nlc.hu
Szabadidő
Indiai szenvedély

Indiai szenvedély

Javier Moro igaz történet alapján íródott könyve a regény, a történeti elemzés és az útirajz sajátos egyvelege. A szerzõ eleven portrét rajzol két nagyszerû személyiségrõl, egy férfiról és egy nõrõl, mesebeli találkozásukról és drámai elválásukról.








E páratlan műben ábrázolt események már lezajlásuk idején, vagyis a 20. század elején is élénken foglalkoztatták a közvéleményt, hiszen az Ezeregyéjszaka mesevilágát látták általa megvalósulni. Vagy legalább is azt, amit annak véltek. Moro életrajzi elemekben bővelkedő tényregénye száz év elteltével a maga valóságos, cseppet sem irigylésre méltó körülményei összefüggésében mutatja be ezt a „mesevilágot”.

Egy, a félig-meddig kényszerűségből választott élethivatás, a flamenco-táncosnői pálya legelején tartó, nagyon is fiatal andalúziai spanyol hölgy – Ana (Anita) Delgado Briones – nem kis mértékben szülői akaratból feleségül megy a dúsgazdag kapurthalai rádzsához. Feleségül – ötödikként!!! Az ebből kisejlő történet mégsem hasonlít az utóbbi évtizedekben többször is napvilágra került, európai hölgyekkel és többnyire szaúdi hercegekkel kapcsolatos hárem-házasságokhoz. Nem, mert Kapurthala rádzsája (csak a történet későbbi időszakában használhatta teljes joggal a maharádzsa címet) – vagyis a szikh vallás tanait követő Jagatjit Singh – rendkívül felvilágosult, franco- és anglomán személyisége minden „civilizált” normának megfelelt. Igyekezett azoknak megfelelni hazájában is, de hát a tüzet és vizet nem lehet egy serpenyőben tartani.





Szerző: Javier Moro
A könyv címe: Indiai szenvedély – Kapurthala spanyol hercegnéjének igaz története
Kiadó: Palatinus Kiadó 
Az angol fennhatóság szorításában nehezen tudott egyszerre megfelelni az indiai, az angol és a szíve diktálta szociális, politikai és erkölcsi követelményeknek. A szerző hatalmas érdeme, hogy fokról fokra vezeti be az olvasót ebbe az immár letűnt világba, hagyja a dolgok folyását a maguk medrében haladni, egyre jobban csigázva az érdeklődést a cselekmény végkifejlődése iránt. Olyan világba nyerünk bepillantást, amiről szegényes fantáziánkra hagyatkozva eddig sejtelmünk sem lehetett. Bízvást kijelenthetem, hogy a történetben megismert személyiségek (köztük olyan illusztrisak is, mint az angol király, vagy Clemanceu tábornok), a velük kapcsolatos történések, és a Himalája előterében megbúvó kis Kapurthala még sokáig foglalkoztatják az olvasót, további források, információk megismerésére ösztönözve.




A könyv megfilmesítésének jogát az Almodóvar kedvenc színésznőjének számító, Hollywoodi szupersztárrá érett Penélope Cruz vásárolta meg.
(Az interneten egyébként szép kis linkgyűjtemény található magáról Kapurthaláról is, annak jelenlegi helyzetéről, eredményeiről, turisztikai fogadóképességéről.) Ezekből maga a szerző is átnyújt egy csokorra valót, nagy kár, hogy többségük nem érhető el, különösen magyar nyelven. És igen! Igen, az indiai (és az andalúz) szenvedélyből is kapunk ízelítőt, kapnunk kell, elvégre a Káma Szútra hazájának tobzódó szerelmi életébe nyerünk bepillantást. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top