek a tétek, Chris újra és újra tovább játszik, egészen addig, amikor már nem lehet könnyedén kiszállni, és mint egy fék nélküli gyorsvonat, robog az elkerülhetetlen tragédiáig.






Zseniális forgatókönyvíró és rendező

A Match Point az első olyan Woody Allen film, amely nem szülővárosában, New York-ban, hanem Londonban készült, és maga a város is szerves és gyönyörű része lett a filmnek. Nem csak a kitűnően megválasztott helyszínekkel, hanem gyönyörű fényekkel és színekkel.

A film olyan történetet mond el, ami akármelyikünk életében megtörténhet, mégsem válik unalmassá vagy elcsépeltté, mert Woody Allen mindig úgy kanyarít a történeten – Chris sorsán -, hogy jobb és meglepőbb lesz, mint az előző képkockánál képzeltük. Mert igen, a képzelet előreszalad. Ugyanúgy, mint döntéseinknél. Elképzeljük a jövőt, elképzeljük döntésünk következményeit, és az alapján cselekszünk. Érezzük a tragédia és a szerencse leheletét – olyan apró a különbség -, de most nem a vak véletlen vezeti az eseményeket, hanem Woody Allen, aki megmutatja, hogy akár így is történhetett volna. Bárkivel, bármikor. Csak a szerencsén múlik.


A film eredeti címe:
• Match Point

Írta és rendezte:
• Woody Allen

Szereplők:
• Brian Cox
• Matthew Goode
• Scarlett Johansson
• Emily Mortimer
• Jonathan Rhys Meyers
• Penelope Wilton

A film angol nyelvű weboldala »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top